Ruperea apei: Tot ce trebuie să știe viitoarea mămică

Ruperea apei, cunoscută și sub denumirea de ruptură prematură a membranelor (RPM), este un moment important în travaliu, care marchează ruperea sacului amniotic din jurul bebelușului. Lichidul amniotic, care are rolul de a proteja și hrăni bebelușul pe parcursul sarcinii, se scurge prin vagin, adesea ca un jet sau o scurgere continuă.

Când se rupe apa?

Membranele pot să se rupă oricând în timpul sarcinii, dar cel mai frecvent se întâmplă la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, după 37 de săptămâni. Totuși, ruperea apei poate apărea și mai devreme, chiar și în al doilea trimestru.

Cum se simte ruperea apei?

Senzația de rupere a apei poate varia de la o femeie la alta. Unele femei simt un jet brusc de lichid, ca și cum ar fi spart un balon cu apă, în timp ce altele simt o scurgere continuă sau picături intermitente. Lichidul amniotic este de obicei clar și inodor, dar poate avea și o ușoară nuanță rozalie sau galbenă.

Ce trebuie să fac dacă mi se rupe apa?

Notați ora exactă: Este important să știți când s-a rupt apa pentru a informa medicul sau moașa.

Observați culoarea și mirosul lichidului: Anunțați imediat personalul medical dacă lichidul este verde, galben închis sau are un miros neplăcut, deoarece acest lucru ar putea indica o infecție.

Schimbați lenjeria intimă: Folosiți un absorbant gros pentru a absorbi scurgerea de lichid amniotic.

Mergeți la spital: Chiar dacă nu aveți contracții, este recomandat să mergeți la spital cât mai curând posibil după ruperea apei. Medicul va evalua starea dumneavoastră și a bebelușului și va decide dacă este necesară inducerea travaliului sau alte intervenții.

Ce se întâmplă după ruperea apei?

După ruperea apei, travaliul ar trebui să înceapă natural în decurs de 24-48 de ore. Cu toate acestea, în cazul în care contracțiile nu apar sau sunt slabe, medicul poate recomanda inducerea travaliului.

Sfaturi suplimentare:

Discutați cu medicul sau moașa despre ruperea apei: Este important să aveți toate informațiile necesare și să vă simțiți pregătită pentru acest moment.

Pregătiți-vă bagajul pentru spital: Asigurați-vă că aveți la îndemână tot ce vă este necesar pentru dumneavoastră și bebeluș după naștere.

Rămâneți hidratată: Beți multe lichide pentru a menține nivelul de hidratare optim.

Monitorizați mișcările bebelușului: Este important să continuați să monitorizați mișcările bebelușului și să anunțați imediat personalul medical dacă observați orice modificări.

Ruperea apei este un moment important în travaliu, dar nu trebuie să vă sperie. Cu o pregătire adecvată și informații corecte, veți fi pregătită să faceți față acestei etape importante din viața dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog