Semne că ești victima abuzului emoțional într-o relație

Abuzul emoțional într-o relație poate fi la fel de dăunător și de subtil ca orice alt tip de abuz. Este important să fii conștientă de semnele care îți pot arată că te afli într-o astfel de situație.

Iată câteva dintre semnele că ai putea fi victima abuzului emoțional într-o relație:

 1. Constanta critică sau umilire: Partenerul tău te critică în mod regulat, te insultă sau te umilește în fața altor persoane.
 2. Manipulare: Partenerul încearcă să-ți controleze gândurile, acțiunile sau deciziile prin manipulare psihologică sau jocuri mentale.
 3. Izolare socială: Partenerul încearcă să te izoleze de prieteni și familie, astfel încât să devii dependentă de el.
 4. Senzație de vinovăție: Te fac să te simți mereu vinovată pentru situații sau probleme care nu sunt în realitate vina ta.
 5. Jigniri și insulte: Partenerul te jignește, folosind cuvinte dure și insulte pentru a-ți submina stima de sine.
 6. Amenințări: Partenerul te amenință cu violență fizică sau cu despărțirea pentru a obține controlul asupra ta.
 7. Control excesiv: Partenerul dorește să controleze fiecare aspect al vieții tale, de la deciziile financiare la activitățile zilnice.
 8. Ignorare sau izolare: Partenerul te ignoră, refuzând să comunice sau să ofere suport emoțional.
 9. Schimbări bruște de dispoziție: Partenerul are schimbări bruște de dispoziție și te face să te simți ca și cum ai călca pe ouă în preajma lui.
 10. Sentimentul de inferioritate: Te simți mereu inferioară sau neimportantă în comparație cu partenerul.
 11. Limitarea independenței: Partenerul îți limitează independența și libertatea, făcându-te să te simți dependentă de el.
 12. Negare și minimalizare: Partenerul neagă sau minimizează impactul propriilor acțiuni asupra ta, făcându-te să te simți lipsită de validare.
 13. Scăderea stimei de sine: Te simți neînsemnată sau fără valoare în prezența partenerului tău.
 14. Intervenții excesive în viața ta: Partenerul se implică în toate aspectele vieții tale, inclusiv deciziile personale sau profesionale.

Dacă recunoști aceste semne în relația ta, este important să cauți sprijin din partea prietenilor, familiei sau profesioniștilor. Nimeni nu merită să fie într-o relație abuzivă.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog