Tulburarea afectivă sezonieră (TAS) la copii

Tulburarea afectivă sezonieră (TAS) este un tip de depresie care apare și dispare odată cu schimbările de anotimpuri. Este cel mai frecvent întâlnită iarna, dar poate apărea și vara.

Cauze ale TAS la copii:

Cauza exactă a TAS nu este cunoscută, dar se crede că este legată de schimbările de lumină naturală care au loc odată cu schimbările de anotimpuri. Această schimbare poate afecta nivelul de melatonină, un hormon care reglează somnul.

Simptome ale TAS:

Simptomele TAS la copii pot fi similare cu cele ale depresiei majore, dar pot include și: pierderea interesului pentru activități care le plăceau odată, schimbări ale poftei de mâncare și ale greutății corporale, dificultăți de concentrare, oboseală, iritabilitate, tristețe etc.

Tratament TAS:

Tratamentul TAS la copii poate include:

Terapie cu lumină: Aceasta implică expunerea copilului la lumină artificială puternică.

Terapie cognitiv-comportamentală (TCC): Această terapie poate ajuta copilul să învețe cum să gestioneze gândurile și sentimentele negative.

Medicamente: Antidepresivele pot fi prescrise în unele cazuri.

Sfaturi pentru părinți:

Dacă credeți că cel mic are TAS, discutați cu medicul. Ajutați-vă copilul să mențină un program regulat de somn și alimentație. Încurajați-vă copilul să facă mișcare regulată. Petreceți timp de calitate cu copilul dumneavoastră. Oferiți-i copilului dumneavoastră sprijin și dragoste.

TAS este o afecțiune reală care poate avea un impact semnificativ asupra vieții copiilor. Cu un diagnostic și un tratament adecvat, majoritatea copiilor cu TAS pot experimenta o îmbunătățire semnificativă a simptomelor.

Latest from Blog