Tulburările de dezvoltare pervazivă (TDP) la copil: tot ce trebuie să știi

Tulburările de dezvoltare pervazivă (TDP) sunt o serie de afecțiuni care afectează modul în care un copil interacționează cu lumea din jurul lui. Ele pot afecta abilitățile de comunicare, socializare și comportament.

Tipuri de TDP:

Tulburare de spectru autist (TSA): Este cea mai frecventă TDP și se caracterizează prin dificultăți de comunicare și interacțiune socială, precum și comportamente repetitive.

Tulburare de dezintegrare infantilă: Este o afecțiune rară care provoacă o pierdere bruscă a abilităților dobândite anterior.

Tulburare pervazivă de dezvoltare nespecificată (TPD-NS): Se utilizează pentru copiii care prezintă unele simptome de TDP, dar nu îndeplinesc criteriile pentru un diagnostic specific.

Sindromul Asperger: Este o formă de TSA care se caracterizează prin dificultăți de interacțiune socială și interese restrictive, dar cu abilități verbale și cognitive normale.

Simptome ale TDP:

Simptomele TDP pot varia în funcție de tipul de tulburare și de severitatea acesteia. Unele dintre cele mai frecvente simptome includ: dificultăți de comunicare verbală și nonverbală, lipsa interesului pentru interacțiunea socială, comportamente repetitive sau stereotipice, dificultăți de adaptare la schimbare, hipersensibilitate la stimuli senzoriali.

Diagnosticul TDP:

Diagnosticul TDP se face de către o echipă de specialiști, care va include un medic pediatru, un psiholog, un logoped și un ergoterapeut. Diagnosticul se bazează pe observarea comportamentului copilului, pe interviuri cu părinții și pe teste specifice.

Tratamentul TDP:

Nu există un tratament universal pentru TDP, dar există o serie de intervenții care pot ajuta la îmbunătățirea abilităților copilului și la reducerea simptomelor. Unele dintre cele mai frecvente intervenții includ: terapia ABA (Applied Behavior Analysis), logop edia, ergoterapia, terapia de integrare senzorială, medicamente (în anumite cazuri).

Prognosticul TDP:

Prognosticul TDP variază în funcție de tipul de tulburare și de severitatea acesteia. Cu o intervenție timpurie și adecvată, mulți copii cu TDP pot duce o viață independentă și productivă.

Latest from Blog