Rahitismul la Copii: Cauze, Simptome și Tratament

Rahitismul este o afecțiune asociată cu deficiența de vitamina D, calciu sau fosfor în organism. Această condiție afectează dezvoltarea oaselor și poate apărea la copii în perioada de creștere rapidă.

Cauze ale rahitismului:

 1. Deficiența de vitamina D: Aceasta este cauza principală a rahitismului. Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului și fosforului în organism, necesare pentru dezvoltarea oaselor.
 2. Expunerea insuficientă la soare: Vitamina D este produsă în piele în urma expunerii la razele solare. O expunere insuficientă la soare poate contribui la deficitul de vitamina D.
 3. Alimentație necorespunzătoare: Dietele care nu furnizează suficientă vitamina D, calciu și fosfor pot contribui la rahitism.

Simptome ale rahitismului:

 1. Deformări osoase: Oasele pot deveni moi și se pot deforma, afectând scheletul.
 2. Dureri musculare și articulare: Copiii pot experimenta dureri și sensibilitate la nivelul mușchilor și articulațiilor.
 3. Întârzierea în dezvoltare: Rahitismul poate afecta creșterea și dezvoltarea normală a copilului.
 4. Dificultăți de mișcare: Copiii pot avea dificultăți în a sta în picioare sau în a merge.
 5. Dificultăți de hrănire: Copiii pot avea dificultăți în a mesteca sau înghiți alimente.

Tratament:

 1. Suplimente alimentare: Administrarea suplimentelor de vitamina D, calciu și fosfor sub supravegherea medicului.
 2. Expunere la soare: Asigurarea unei expuneri adecvate la soare pentru a promova producția naturală de vitamina D.
 3. Alimentație echilibrată: O dietă bogată în alimente care conțin vitamina D, calciu și fosfor.

Prevenire:

 1. Expunere la soare: Permiteți copilului să petreacă timp în aer liber, sub supravegherea adecvată, pentru a stimula producția de vitamina D.
 2. Alimentație sănătoasă: Asigurați-vă că micuțul beneficiază de o dietă echilibrată, inclusiv alimente bogate în vitamina D, calciu și fosfor.

Este important să discutați cu medicul pediatru dacă credeți că acesta poate avea rahitism. Diagnosticul și tratamentul precoce sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor pe termen lung.

Latest from Blog