Tips&tricks despre cum poți avea un somn odihnitor pe parcursul sarcinii

/
Sursă foto: Pexels

În timpul sarcinii, cam greu te poți bucura de un somn odihnitor. Motivul îl reprezintă schimbărilor hormonale,  creșterea abdomenului și a disconfortului fizic.

Iată câteva sfaturi și trucuri care te pot ajuta să ai un somn mai odihnitor pe parcursul sarcinii:

 1. Creează un mediu propice pentru somn:
  • Asigură-te că dormitorul tău este confortabil, bine aerisit și întunecat. Utilizează perdele sau jaluzele opace pentru a bloca lumina excesivă.
  • Reglează temperatura camerei la un nivel confortabil.
  • Folosește perne și saltele adecvate pentru a-ți sprijini corpul și a reduce disconfortul.
 2. Adoptă o rutină de relaxare înainte de culcare:
  • Creează o rutină relaxantă înainte de culcare, care să te ajute să te destresezi și să te pregătești pentru somn. Poți citi o carte, asculta muzică liniștitoare sau face exerciții de respirație și de relaxare.
  • Evită stimulentele puternice, cum ar fi cafeina și lumina emisă de dispozitivele electronice, înainte de culcare.
 3. Găsește o poziție confortabilă pentru somn:
  • Pe măsură ce sarcina avansează, găsirea unei poziții confortabile pentru somn poate fi dificilă. Încearcă să dormi pe partea stângă, deoarece aceasta favorizează circulația sângelui și oxigenarea fetusului.
  • Folosește perne de sprijin sau perne pentru sarcină pentru a-ți susține abdomenul, spatele și alte părți ale corpului care au nevoie de confort suplimentar.
 4. Gestionarea nevoilor frecvente de a urina:
  • În timpul sarcinii, frecvența urinării poate crește. Încearcă să bei mai multe lichide în prima parte a zilei și să reduci aportul de lichide înainte de culcare pentru a minimiza necesitatea de a te trezi pentru a merge la baie.
 5. Gestionează disconfortul fizic:
  • Dacă te confrunți cu dureri de spate sau disconfort în timpul somnului, încearcă să folosești perne de susținere pentru a-ți ajusta poziția corpului și a-ți elibera presiunea.
  • Pentru crampele musculare sau senzațiile de picioare grele, poți încerca să faci exerciții ușoare de întindere și să îți ridici picioarele în timpul odihnei.
 6. Centură  elastică de susținere a abdomenului:
  • Unele femei se simt confortabil când utilizează o centură de susținere pentru abdomen, care susține abdomenul și reduce presiunea pe spate.
 7. Vorbește cu medicul tău:
  • Dacă îți este extrem de greu să te bucuri de un somn odihnitor sau dacă te confrunți cu probleme de somn, discută cu medicul tău despre opțiunile și soluțiile potrivite pentru tine.

Este important să-ți asculți propriul corp și să faci ajustări în funcție de nevoile tale. Fiecare femeie are experiențe diferite pe parcursul sarcinii, așa că este posibil să fie nevoie să testezi diferite metode și să găsești ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog

Ciorbă țărănească

Ciorba țărănească este o mâncare tradițională românească bogată și gustoasă, plină de legume și aromă. Iată