Testul fetal non stres- de ce se face și cum trebuie interpretat

Testul fetal non stres (NST) este o evaluare medicală care se efectuează în timpul sarcinii pentru a monitoriza starea de bine a fătului în uter. Acest test are rolul de a verifica dacă fătul primește suficient oxigen și dacă sistemul său nervos central funcționează corespunzător. NST se face, în general, în ultimele luni ale sarcinii, deoarece riscul de complicații crește odată cu avansarea în sarcină.

Iată de ce se face testul fetal non stres și cum trebuie interpretat:

 1. De ce se face NST:
  • Monitorizarea sănătății fătului: NST este utilizat pentru a verifica starea de bine a fătului în uter și pentru a depista orice semn de stres sau dezechilibru.
  • Evaluarea fluxului de oxigen: Testul ajută la monitorizarea cantității de oxigen pe care fătul o primește de la placenta și de la mama sa. Scăderea fluxului de oxigen poate indica probleme.
  • Detectarea contracțiilor uterine: NST poate identifica contracțiile uterine care pot afecta aportul de oxigen al fătului.
 2. Cum se efectuează NST:
  • Mama este așezată într-un mediu confortabil.
  • Sunt aplicate două senzori pe burtă, unul pentru a înregistra bătăile inimii fătului și celălalt pentru a înregistra contracțiile uterine.
  • În timpul testului, se monitorizează bătăile inimii fătului și contracțiile uterine timp de aproximativ 20-30 de minute.
 3. Cum se interpretează NST:
  • Rezultatul testului este considerat „reactiv” atunci când se observă cel puțin două accelerări ale bătăilor inimii fătului, care sunt asociate cu mișcări active ale fătului, în timpul perioadei de monitorizare. Aceasta este o indicație a stării bune a fătului.
  • Dacă NST nu este reactiv sau arată anormalități, medicul poate recomanda teste suplimentare sau o monitorizare mai detaliată a stării de bine a fătului, cum ar fi un profil biofizic fetal (BPP).

Este important să înțelegi că NST este doar o evaluare inițială, iar un rezultat non-reactiv nu înseamnă întotdeauna o problemă serioasă. Medicul va interpreta rezultatele NST în contextul istoricului medical și al circumstanțelor individuale ale fiecărei sarcini.

Dacă ți se recomandă un test fetal non stres, este esențial să discuți cu medicul despre motivele pentru care acesta este efectuat și să urmezi îndrumările medicale pentru a asigura sănătatea ta și a fătului în timpul sarcinii.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog