Rolul taților în timpul sarcinii – Sprijinirea partenerului tău la fiecare pas al drumului

/
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Sarcina aduce cu ea o mare de emoții pentru ambii parteneri, de la entuziasm la neliniște și chiar teamă.

Tații joacă un rol esențial în sarcina și nașterea partenerei lor. Studiile au demonstrat că femeile care au parteneri care le oferă sprijin au rezultate mai bune pentru sănătate în general.

1. Ascultați

Sarcina și nașterea pentru o femeie pot fi o călătorie dificilă, dar, cu sprijinul partenerului, aceasta se va simți probabil mai puțin îngrijorată sau copleșită și se va putea concentra pe a avea o experiență plăcută – atât pentru ea, cât și pentru nou-născut.

De aceea, este esențial să îi fiți alături pe parcursul fiecărei etape. Puteți face acest lucru ascultând-o cu atenție, oferindu-vă să o ajutați să găsească informații sau luându-vă o după-amiază liberă împreună pentru a face ceva ce vă place amândurora.

Veți juca un rol important în travaliu și în naștere, așa că este esențial să fiți informat. Participați la cursuri prenatale sau însoțiți-vă partenera atunci când își vizitează medicul, astfel încât amândoi să puteți obține informații despre sarcină, despre potențialele complicații ale acesteia și despre modul în care vă poate afecta pe amândoi.

2. Încurajați

The Role of Dads in Pregnancy Supporting Your Partner Every Step of the WaySarcina poate fi adesea o perioadă de stres fizic și emoțional pentru femei. Partenerul unei femei poate oferi încurajarea și sprijinul atât de necesare pe parcursul acestei călătorii, arătându-i dragoste și susținere.

Cercetările au demonstrat că femeile însărcinate care se simt susținute de partenerii lor se confruntă adesea cu o sănătate mentală mai bună și niveluri reduse de stres și depresie în timpul sarcinii. Mai mult, aceste mame nasc copii mai sănătoși ca urmare.

Tații care se implică în timpul sarcinii îi oferă partenerei lor un sprijin neprețuit pe tot parcursul acestei călătorii. Aceștia participă cu ea la toate consultațiile medicale, îi oferă cuvinte de alinare și sunt un participant activ la naștere.

Contrar importanței sale, mulți bărbați nu participă activ la sarcina partenerelor lor însărcinate. Acest lucru se poate datora unei varietăți de motive, cum ar fi lipsa de interes, ignoranța cu privire la drepturile și așteptările în materie de paternitate și constrângerile financiare asociate cu nașterea unui copil.

3. Sprijin

Deși poate părea că sarcina este doar despre mamă, partenerul tău are de fapt nevoie ca și tu să faci parte din ea. Participarea la cursuri prenatale, discuțiile cu alți tați și discuțiile cu medicul ei sunt toate modalități prin care o puteți sprijini în această perioadă interesantă.

Cu cât vă implicați mai mult alături de fiica și de bebelușul dumneavoastră, cu atât mai bine. Studiile au asociat tații implicați cu rezultate mai bune la naștere, precum și cu niveluri mai scăzute de depresie atât la mamă, cât și la copil.

Un studiu privind tații și sarcina a descoperit trei componente majore ale implicării paterne. Acestea sunt: accesibilitatea (prezent), implicarea (arată preocupare atât pentru mamă, cât și pentru copil, dorește să învețe mai multe despre proces) și responsabilitatea (acționează ca îngrijitor, furnizor sau protector).

4. Încurajați activitatea fizică

Tații pot juca un rol esențial în a-și ajuta partenera să își mențină o greutate sănătoasă și să își creeze obiceiuri alimentare bune în timpul sarcinii. În plus, ei contribuie la reducerea nivelului de stres al acesteia, ceea ce va fi în cele din urmă în beneficiul bunăstării copilului.

S-a dovedit că activitatea fizică este benefică pentru sarcină, scăzând riscul de creștere excesivă în greutate și de diabet gestațional, crescând șansele de a naște la termen și ușurând complicațiile travaliului și ale nașterii.

Cu toate acestea, unii tați au raportat mai multe dificultăți în menținerea unui program regulat de exerciții fizice din cauza obligațiilor familiale și a sentimentului de vinovăție decât mamele. Acești factori au fost raportate ca fiind obstacole mai mari pentru tați decât au făcut-o mamele.

5. Încurajați activitatea mentală

În calitate de partener al unei femei însărcinate, aveți responsabilitatea de a o face să se simtă confortabil și de a-i oferi toate necesitățile. Acest lucru ar putea include frecții la picioare și picioare, băi calde, perne suplimentare – orice i se potrivește cel mai bine!

Încurajați-o să participe la numeroasele cursuri, grupuri de sprijin și activități prenatale disponibile în comunitatea dumneavoastră. Petrecerea timpului pentru a înțelege prin ce trece vă poate ajuta să îi înțelegeți mai bine emoțiile și să o faceți să se simtă mai confortabil.

De asemenea, o puteți încuraja să facă exerciții fizice. Studiile arată că până și o scurtă plimbare în jurul blocului sau câteva exerciții ușoare de stretching între întâlniri pot avea un impact benefic asupra stării de spirit și a bunăstării unei femei. Încurajând-o să înceapă și să mențină un regim de exerciții fizice înainte și în timpul sarcinii, va contribui mult la menținerea ei în formă, sănătoasă și mulțumită în timpul a ceea ce poate fi adesea o perioadă emoțională solicitantă pentru ea.

6. Încurajați comunicarea

Sarcina poate fi o perioadă de mare anxietate pentru viitorii părinți. Este un rollercoaster emoțional care poate aduce temeri, griji și îngrijorări atât în legătură cu copilul, cât și cu bunăstarea partenerului dumneavoastră.

Încurajați comunicarea deschisă cu partenerul dvs. pe tot parcursul sarcinii. Acest lucru vă va permite amândurora să înțelegeți ce se întâmplă și să vă oferiți reciproc cel mai bun sprijin.

Participați împreună la consultațiile medicilor și obțineți cât mai multe informații despre progresele partenerului dumneavoastră, despre dezvoltarea copilului și despre procesul de naștere în sine. Acest lucru va fi de neprețuit atunci când veți lua decizii împreună în sala de nașteri.

Cercetările, politicile și programele care sporesc implicarea bărbaților pot avea un efect benefic asupra partenerelor și copiilor lor atât în timpul sarcinii, cât și după. Aceste constatări oferă speranță pentru viitorul cercetării, al elaborării de politici și al programelor care vizează creșterea implicării bărbaților pentru a îmbunătăți rezultatele nașterii.

7. Încurajați timpul petrecut împreună

Mulți tați se pot simți pierduți în timpul sarcinii și copleșiți de gândurile legate de grijile financiare, de noile lor responsabilități ca părinți și de modul în care trebuie să se ocupe de copil. Discutând cu partenerul dvs. despre aceste anxietăți vă poate ajuta să determinați cum să le abordați cel mai bine, păstrând în același timp relația puternică.

În al doilea trimestru, însoțiți-vă partenera la orice programări la medic și participați la orice cursuri de educație pentru naștere pe care le urmează. Faptul de a fi prezentă vă va face pe amândoi să vă simțiți mai implicați în procesul sarcinii și vă va permite să îi oferiți sprijin partenerului dvs. pe parcursul fiecărei etape.

Poate că femeile nu se confruntă cu aceleași simptome fizice pe care le au femeile, dar bărbații sunt la fel de dornici să facă parte din călătoria partenerelor lor însărcinate, potrivit psihologului Jennifer O’Neil. „Împărtășirea burticii cu soțul tău va întări legătura dintre voi”, recomandă ea. „Implicarea lui în procesul de creștere îl va face să se simtă mai conectat la amândoi.”

8. Încurajați îngrijirea de sine

Mulți bărbați experimentează sarcina ca pe o perioadă de creștere a presiunii financiare (în special dacă trec de la două salarii la unul singur); își fac griji cu privire la siguranța și bunăstarea copilului lor și la modul în care își pot gestiona cel mai bine noile responsabilități.

Bărbații pot fi, de asemenea, afectați de depresie și anxietate. Potrivit studiilor, 10% dintre tați suferă de depresie în primul trimestru sau în primele șase luni după ce au devenit părinți.

Din fericire, există modalități prin care tații își pot sprijini partenerul în aceste momente dificile. Implicându-se și oferind sprijin emoțional, tații se pot asigura că partenerul lor primește toată asistența necesară.

9. Încurajați sprijinul emoțional

Sprijinul emoțional este unul dintre cele mai esențiale lucruri pe care le puteți face pentru partenerul dumneavoastră. Acesta îi va permite să navigheze într-o circumstanță dificilă și să pună o bază solidă pentru viitor.

Sprijinul emoțional presupune să asculți grijile partenerului și să îi oferi o priză pentru a-și exprima ceea ce are în minte. În plus, înseamnă să-i reasigurați că emoțiile lor sunt normale și că misiunea dumneavoastră este de a-i ajuta să se simtă mai bine.

Cercetările demonstrează că, cu cât partenerul tău este mai implicat în timpul sarcinii, cu atât vă veți simți mai sănătoși amândoi și cu atât mai sănătos se va naște copilul. Implicarea tatălui a fost, de asemenea, legată de niveluri mai scăzute de anxietate și depresie, de o mai bună bunăstare psihologică și de rezultate mai bune pentru sănătatea mamei.

10. Încurajați sprijinul financiar

Tații joacă un rol esențial în timpul sarcinii, oferind sprijin financiar. Pentru a se asigura că rămân angajați și că își plătesc facturile, tații ar trebui să își încurajeze partenerele să exploreze beneficiile de maternitate ale angajatorului lor.

Mulți bărbați se străduiesc să devină siguri din punct de vedere financiar și pot avea perspective limitate de angajare. Programele pot oferi educație și formare profesională pentru a-i ajuta pe acești bărbați să revină pe drumul cel bun.

În plus, programele ar trebui să încurajeze femeile să amâne sarcinile suplimentare până când sunt stabile din punct de vedere financiar și să colaboreze cu tații pentru a planifica viitoarele nașteri, astfel încât acestea să aibă loc prin alegere și nu din întâmplare. Acest lucru poate fi realizat prin consiliere, mentorate individuale sau colaborări cu colegii comunitare locale sau agenții de forță de muncă.

Latest from Blog