Sportul și boala cardiacă- indicații și contraindicații

/

Sportul este recomandat în general persoanelor cu boală cardiacă, deoarece poate avea o serie de beneficii pentru sănătate, precum:

Îmbunătățirea funcției cardiace: Sportul poate ajuta la îmbunătățirea forței și rezistenței mușchiului cardiac, ceea ce poate reduce riscul de atac de cord și de alte complicații cardiace.

Reducerea tensiunii arteriale: Sportul poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce riscul de accident vascular cerebral.

Reducerea colesterolului: Sportul poate ajuta la reducerea colesterolului LDL („rău”) și la creșterea colesterolului HDL („bun”), ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă.

Îmbunătățirea controlului glicemiei: Sportul poate ajuta la îmbunătățirea controlului glicemiei la persoanele cu diabet, ceea ce poate reduce riscul de complicații cardiovasculare.

Îmbunătățirea stării de spirit: Sportul poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și a stimei de sine, ceea ce poate reduce stresul și anxietatea.

Contraindicațiile sportului în boala cardiacă

Există unele tipuri de boală cardiacă care pot contraindica sportul sau pot necesita o abordare mai atentă a acestuia. Acestea includ:

Insuficiență cardiacă: Persoanele cu insuficiență cardiacă pot avea dificultăți în a tolera efortul fizic, așa că este important să consulte un medic înainte de a începe un program de sport.

Aritmii cardiace: Persoanele cu aritmii cardiace, cum ar fi fibrilația atrială, pot avea un risc crescut de complicații în timpul efortului fizic, așa că este important să consulte un medic înainte de a începe un program de sport.

Bloc cardiac: Persoanele cu bloc cardiac pot avea dificultăți în a-și controla ritmul cardiac în timpul efortului fizic, așa că este important să consulte un medic înainte de a începe un program de sport.

Boală coronariană: Persoanele cu boală coronariană, cum ar fi angina pectorală sau infarctul miocardic, pot avea un risc crescut de complicații în timpul efortului fizic, așa că este important să consulte un medic înainte de a începe un program de sport.

Cum să faci sport în siguranță dacă ai boală cardiacă

Dacă ai boală cardiacă și vrei să începi un program de sport, este important să consulți un medic înainte de a începe. Medicul îți va putea evalua starea de sănătate și îți va putea recomanda un program de sport sigur și eficient pentru tine.

Iată câteva sfaturi pentru a face sport în siguranță dacă ai boală cardiacă:

Începe treptat: Dacă nu ești obișnuită să faci sport, începe cu sesiuni scurte și ușoare și crește treptat intensitatea și durata sesiunilor pe măsură ce te obișnuiești.

Ascultă-ți corpul: Dacă simți durere, oprește-te și consultă un medic.

Folosește echipament de protecție: Dacă este necesar, folosește echipament de protecție, cum ar fi cască, genunchiere și cotiere, pentru a te proteja de leziuni.

Fii pregătită: Asigură-te că ai la tine apă și o gustare sănătoasă în cazul în care simți că ai nevoie de ele.

Tipuri de sporturi recomandate pentru persoanele cu boală cardiacă

Persoanele cu boală cardiacă pot practica diverse sporturi, inclusiv:

Sporturi de rezistență: Sporturile de rezistență, cum ar fi mersul pe jos, alergarea ușoară, ciclismul și înotul, sunt o modalitate excelentă de a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.

Sporturi de forță: Sporturile de forță pot ajuta la îmbunătățirea forței și rezistenței mușchilor, ceea ce poate reduce sarcina asupra inimii.

Sporturi de relaxare: Sporturile de relaxare, cum ar fi yoga sau tai chi, pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit.

Este important să consulți un medic înainte de a începe orice program de sport, în special dacă ai o afecțiune medicală.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog