Sarcina toxică: ce este, cauze, simptome, remedii

Sarcina toxică, cunoscută și sub denumirea de preeclampsie, este o afecțiune gravă care poate apărea în timpul sarcinii. Aceasta afectează, în general, femeile după săptămâna 20 de sarcină și poate afecta atât sănătatea mamei, cât și a copilului nenăscut.

Iată mai multe detalii despre sarcina toxică:

Cauze

Cauza exactă a sarcinii toxice nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că este legată de probleme cu vasele de sânge placentare și de probleme cu sistemul imunitar al mamei. Factorii de risc pentru apariția sarcinii toxice includ istoric familial de preeclampsie, hipertensiune arterială preexistentă, obezitate, vârsta tânără sau înaintată a mamei, sarcină multiplă (gemelară sau multiplă), diabet gestațional sau boli renale preexistente.

Simptome

Sarcina toxică poate prezenta o varietate de simptome, care pot fi ușoare sau severe, și pot varia de la o femeie la alta. Printre simptomele comune se numără:

 1. Creșterea tensiunii arteriale (hipertensiune arterială), înregistrată prin măsurarea tensiunii în mod regulat.
 2. Proteine în urină (proteinurie), detectate printr-un test de urină.
 3. Umflarea excesivă a mâinilor, feței și picioarelor, în special în zona gleznelor și a gambelor.
 4. Dureri de cap severe sau persistente.
 5. Vizualizarea de pete sau fulgere în câmpul vizual.
 6. Durere abdominală, în special în zona superioară a abdomenului.
 7. Grețuri sau vărsături.
 8. Probleme de respirație.
 9. Scădere în greutate sau retenție de lichide în organism.

Remedii

Sarcina toxică este o afecțiune gravă care necesită supraveghere medicală și tratament adecvat. În unele cazuri, este necesară internarea mamei în spital pentru monitorizare constantă. Tratamentul poate include:

 1. Odihna și reducerea activității fizice.
 2. Menținerea unei diete sănătoase și bogate în nutrienți.
 3. Monitorizarea atentă a tensiunii arteriale și a nivelului de proteine din urină.
 4. Administrarea de medicamente pentru a controla tensiunea arterială și pentru a preveni convulsiile (dacă este cazul).
 5. Administrarea de steroizi pentru a accelera dezvoltarea plămânilor copilului, în cazul în care nașterea trebuie să fie indusă înainte de termen.

În unele cazuri severe, singurul tratament eficient este nașterea copilului, chiar dacă este înainte de termen. De aceea, monitorizarea atentă și îngrijirea medicală sunt esențiale pentru o sarcină sănătoasă și o evoluție favorabilă atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog