Ovăzul și rolul său în stimularea lactației

Ovăzul este recunoscut pentru beneficiile sale nutritive și poate contribui la stimularea lactației în rândul femeilor care alăptează.

Iată cum poate stimula ovăzul lactația:

 1. Sursă de Nutrienți:
  • Ovăzul este bogat în nutrienți esențiali, precum fierul, calciul, vitaminele B și fibrele. Aceste substanțe nutritive sunt esențiale pentru sănătatea generală și pot influența producția de lapte matern.
 2. Stimularea Oxitocinei:
  • Consumul de ovăz poate stimula eliberarea oxitocinei, un hormon asociat cu lactația. Oxitocina este esențială pentru declanșarea și menținerea contracțiilor uterine și poate influența și secreția laptelui.
 3. Conținut de Fibră:
  • Fibrele solubile din ovăz pot ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos și pot contribui la echilibrarea nivelului de glucoză din sânge. Un nivel stabil al glucozei poate susține producția de lapte.
 4. Sursă de Energie:
  • Ovăzul furnizează energie constantă datorită carbohidraților săi complecși. Această energie poate fi benefică pentru femeile care alăptează, întrucât necesită un aport caloric mai mare.
 5. Proprietăți Galactogoge:
  • Anumite substanțe din ovăz au fost asociate cu proprietăți galactogoge, adică capacitatea de a stimula producția de lapte matern.
 6. Îmbunătățirea Hidratării:
  • Ovăzul absoarbe multă apă în timpul gătitului, contribuind astfel la hidratarea organismului, esențială pentru o bună producție de lapte.

Este important să menționăm că fiecare femeie este diferită, iar factori precum stresul, odihna și suportul emoțional joacă, de asemenea, un rol semnificativ în lactație. Înainte de a face modificări semnificative în alimentație, este întotdeauna recomandat să discuți cu un medic sau un consultant în alăptare pentru a obține sfaturi personalizate.

Latest from Blog