Noţiunea de inteligenţă emoţională- cum a apărut și de cine a fost dezvoltată

Business man hand change wooden cube block from IQ to EQ, balance between intelligence quotient and emotional intelligence concepts

Noțiunea de inteligență emoțională a fost introdusă și dezvoltată de către psihologii Peter Salovey și John D. Mayer în anii ’90. Termenul a devenit mai cunoscut în urma lucrărilor lui Daniel Goleman, care a popularizat și extins conceptul prin lucrările sale și în special prin cartea sa „Inteligența emoțională”, publicată în 1995.

Iată o scurtă cronologie a dezvoltării conceptului de inteligență emoțională:

Anii ’90:

Peter Salovey și John D. Mayer au fost printre primii cercetători care au introdus noțiunea de inteligență emoțională în literatura academică. Ei au definit inteligența emoțională ca abilitatea de a monitoriza și gestiona emoțiile proprii și ale altora, precum și de a utiliza aceste informații în scopul orientării comportamentului.

1995:

Daniel Goleman a contribuit la popularizarea conceptului prin publicarea cărții sale „Inteligența emoțională”. În această carte, Goleman a extins definiția inițială a lui Salovey și Mayer și a argumentat că inteligența emoțională este crucială pentru succesul în viață, depășind chiar importanța inteligenței tradiționale.

Componentele Inteligenței Emoționale:

Modelul de inteligență emoțională propus de Goleman include cinci componente principale: conștientizare de sine, gestionarea emoțiilor, motivarea, empatia și abilitățile sociale. Acest model a devenit un cadru important pentru înțelegerea și măsurarea inteligenței emoționale.

Dezvoltarea Continuă:

De-a lungul anilor, conceptul de inteligență emoțională a continuat să evolueze, atrăgând atenția cercetătorilor și profesioniștilor din diverse domenii, inclusiv psihologie, educație și management.
Astăzi, inteligența emoțională este recunoscută ca un aspect important al dezvoltării personale și profesionale, fiind asociată cu abilități precum leadershipul eficient, luarea deciziilor înțelepte și relații sociale sănătoase. Această abordare a inteligenței emoționale a fost implementată în diverse domenii, inclusiv în educație și în mediul de afaceri, pentru a îmbunătăți competențele interpersonale și performanța generală.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog