Sedentarismul ca stil de viață: Ce spun studiile despre efectele lipsei de mișcare

/

Sedentarismul este un stil de viață caracterizat prin lipsa de activitate fizică. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește sedentarismul ca fiind mai puțin de 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână.

Efectele sedentarismului asupra sănătății sunt numeroase și grave:

Crește riscul de boli cronice: Sedentarismul crește riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, anumite tipuri de cancer, boli musculare și osoase și depresie.

Crește riscul de mortalitate: Studiile au arătat că persoanele sedentare au un risc mai mare de deces decât cele care sunt active fizic.

Afectează negativ starea de bine mentală: Sedentarismul poate contribui la depresie, anxietate și stres.

Afectează calitatea somnului: Sedentarismul poate face mai dificilă adormirea și poate duce la un somn mai puțin odihnitor.

Beneficiile activității fizice regulate:

Reduce riscul de boli cronice: Activitatea fizică regulată poate reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, anumite tipuri de cancer, boli musculare și osoase și depresie.

Îmbunătățește starea de bine mentală: Activitatea fizică regulată poate reduce stresul, anxietatea și simptomele depresiei.

Îmbunătățește calitatea somnului: Activitatea fizică regulată poate ajuta la adormirea mai rapidă și la un somn mai odihnitor.

Crește nivelul de energie: Activitatea fizică regulată poate crește nivelul de energie și reduce oboseala.

Recomandări pentru o viață activă:

Adaugă mai multă mișcare în rutina ta zilnică: Poți urca scările în loc să folosești liftul, poți merge pe jos sau cu bicicleta în loc să conduci mașina, poți face pauze active la locul de muncă și poți face exerciții fizice acasă.

Alege o activitate care îți place: Există o mulțime de tipuri de activitate fizică, așa că alege una care îți place și care se potrivește cu stilul tău de viață.

Începe treptat: Dacă nu ești obișnuită cu activitatea fizică, începe treptat și crește treptat durata și intensitatea exercițiilor fizice.

Stabilește-ți obiective realiste: Stabilește-ți obiective realiste și monitorizează-ți progresul pentru a-ți menține motivația.

Sedentarismul este un factor de risc major pentru o serie de boli cronice. Adoptarea unui stil de viață activ este esențial pentru a menține o stare de sănătate bună și pentru a te bucura de o viață lungă și sănătoasă.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog