Simptomele tulburării disforice premenstruale

Tulburarea disforică premenstruală (PMDD) este o manifestare extremă a sindromului premenstrual (PMS). Această afecțiune afectează în principal femeile aflate la vârsta fertilă.

PMDD (disforia premenstruală) este o tulburare emoțională și fizică care începe cu aproximativ o săptămână înainte de menstruație, agravându-se cu o zi înainte sau în timpul menstruației femeii. Estimările sugerează că aproximativ 5% dintre femei se confruntă cu aceste simptome.

1. Iritabilitate

angry, woman, mouth
Photo by prettysleepy1 on Pixabay

În timpul ciclului menstrual, hormonii estrogen și progesteron se schimbă, având un impact asupra modului în care vă simțiți. Pentru unele persoane, acest lucru poate duce la simptome PMDD; cele afectate se pot confrunta cu schimbări intense de dispoziție care sunt dificil de gestionat.

Tulburarea disforică premenstruală (PMDD) prezintă simptome mai severe decât sindromul premenstrual (PMS), iar acestea pot deveni atât de intense încât să perturbe viața de zi cu zi. Din fericire, PMDD dispare, de obicei, odată ce începe menstruația sau la o zi sau două după ce aceasta începe.

Femeile care suferă de PMDD se confruntă adesea cu simptome severe de depresie, iritabilitate și tensiune. De asemenea, ele pot plânge fără motiv și pot avea dificultăți de concentrare. Aceste afecțiuni pot afecta atât viața personală, cât și relațiile, așa că este vital să solicitați ajutor medical pentru aceste probleme.

Nu există teste pentru a diagnostica PMDD, așa că cel mai bine este să cereți sfatul medicului. Medicul vă va analiza simptomele și va exclude orice problemă psihiatrică subiacentă, cum ar fi anxietatea sau depresia; de asemenea, va exclude bolile fizice care ar putea provoca simptome similare, cum ar fi endometrioza sau disfuncția tiroidiană.

De asemenea, este posibil să fiți testată pentru agoniști GnRH, care împiedică ovarele să producă estrogen și progesteron. Dacă vi se prescriu aceste medicamente, simptomele PMDD se vor rezolva probabil.

Iritabilitatea este un simptom comun al sindromului premenstrual, dar ar putea fi, de asemenea, o indicație a ceva mai grav numit PMDD. Această afecțiune apare la 3-8% dintre femei și încă nu a fost legată definitiv de schimbările hormonale din timpul ciclului dumneavoastră. S-a speculat că ar putea avea chiar un impact asupra nivelului de serotonină – substanța chimică din creierul tău responsabilă pentru controlul dispoziției – care este legată de nivelul PMS.

2. Depresia

grayscale photography of woman with two hands on her face
Photo by Zulmaury Saavedra on Unsplash

Depresia este o emoție care provoacă sentimente de tristețe și o pierdere a interesului pentru lucrurile care obișnuiau să vă placă. Poate fi foarte debilitantă, având un impact asupra muncii, vieții de acasă și a relațiilor; cu toate acestea, există tratament pentru depresie.

Depresia se prezintă de obicei cu cel puțin două săptămâni de simptome suficient de severe pentru a interfera cu viața de zi cu zi, precum și cu sentimente de deznădejde sau de pierdere a interesului pentru viață.

Depresia poate fi provocată de o varietate de cauze, cum ar fi o traumă sau o pierdere. De asemenea, se poate datora unor afecțiuni medicale, cum ar fi bolile tiroidiene, tumorile cerebrale sau deficiențele de vitamine care imită simptomele asociate cu depresia.

În plus, schimbările hormonale care apar în timpul ciclului menstrual pot provoca schimbări de dispoziție. Schimbarea nivelurilor de estrogen și progesteron modifică echilibrul serotoninei, ceea ce duce la simptome precum depresia, oboseala și pofta de mâncare.

Femeile care suferă de sindromul premenstrual se confruntă adesea cu simptome emoționale și fizice care durează o săptămână sau două înainte de începerea menstruației. Din păcate, unele femei se confruntă cu manifestări mai severe ale acestor simptome care le perturbă semnificativ viața.

Însă doar o minoritate de femei suferă de PMDD. Această tulburare gravă afectează femeile aflate la vârsta fertilă și este marcată de iritabilitate extremă, anxietate și depresie.

Simptomele PMDD sunt mai intense decât cele ale sindromului premenstrual și pot fi destul de supărătoare. Din fericire, acestea pot fi tratate cu antidepresive care inhibă recaptarea serotoninei.

Simptomele PMDD pot fi o povară semnificativă în viața femeilor, interferând cu munca, școala, relațiile și activitățile sociale. Dacă aceste simptome persistă mai mult de câteva luni, ea ar trebui să apeleze la un sfat medical pentru a fi ușurată.

3. Oboseală

Tired woman working in her office.” by shixart1985 is licensed under CC BY 2.0

Oboseala este un simptom frecvent resimțit de sindromul premenstrual (PMS). Poate indica, de asemenea, o sănătate intestinală precară.

Sindromul premenstrual poate provoca oboseală din cauza reducerii estrogenului și a serotoninei eliberate în timpul ciclului menstrual al femeii. Acest lucru poate duce la niveluri scăzute de energie și la o iritabilitate crescută.

Majoritatea femeilor nu suferă consecințe grave din cauza acestui simptom. Cu toate acestea, dacă vă simțiți obosită mai mult de o săptămână înainte de menstruație, consultați-vă medicul în legătură cu posibilele tratamente.

Pe lângă medicamente, este posibil să încercați să faceți schimbări în alimentație sau în stilul de viață care vă pot crește nivelul de energie. Exemplele includ creșterea numărului de produse proaspete, cum ar fi fructele și legumele, în mesele dumneavoastră, consumul de apă cu moderație și evitarea cofeinei.

Menținerea unui program regulat de pauze de la locul de muncă sau de la școală, efectuarea de exerciții fizice în mod regulat și dormitul suficient pot îmbunătăți nivelul de energie și pot atenua simptomele. Dacă aceste metode nu vă oferă o ameliorare suficientă, medicul dumneavoastră vă poate sugera să luați un medicament pe bază de prescripție medicală pentru a le diminua severitatea.

Sindromul oboselii cronice (CFS) este o altă formă de oboseală. CFS poate fi o afecțiune debilitantă care vă afectează atât starea fizică, cât și cea mentală.

Simptome asemănătoare sindromului premenstrual, dar mai grave. Această afecțiune provoacă o oboseală intensă care interferează cu sarcinile zilnice.

PMS și PMDD sunt tulburări de dispoziție pe bază de hormoni care afectează aproximativ 2-8% dintre femeile cu cicluri menstruale. Ele pot afecta femei de orice vârstă și provin din orice mediu etnic, cultural sau socio-economic.

4. Pofta de mâncare

Multe femei au poftă de zahăr, sare și carbohidrați înainte de menstruație. Consumul acestor alimente ajută creierul să elibereze serotonină – un hormon care reduce stresul și combate oboseala – dar consumul excesiv poate provoca o creștere bruscă a stării de spirit și a energiei care ar putea duce la sentimente de disperare.

Cercetătorii au observat o legătură între pofta de carbohidrați din timpul fazei luteale a menstruației și modificările nivelului de hormoni. Estradiolul, o formă de estrogen, poate duce la o creștere a consumului de carbohidrați, în timp ce progesteronul, un alt tip de hormon, poate provoca dorințe de băuturi îndulcite.

Aceste pofte fac parte dintr-o tulburare mai mare a dispoziției, cunoscută sub numele de tulburare disforică premenstruală (PMDD), care poate fi dificil de tratat.

Dacă simptomele dvs. nu se ameliorează sau aveți o suferință și dureri atroce, consultați un medic. Aceștia se vor asigura că alte afecțiuni precum depresia sau anxietatea nu sunt sursa disconfortului tău.

Medicul vă poate sugera medicamente cum ar fi inhibitorul selectiv al recaptării serotoninei (SSRI) sau antidepresivele, care s-au dovedit a atenua simptomele sindromului premenstrual la unele femei.

Alte tratamente pentru durerea cronică pot include tehnici de relaxare, suplimente de vitamine și minerale și exerciții fizice. Activitatea fizică regulată eliberează endorfine – analgezice naturale.

Consumul de porții mici din alimentele la care tânjiți poate fi, de asemenea, terapeutic. De exemplu, un pătrățel de ciocolată neagră sau o ceașcă de cafea vă poate ridica moralul și vă poate furniza cofeina atât de necesară.

Consumul unei diete nutritive care oferă opțiuni cu conținut scăzut de grăsimi și bogate în fibre poate ajuta, de asemenea, la potolirea poftelor. În loc să vă răsfățați cu bunătăți zaharoase precum prăjituri și bomboane, optați pentru fructe care conțin carbohidrați complecși sau cereale integrale care oferă energie.

Unele femei consideră că discuția despre poftele lor cu un prieten de încredere sau cu un grup de sprijin le ajută să le gestioneze mai eficient. Primirea unui ajutor profesional pentru alimentația compulsivă poate fi, de asemenea, foarte benefică.

Woman Eating Cupcake While Standing Near Pink Background Inside Room
Photo by Moose Photos on Pexels

5. Sensibilitate a sânilor

Simțiți o sensibilitate severă și/sau furnicături în toți sânii și/sau în alte părți ale corpului? S-ar putea să aveți tulburare disforică premenstruală. Această afecțiune este mai gravă decât sindromul premenstrual, afectând mai puțin de 10% dintre femeile care au menstruație.

Această formă a afecțiunii poate duce la depresie, anxietate și alte simptome de sănătate fizică și mentală în fiecare lună, în săptămânile sau în cele două săptămâni dinaintea începerii menstruației unei femei. Ea are potențialul de a perturba munca și relațiile femeilor, de asemenea.

Din păcate, încă nu se știe ce cauzează această afecțiune; totuși, se pare că este legată de schimbările hormonale din timpul ciclului menstrual al unei femei. Simptomele se rezolvă, de obicei, la una sau două zile după ce începe menstruația.

Black and white of young sensual ethnic woman in elegant wear touching neck in darkness
Photo by Marco Irodistan on Pexels

Dacă simptomele persistă mai mult de câteva luni, vorbiți cu medicul sau asistenta despre acest lucru. Aceștia vă pot sugera să faceți un test de sânge pentru a descoperi ce este în neregulă cu dumneavoastră.

Medicul dumneavoastră vă poate cere să țineți un jurnal sau un grafic despre simptomele menstruale timp de mai multe cicluri pentru a diagnostica cu exactitate dacă suferiți sau nu de PMDD. Acest lucru îi ajută să determine dacă trebuie făcute schimbări în planurile de tratament și ce medicamente funcționează cel mai bine pentru tine.

În acest moment dificil, încercați să vă străduiți să rămâneți calmă. Căutarea sprijinului din partea prietenilor sau a familiei poate fi benefică pentru a face față emoțiilor care apar.

O altă modalitate de a vă simți mai bine este de a mânca alimente nutritive și de a face exerciții fizice regulate. Ambele pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la reducerea stresului.

Medicul sau asistenta medicală vă poate oferi îndrumări cu privire la gestionarea simptomelor și la tratamentele disponibile. Aceștia vă pot sugera medicamente, suplimente sau acupunctură pe care să le încercați; dacă este nevoie de asistență suplimentară, vă pot trimite la un specialist.

Bibliografie

  • “Premenstrual Syndrome (PMS).” Premenstrual Syndrome (PMS) | ACOG, www.acog.org/en/womens-health/faqs/premenstrual-syndrome.
  • “Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD).” Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD) | Johns Hopkins Medicine, 19 Nov. 2019, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/premenstrual-dysphoric-disorder-pmdd.
  • Lori, M., et al. American Family Physician 67 No. 8, 2003.
  • Meric, Colak, and Oksuz. „Premenstrual Syndrome in Turkish college students and its effects on life quality Ergun. Sexual  Reproductive Healthcare 2 No. 1, 2011.
  • John, Bancroft. „Relationship between premenstrual symptoms and oral contraceptive use: a controlled study. Psychosomatic Medicine 52 No. 1, 1990.
  • Grady-Weliky, Tana A. „Premenstrual dysphoric disorder. New England Journal of Medicine 348 No. 5, 2003.
  • a, K. „Premenstrual syndrome and premenstrual dysphoric disorder. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology 20 No. 1, 2007.

Latest from Blog