Vaccinurile și reacțiile alergice la copii: cum îți dai seama de ele

Reacțiile alergice la vaccinuri sunt rare, dar pot apărea. Este important să cunoști semnele și simptomele pentru a putea reacționa prompt dacă micuțul tău prezintă vreo reacție adversă după vaccinare.

Iată cum poți recunoaște posibile reacții alergice la vaccinuri la copii:

  1. Reacții imediate: În cazuri rare, reacțiile alergice severe pot apărea imediat după administrarea vaccinului. Acestea pot include dificultăți de respirație, umflarea feței sau a gâtului, bătăi rapide ale inimii, urticarie sau roșeață extinsă a pielii. Dacă observi aceste simptome imediat după vaccinare, solicită ajutor medical de urgență.
  2. Mâncărime sau umflături la locul injecției: O reacție locală la locul injecției poate include mâncărime, umflături, roșeață sau durere. Cu toate acestea, aceste simptome nu sunt întotdeauna semne de alergie; ele pot fi, de asemenea, reacții normale la vaccin.
  3. Urticarie sau erupții cutanate: Apariția unor zone roșii și mâncărime pe piele, asemănătoare cu înțepăturile de țânțar, poate fi semnul unei reacții alergice. Urticaria sau erupțiile cutanate pot apărea în decurs de câteva minute sau ore după vaccinare.
  4. Dificultăți de respirație: Dacă micuțul tău are dificultăți de respirație, respirație șuierătoare după vaccinare, poate fi un semn de reacție alergică și trebuie să apelezi ajutor medical de urgență.
  5. Simptome gastrointestinale: În unele cazuri rare, reacțiile alergice pot provoca simptome gastrointestinale precum vărsături, diaree sau dureri abdominale.

Este important să reții că majoritatea reacțiilor la vaccinuri sunt ușoare și trecătoare, cum ar fi o ușoară durere la locul injecției sau o stare de oboseală. Dacă ai suspiciuni cu privire la o posibilă reacție alergică sau dacă observi orice simptome neobișnuite sau severe după vaccinare, contactează medicul copilului tău pentru sfaturi și evaluări suplimentare. Pentru copiii cu antecedente de alergii cunoscute sau sensibilitate la anumite substanțe, medicul poate recomanda măsuri suplimentare înainte de vaccinare.

Latest from Blog