Sportul pe stomacul gol: ce spun medicii despre acest aspect

/

Sportul pe stomacul gol, adică exercițiile fizice făcute înainte de a mânca prima masă a zilei, este o practică destul de des întâlnită în rândul unor persoane care își doresc să slăbească sau să obțină alte beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, medicii și specialiștii în nutriție au opinii împărțite cu privire la acest aspect și consideră că există atât avantaje, cât și dezavantaje legate de practicarea sportului pe stomacul gol.

Avantajele sportului pe stomacul gol:

  1. Arderi mai mari de grăsimi: Exercițiile fizice pe stomacul gol pot determina organismul să utilizeze mai multe grăsimi ca sursă de energie, deoarece depozitele de glicogen din organism sunt mai scăzute după o perioadă de post prelungit.
  2. Creșterea sensibilității la insulină: Sportul pe stomacul gol poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu rezistență la insulină sau diabet zaharat de tip 2.
  3. Eliberarea hormonului de creștere: În timpul exercițiilor fizice pe stomacul gol, organismul poate elibera mai mult hormon de creștere, ceea ce poate contribui la arderea grăsimilor și la creșterea masei musculare.

Dezavantajele sportului pe stomacul gol:

  1. Scăderea performanței: Pentru unii oameni, sportul pe stomacul gol poate duce la o scădere a performanței fizice, deoarece organismul nu are suficientă energie disponibilă pentru a susține efortul.
  2. Riscul de hipoglicemie: Dacă nu există suficient glicogen în ficat și mușchi, exercițiile fizice intense pe stomacul gol pot duce la scăderea nivelului de glucoză în sânge și la apariția hipoglicemiei (niveluri scăzute de zahăr în sânge).
  3. Riscul de deshidratare: Dacă sportul pe stomacul gol este combinat cu o hidratare insuficientă, poate crește riscul de deshidratare și poate afecta performanța fizică.

În general, practica sportului pe stomacul gol poate fi benefică pentru unii oameni, dar poate fi nerecomandată sau chiar periculoasă pentru alții. Dacă dorești să faci exerciții fizice pe stomacul gol, este important să-ți asculți corpul și să fii atentă la semnalele acestuia. Dacă te simți slăbită, amețită sau te confrunți cu alte simptome neplăcute, este mai bine să consumi o mică gustare ușoară înainte de a începe antrenamentul sau să amâni exercițiile până după ce ai luat micul dejun. În orice caz, consultă întotdeauna un specialist în nutriție sau medicul tău pentru sfaturi personalizate și adaptate nevoilor tale individuale.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog

Desert cu afine

Afinele sunt fructe de pădure bogate în nutrienți esențiali pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor.