Odată ce deveniți mamă, este posibil să experimentați multe emoții. Unele sunt așteptate, cum ar fi bucuria și frica.
Dar există un alt obstacol pentru care s-ar putea să nu fiți pregătită: vinovăția de mamă. Această emoție poate fi foarte greu de gestionat și te poate face să te simți inadecvată ca părinte.
Maternitatea poate fi un rol provocator, dar nu trebuie să te lași doborâtă de acest lucru. Există modalități prin care poți face față acestei realități fără să te simți copleșită.
1. Regândește-te
Vina mamei este o emoție experimentată de toate mamele la un moment dat. Ea poate afecta atât mamele cu normă întreagă, cât și cele cu jumătate de normă și poate fi cauzată de o varietate de circumstanțe. De la sentimentul de gelozie față de alți părinți care au resursele necesare pentru a sta acasă cu copiii lor până la sentimentul că nu faci suficient pentru propria familie, sentimentul de vinovăție poate fi un sentiment intens personal de gestionat.
Vinovăția apare adesea din cauza așteptărilor nerealiste pe care ni le punem pentru a performa la un anumit nivel, atât pe plan intern, cât și extern, deoarece social media promovează în mod constant modul în care mamele ar trebui să arate și să se comporte pentru a fi cele mai bune.
Multe femei se compară adesea cu aceste role de highlights editate cu grijă, ceea ce duce la sentimente de inadecvare. Deși aceste sentimente de vinovăție sunt naturale și nu ar trebui ignorate sau evitate, ele pot deveni nesănătoase dacă devin excesive.
Reîncadrarea sentimentelor de vinovăție poate fi o provocare, dar puteți face acest lucru concentrându-vă pe ceea ce contează cel mai mult pentru dumneavoastră. De exemplu, dacă vă simțiți vinovat că vă lăsați copiii cu o bonă pentru o zi de spa, încadrați experiența gândindu-vă la modul în care vă va face un părinte mai bun și vă va permite să petreceți timp de calitate cu ei.
Reîncadrați sentimentul de vinovăție al mamei amintindu-vă valorile dvs. de bază ca părinte. Este ușor să lași opiniile sau sfaturile altora să te influențeze, dar pune întotdeauna nevoile copilului tău pe primul loc.
Este benefic să vă asigurați că vă odihniți suficient, că faceți exerciții fizice și că mâncați în fiecare seară. Acest lucru nu numai că vă va lăsa să vă simțiți revigorată și pregătită pentru o nouă zi, dar vă va ajuta și să combateți orice sentiment de vinovăție care ar putea fi prezent.
Este posibil să fie nevoie să vă ajustați așteptările cu privire la cât timp puteți petrece cu copiii dvs. sau ce activități pot face. Acest lucru este util mai ales pentru mamele care lucrează și care pot avea o disponibilitate limitată din cauza angajamentelor de la serviciu.
2. Aveți grijă de voi înșivă
Vinovăția de mamă este un sentiment pe care multe mame îl experimentează la un moment dat în viața lor, cum ar fi în timpul concediului de maternitate sau de paternitate sau la întoarcerea la serviciu. Acesta poate apărea și din cauza așteptărilor nerealiste plasate asupra mamelor.
Pentru a gestiona eficient sentimentul de vinovăție al mamei, trebuie să înțelegeți de unde provine. Uneori, aceasta provine de la alți părinți care nu vă înțeleg deciziile parentale sau de la social media care promovează așteptări nerealiste.
Reformularea acestor gânduri negative vă poate oferi o evaluare mai realistă a dumneavoastră și a familiei dumneavoastră, încurajându-vă în același timp să nu vă mai comparați cu alții – un factor care contribuie adesea la sentimentul de vinovăție al mamei.
Un alt factor care contribuie la sentimentul de vinovăție ar putea fi sentimentul de singurătate sau singurătate. Amintiți-vă că nu trebuie să faceți totul de una singură și că există o mulțime de prietene mame care ar fi încântate să vă dea o mână de ajutor.
Copiii dvs. pot fi principala dvs. sursă de sprijin și validare. Concentrându-vă pe opiniile lor, veți îmbunătăți adesea modul în care vă simțiți în legătură cu voi înșivă și vă va oferi informații valoroase care vă vor permite să faceți alegeri mai bune în viitor.
Este esențial să recunoașteți că multe mame trebuie să facă sacrificii pentru familiile lor. Acestea ar putea include lucrul în afara casei, jonglarea muncii cu responsabilitățile de îngrijire sau confruntarea cu opinii negative despre alegerile parentale.
Să vă faceți timp pentru voi înșivă poate ajuta să ușurați o parte din sentimentul de vinovăție pe care îl puteți simți. Fie că asta înseamnă să vă faceți o programare la terapeutul de masaj pe care ați vrut să-l vizitați sau să petreceți câteva ore citind cartea preferată, să aveți grijă de voi înșivă vă va permite să fiți cel mai bun părinte posibil pentru copiii voștri.
Puteți lua măsuri pentru a limita timpul pe care îl petreceți cu persoane care vă fac doar să vă simțiți prost. Acest lucru include să stai departe de prietenii toxici și de cei care îți critică în mod constant deciziile sau alegerile tale parentale.
Dacă vă luptați cu sentimentul de vinovăție al mamei, este esențial să căutați ajutor profesional. Un terapeut te poate ajuta să recunoști sursa tristeții tale, să înveți cum să o gestionezi mai bine și să lucrezi pentru a o rezolva.
3. Nu vă faceți griji în legătură cu asta
Vinovăția mamei este o emoție mult prea comună și adesea copleșitoare experimentată de multe mame. Ea are potențialul de a vă afecta negativ sănătatea mentală, precum și de a face dificilă legătura cu copiii dumneavoastră. În plus, pot apărea sentimente de rușine sau inferioritate ca urmare a acestei experiențe.
Deși nu există nicio modalitate de a scăpa complet de sentimentul de vinovăție maternă, există modalități de a gestiona și de a preveni ca acesta să preia controlul asupra ta. Înțelegerea și gestionarea sentimentului de vinovăție al mamei vă poate ajuta să vă bucurați de creșterea copiilor, asigurându-vă în același timp că bunăstarea dvs. mentală nu este afectată în mod negativ de acesta.
O mare parte din sentimentul de vinovăție al mamei pe care îl experimentăm provine din așteptările pe care le avem de la noi înșine și de la rolurile noastre ca mame, care pot veni de la alții sau prin intermediul social media.
Aceste așteptări pot fi modelate de ceea ce vedem că fac alte mame sau auzim de la prietene, iar aceste așteptări nerealiste ne pot face să ne simțim vinovate dacă le permitem acest lucru.
De exemplu, dacă o prietenă îți spune că este obligatoriu să organizezi o vânzare de prăjituri în fiecare săptămână ca exemplu de bună mamă, aceasta poate duce la sentimentul de vinovăție și la senzația că nu îți iubești suficient copilul. Transmite mesajul că ceva trebuie să se schimbe.
Este adevărat că există o mulțime de așteptări diferite în ceea ce privește ceea ce ar trebui să facă o mamă bună și cât de mult ar trebui să asigure pentru familia ei. De aceea, este atât de important să nu te învinovățești pentru greșeli sau așteptări nesatisfăcute.
În loc să te simți vinovată, acordă prioritate îngrijirii tale și arată-ți bunătate și grație. Acest lucru vă va permite să fiți prezentă alături de copiii dvs. și, în același timp, să rupeți ciclul de autoapreciere negativă care poate apărea atunci când vă simțiți vinovată.
În calitate de părinte, este esențial să vă faceți timp pentru voi înșivă pentru a vă relaxa și a vă reîncărca. Făcând acest lucru vă va da energie pentru a vă bucura de copiii dvs. atunci când sunt cu dvs. și pentru a-i face să se simtă iubiți. În plus, oferă corpului și minții tale un impuls de energie, astfel încât a doua zi de lucru să te simți revigorată și concentrată. Dacă sentimentul de copleșire face parte din viață, apelați la prieteni sau la terapeuți pentru sprijin.
4. Căutați ajutor
Vinovăția mamei este o emoție mult prea comună pe care multe mame o experimentează la un moment dat. În timp ce este o parte inevitabilă a parentingului, dacă devine copleșitoare sau are un impact negativ asupra vieții tale, atunci poate fi necesar să cauți ajutor profesional.
Noile mame sunt deosebit de susceptibile la sentimentul de vinovăție al mamei din cauza idealului lor adesea nerealist de perfecțiune ca mamă. Ele își fac griji că fac greșeli și se străduiesc să ia fiecare decizie corectă. Acest lucru poate duce la sentimente copleșitoare de inadecvare sau la sisteme de sprijin inadecvate în loc.
Femeile profesioniste care încearcă să jongleze între munca cu normă întreagă și creșterea copilului lor pot experimenta anxietate în legătură cu lăsarea lor la grădiniță sau se pot îngrijora că nu petrec suficient timp de calitate cu ei.
Aceste sentimente de vinovăție pot fi provocate de social media sau de membrii familiei care se așteaptă la anumite comportamente din partea mamelor. Deși aceste emoții pot fi provocatoare pentru a le confrunta, înțelegerea originii vinovăției tale îți va permite să găsești strategii pentru a o gestiona mai bine.
Atunci când te confrunți cu sentimentul de vinovăție al mamei, Brene Brown recomandă să practici autocompătimirea. Potrivit cărții sale „The Gifts of Imperfection”, aceasta poate ajuta la modificarea perspectivei tale și la diminuarea intensității acestor emoții negative.
Combătând aceste sentimente de vinovăție, respiră adânc de câteva ori și reflectează asupra a ceea ce se întâmplă. După aceea, începeți un jurnal în care să documentați cum vă simțiți și ce vă declanșează sentimentul de vinovăție.
Ai putea găsi sprijin într-un grup de părinți, unde alte mame înțeleg dificultățile de a fi mamă. Terapia ar putea fi, de asemenea, benefică, deoarece oferă un spațiu sigur pentru a discuta despre îngrijorări și a dezvolta strategii pentru a face față.
Odată ce recunoști cauza vinovăției tale, poți lua măsuri pentru a o reduce și pentru a-ți spori încrederea în tine ca părinte. Acest lucru poate implica eliberarea așteptărilor nerealiste și a celor personale, precum și concentrarea pe feedback-ul pozitiv din partea copiilor.
Este esențial să vă amintiți că sentimentul de vinovăție al mamei este normal și controlabil. Nu este nevoie să o lași să te copleșească; cu timpul, sentimentul va deveni mai ușor în timp.