Somnul și metabolismul: ce se întâmplă în timpul nopții

/

Somnul are un impact semnificativ asupra metabolismului, afectând modul în care corpul nostru utilizează energia. Diverse studii au demonstrat o serie de schimbări metabolice care se petrec în timpul somnului:

 Scăderea ratei metabolice:

Rata metabolică bazală (RMR), cantitatea minimă de energie necesară organismului pentru a funcționa, scade cu aproximativ 10-15% în timpul somnului. Acest lucru se datorează scăderii temperaturii corpului, a ritmului cardiac și a activității musculare.

Modificări hormonale:

Hormonii joacă un rol crucial în reglarea metabolismului. Nivelul de leptină, un hormon care suprimă apetitul, crește în timpul somnului. În schimb, nivelul de grelină, un hormon care stimulează apetitul, scade. Cortizolul, cunoscut ca hormonul stresului, are un nivel mai scăzut în timpul somnului profund.

 Utilizarea energiei:

Somnul favorizează utilizarea glucozei (zahărului) ca sursă de energie principală. Acest lucru ajută la reducerea stocării grăsimilor și la menținerea unui nivel optim de zahăr din sânge.

 Repararea și regenerarea:

Somnul este esențial pentru repararea țesuturilor și a celulelor. Acest proces necesită energie, contribuind la metabolismul nocturn.

Influența asupra greutății:

Studiile au demonstrat că lipsa somnului poate duce la creșterea în greutate. Acest lucru se datorează, parțial, modificărilor hormonale care favorizează apetitul și stocarea grăsimilor.

Ce spun studiile:

Un studiu realizat de Universitatea din Chicago a demonstrat că persoanele care dormeau cu 2 ore mai puțin pe noapte timp de 2 săptămâni au acumulat mai multă grăsime viscerală (grăsimea din jurul abdomenului) decât cele care dormeau 8 ore pe noapte.

Un alt studiu realizat de Universitatea din Uppsala din Suedia a arătat că privarea de somn poate duce la creșterea nivelului de grelină și la scăderea nivelului de leptină, favorizând un aport caloric mai mare.

Concluzie:

Somnul joacă un rol esențial în menținerea unui metabolism sănătos. Dormind suficient (7-8 ore pe noapte), ne ajutăm corpul să utilizeze energia eficient, să controleze apetitul și să mențină o greutate corporală optimă.

Sfaturi pentru îmbunătățirea somnului și a metabolismului:

Stabiliți un program regulat de somn și respectați-l cât mai mult posibil, chiar și în weekend. Creați un mediu de somn relaxant, întunecat și liniștit. Evitați cofeina și alcoolul cu ​​câteva ore înainte de culcare. Faceți exerciții fizice regulate, dar nu prea aproape de ora de culcare. Relaxați-vă înainte de culcare cu o baie caldă, citit sau meditație.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog