Rolul relației primare dintre mamă și nou-născut. Elementele care stau la baza ei

Relația primară dintre mamă și nou-născut este o relație unică și specială, care are un impact profund asupra dezvoltării copilului. Această relație se bazează pe o serie de elemente, care includ:

Contactul fizic. Contactul fizic apropiat, cum ar fi îmbrățișările, sărutările și mângâierile, este esențial pentru dezvoltarea relației dintre mamă și nou-născut. Acesta ajută copilul să se simtă în siguranță și iubit, și stimulează dezvoltarea creierului său.

Alăptarea. Alăptarea este o modalitate excelentă de a crea o legătură strânsă între mamă și nou-născut. Alăptarea oferă copilului hrană, confort și afecțiune, și ajută la dezvoltarea sistemului imunitar al acestuia.

Dialogul non-verbal. Nou-născuții comunică cu mamele lor prin intermediul limbajului non-verbal, cum ar fi expresiile faciale, gesturile și plânsul. Mamele învață să interpreteze acest limbaj non-verbal și să răspundă nevoilor copiilor lor.

Responsivitatea mamei. Responsivitatea mamei este capacitatea acesteia de a răspunde prompt și adecvat nevoilor copilului. Atunci când mama este receptivă la nevoile copilului, acesta se simte în siguranță și iubit.

Relația primară dintre mamă și nou-născut are o serie de beneficii pentru copil, inclusiv:

Dezvoltare fizică și cognitivă sănătoasă. Copiii care au o relație strânsă cu mamele lor au tendința de a avea o dezvoltare fizică și cognitivă mai bună decât copiii care nu au o astfel de relație.

Rezistență la stres. Copiii care au o relație strânsă cu mamele lor sunt mai rezistenți la stres și la emoții negative.

Abilități sociale și emoționale dezvoltate. Copiii care au o relație strânsă cu mamele lor au tendința de a avea abilități sociale și emoționale mai bine dezvoltate.

Relația primară dintre mamă și nou-născut este o relație care se dezvoltă în timp. Este important ca mamele să fie răbdătoare și să se implice în relația cu copiii lor.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog