Psoriazisul la copii-simptome, tratamente și sfaturi utile pentru îngrijirea pielii

Psoriazisul la copii este o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin apariția unor plăci roșii, solzoase și adesea pruriginoase. Este important să fie identificate și tratate simptomele de psoriazis la copii cât mai devreme pentru a gestiona corespunzător această condiție. Iată câteva informații și sfaturi utile:

Simptome ale psoriazisului la copii:

 1. Plăci roșii: Pot apărea pe orice parte a corpului, inclusiv pe scalp, genunchi, coate și zona lombară.
 2. Solzi argintii: Zonele afectate pot dezvolta solzi de culoare argintie sau albicioasă.
 3. Mâncărime: Pielea afectată poate fi pruriginoasă și iritată.
 4. Durere sau senzație de arsură: În cazuri severe, psoriazisul poate provoca disconfort fizic.

Tratament și îngrijire:

 1. Consultație medicală: Este esențial să soliciți sfatul unui medic dermatolog pentru a confirma diagnosticul și a începe un plan de tratament adecvat.
 2. Tratamente topice: Se pot folosi creme și unguente prescrise de medic, care pot include corticosteroizi sau retinoizi.
 3. Terapie cu lumină: Fototerapia poate fi o opțiune, sub supravegherea medicului, în special în cazul copiilor cu psoriazis mai sever.
 4. Medicație orală: În unele cazuri, medicul poate prescrie medicamente orale, cum ar fi retinoizii sau imunomodulatorii.
 5. Evitarea iritantelor: Trebuie folosite produse de igienă și loțiuni hipoalergenice și evitate substanțele care pot irita pielea.
 6. Menținerea pielii hidratate: Aplicarea regulată a unei creme hidratante poate ajuta la menținerea elasticității pielii.

Sfaturi suplimentare:

 1. Protejarea pielii de răni: Încurajează copiii să evite să-și scarpine zonele afectate pentru a preveni rănirea și infecțiile.
 2. Alege-le haine confortabile: Materialele moi și non-iritante pot reduce disconfortul pielii afectate.
 3. Susținere emoțională: Psoriazisul poate afecta stima de sine a copiilor, așa că asigură-i de sprijinul familiei și încurajează-i să comunice deschis despre starea lor.

Este important să urmezi îndrumările medicului și să-ți monitorizezi copilul pentru a observa orice schimbare în evoluția bolii.

Latest from Blog