Testul de vilus corionic- când și de ce se efectuează

Testul de vilus corionic (CVS) este un test prenatal care se efectuează pentru a evalua starea genetică a unui făt și pentru a detecta eventuale anomalii cromozomiale. Acest test implică prelevarea unei mostre de vilus corionic, care este o parte a placentei, și analiza acestei mostre pentru a depista eventuale probleme genetice.

Iată când și de ce se efectuează testul de vilus corionic:

 1. Momentul potrivit pentru efectuarea CVS:
  • Acest test se poate efectua în general în perioada cuprinsă între săptămânile 10 și 13 de sarcină.
  • Dacă este necesară o evaluare mai timpurie a geneticii fetale, CVS poate fi preferat față de amniocenteză (o altă procedură de testare prenatală).
 2. Motive pentru efectuarea CVS:
  • Vârsta maternă: Femeile care sunt mai în vârstă (peste 35 de ani) prezintă un risc crescut de a avea un copil cu anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down.
  • Antecedente familiale: Dacă există istoric familial de anomalii cromozomiale sau boli genetice, medicul poate recomanda CVS.
  • Rezultate anormale la teste anterioare: Dacă screening-ul prenatal (cum ar fi testul triplu sau testul de screening pentru anomalii cromozomiale) arată rezultate anormale, medicul poate recomanda CVS pentru o evaluare mai detaliată.
  • Sarcina cu risc crescut: Dacă există factori de risc legați de dezvoltarea genetică a fătului, precum expunerea la substanțe toxice în timpul sarcinii, medicul poate sugera CVS.

Este important să discuți cu medicul obstetrician sau genetician pentru a determina dacă testul de vilus corionic este potrivit în cazul tău. De asemenea, ar trebui să discuți cu medicul despre riscurile și beneficiile acestui test, precum și despre orice alte opțiuni de screening sau testare prenatală disponibile.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog