Dacă încercați să concepeți sau aveți deja un copil, administrarea de vitamine prenatale este esențială. Aceste multivitamine sunt special formulate pentru femeile însărcinate și conțin toți nutrienții esențiali de care acestea au nevoie în timpul sarcinii.
Acidul folic, colina și fierul sunt deosebit de vitale în timpul sarcinii, deoarece ajută la protejarea împotriva defectelor congenitale ale creierului și ale coloanei vertebrale, cum ar fi defectele tubului neural (cunoscute în mod obișnuit sub numele de spina bifida).
Ce sunt vitaminele prenatale?
Vitaminele prenatale sunt o combinație vitală de nutrienți esențiali de care femeile însărcinate au nevoie pentru a-și hrăni copilul nenăscut, inclusiv acid folic, calciu, fier, vitamina D, iod și multe altele.
Acestea pot fi achiziționate fără prescripție medicală în majoritatea farmaciilor și sunt adesea foarte bine recomandate de către furnizorii de asistență medicală pentru proaspetele mame. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie folosite ca înlocuitor al unei alimentații sănătoase și ar trebui să fie luate numai sub îndrumarea medicului dumneavoastră.
Unele femei preferă să ia vitamine prenatale înainte de a rămâne însărcinate, pentru a se asigura că primesc suficient acid folic și alți nutrienți esențiali. Acidul folic este esențial pentru creșterea și dezvoltarea fătului, ajutând la prevenirea unor malformații congenitale grave precum spina bifida sau anencefalia.
Alte substanțe nutritive esențiale atât pentru mamă, cât și pentru copil includ vitamina C, fier, zinc și iod. Aceste minerale ajută la creșterea dinților și a oaselor la copii, precum și la îmbunătățirea stării generale de bine a femeii.
Colina, o vitamină care se găsește în alimente precum peștele și nucile, este esențială pentru dezvoltarea fătului. Nu numai că ajută la prevenirea defectelor de tub neural la fetuși, dar cercetările sugerează, de asemenea, că poate reduce nivelul de cortizol la nou-născuți.
Mulți oameni nu primesc suficientă colină în dieta zilnică, dar administrarea unui supliment de fosfatidilcolină poate oferi doza necesară. Unele companii produc suplimente special concepute pentru a satisface nevoile femeilor însărcinate.
Anemia feriprivă, care este mai frecventă în rândul femeilor însărcinate decât al celor care nu sunt însărcinate, poate fi deosebit de benefică. Pentru a preveni apariția acestei afecțiuni, asigurați-vă că obțineți suficiente vitamine și minerale din diverse surse – inclusiv vitamine prenatale.
Un potențial dezavantaj al administrării de vitamine prenatale este că acestea pot provoca constipație. Pentru a combate acest efect secundar, beți multă apă și consumați multe alimente bogate în fibre pentru a-l combate.
Atunci când selectați o vitamină prenatală, este esențial să alegeți una care a fost concepută pentru absorbție și care conține ingrediente blânde, cum ar fi nutrienți fermentați și ingrediente alimentare integrale pe care organismul le poate recunoaște și digera cu ușurință. Unele persoane pot tolera chiar formele masticabile sau gumate ale acestor vitamine, care sunt mai ușor de luat decât pastilele.
Care sunt nutrienții din vitaminele prenatale?
Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru o sarcină sănătoasă, inclusiv acidul folic, fierul, vitamina D, calciu și multe altele. Administrarea unei vitamine prenatale poate ajuta la asigurarea faptului că tu și copilul tău nenăscut obțineți toate aceste vitamine esențiale în această perioadă.
Acid folic: Această vitamină ajută la prevenirea defectelor tubului neural, cum ar fi spina bifida și anencefalia, la copilul dumneavoastră nenăscut. Studiile au constatat că administrarea zilnică de acid folic în primul trimestru de sarcină poate reduce acest risc cu până la 70%.
Colină: Colina joacă un rol esențial în creșterea și dezvoltarea atât a placentei, cât și a fătului, ajutând totodată la conversia energiei și la menținerea unor niveluri normale de glucoză în sânge. În mod obișnuit, o vitamină prenatală bună vă va furniza cel puțin 55% din necesarul de colină.
Fier: Femeile însărcinate au nevoie de un aport crescut de fier pentru a crea globule roșii care transportă oxigenul atât pentru mamă, cât și pentru copil. Deficiențele de fier pot duce la anemie, o afecțiune frecventă în rândul femeilor însărcinate.
Vitamina D: Acest nutrient esențial este benefic atât pentru tine, cât și pentru copilul tău, ajutând la formarea oaselor și a dinților puternici, precum și la stimularea activității sistemului imunitar.
Alte vitamine și minerale esențiale pentru sarcină includ magneziul, zincul, iodul și potasiul. Majoritatea multivitaminelor vor conține aceste minerale, în timp ce unele sunt special concepute în acest scop.
O vitamină prenatală de încredere va fi adaptată în mod special pentru a vă satisface cerințele, așa că discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale despre opțiunea care vi se potrivește cel mai bine.
Care sunt efectele secundare ale vitaminelor prenatale?
Vitaminele și suplimentele prenatale oferă nutrienți esențiali pentru o sarcină sănătoasă. Dar, deși sunt benefice atât pentru mamă, cât și pentru copil, unele femei pot avea efecte secundare din cauza lor.
Dacă nu ești obișnuită să iei vitamine, s-ar putea ca acestea să te facă să te simți rău. Din fericire, există modalități prin care puteți minimiza aceste efecte secundare și să vă simțiți bine.
În primul rând, evitați suplimentele care conțin prea mult fier, deoarece acest lucru poate duce la constipație și greață.
Renita White, doctor în medicină din Georgia și medic ginecolog cu certificat OB/GYN din Atlanta, recomandă să luați vitaminele cu alimente, mai degrabă decât pe stomacul gol, pentru a preveni greața. Acest lucru ajută, de asemenea, la asigurarea unei absorbții adecvate a vitaminelor esențiale pentru beneficii optime pentru sănătate.
Înainte de a începe administrarea de vitamine prenatale, consultați-vă cu medicul ginecolog sau moașa pentru a vă asigura că luați dozele adecvate de vitamine pentru o sarcină sănătoasă. Acest lucru va depinde de starea dvs. individuală de sănătate, de regimul alimentar și de restricțiile alimentare, precum și de ceea ce are nevoie bebelușul dvs.
Unele dintre cele mai frecvente efecte secundare asociate cu vitaminele prenatale sunt greața, balonarea și constipația. Acestea pot fi cauzate de o varietate de lucruri, cum ar fi faptul că nu primiți suficiente minerale în dieta dumneavoastră, mâncați prea multă sare sau aveți o reacție alergică la o anumită vitamină.
Constipația este cel mai frecvent simptom, deși unele persoane se confruntă, de asemenea, cu diaree și scaune de culoare închisă. Aceste simptome pot fi inconfortabile sau chiar periculoase, așa că discutați cu medicul dumneavoastră dacă observați orice schimbări în mișcările intestinale.
Dacă vă confruntați cu efecte negative în urma consumului de vitamine prenatale, discutați cu medicul dumneavoastră despre încercarea unei alte mărci sau despre modificarea momentului și a modului în care luați suplimentele. Odată ce aceste probleme au fost abordate, continuarea administrării de suplimente vă va ajuta să vă mențineți sănătoasă pe tot parcursul sarcinii.
Este esențial să vă amintiți că nu toate vitaminele sunt create la fel, așa că nu încercați niciodată să luați mai mult decât v-a prescris medicul dumneavoastră. Acest lucru ar putea fi periculos atât pentru tine, cât și pentru copilul nenăscut, deoarece ar putea duce la deficiențe grave care pot deveni evidente abia mai târziu în timpul sarcinii.
Sunt vitaminele prenatale sigure?
Vitaminele și suplimentele prenatale sunt o modalitate excelentă de a vă asigura că dumneavoastră și copilul dumneavoastră obțineți toți nutrienții esențiali înainte, în timpul și după sarcină. În plus, acestea pot ajuta la minimizarea unora dintre efectele secundare comune asociate cu sarcina, cum ar fi grețurile matinale sau constipația.
Înainte de a lua orice tip de supliment, citiți întotdeauna eticheta pentru a vă asigura că acesta vă satisface nevoile. Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale poate avea câteva sugestii pentru dumneavoastră cu privire la suplimentul care ar funcționa cel mai bine pentru cerințele dumneavoastră unice.
Nu faceți supradozaj de vitamina A sau de alte substanțe nutritive esențiale pentru bebelușul dumneavoastră; luați-le doar conform indicațiilor furnizorului dumneavoastră de servicii medicale. În unele cazuri, acesta poate chiar să vă prescrie doze mai mari de anumiți nutrienți dacă consideră că aveți nevoie de un sprijin suplimentar pentru o afecțiune care le necesită.
Acidul folic este deosebit de esențial în timpul primelor etape ale sarcinii, deoarece acest nutrient ajută la protejarea bebelușului dvs. împotriva defectelor de tub neural. Ar trebui să începeți să luați acid folic cu aproximativ o lună înainte de a încerca să concepeți și să continuați să îl luați pe toată durata sarcinii.
Fierul este esențial pentru femeile însărcinate, deoarece acest nutrient ajută la formarea celulelor roșii din sânge. Fără suficient fier, puteți suferi de anemie – ceea ce ar putea avea repercusiuni grave atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copilul nenăscut.
Calciul este un alt nutrient esențial adesea inclus în vitaminele prenatale. Acesta joacă un rol esențial în dezvoltarea oaselor și a dinților atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copilul dumneavoastră, precum și în întărirea mușchilor și a oaselor, sprijinind în același timp funcționarea normală a inimii și a creierului. Calciul joacă un rol semnificativ în susținerea creșterii oaselor și a dezvoltării dinților la nivelul amândurora!
Vestea bună este că există diverse vitamine prenatale disponibile pe piață, inclusiv capsule și tablete de înghițit. Unele opțiuni sunt mai convenabile decât altele, așa că puteți alege cea care funcționează cel mai bine pentru stilul dvs. de viață.
Unele vitamine prenatale vin sub formă masticabilă sau gumată, ceea ce poate fi benefic dacă aveți dificultăți la înghițirea pastilelor. De asemenea, mestecarea pilulei o face mai obișnuită cu stomacul, ceea ce face mai puțin probabil să aveți greață sau constipație după ce o luați.
Atunci când alegeți o formulă sau o marcă pentru bebelușul dumneavoastră, consultați-vă cu furnizorul de servicii medicale pentru a găsi una care funcționează cel mai bine. În plus, căutați suplimente care au fost supuse unor teste efectuate de terțe părți pentru a garanta că acestea conțin toți nutrienții esențiali.