Primul trimestru de sarcină se măsoară de la începutul ultimei menstruații până în săptămâna 12.
În această perioadă, bebelușul dumneavoastră se dezvoltă rapid. I se formează organele, inima începe să bată și poate răspunde la atingere.
1. Rămâneți organizată
Organizarea s-ar putea să nu fie primul lucru la care te gândești când ești însărcinată, dar este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău. Nu numai că faptul de a rămâne organizată te va ajuta să te menții calmă și concentrată în timpul acestor nouă luni, dar va face și zilele și săptămânile premergătoare nașterii mai plăcute.
Menținerea unei case și a unei vieți organizate se poate face în mai multe moduri, de la organizarea lucrurilor tale până la stabilirea unei rutine zilnice care să te ajute să rămâi pe drumul cel bun. Deși nu există o soluție universală, aceste sfaturi ar trebui să vă ofere motivația necesară pentru a începe să trăiți un stil de viață fără dezordine.
Pentru a vă organiza, cea mai elementară soluție este să vă dezordonați dulapurile și sertarele de obiectele pe care nu le mai folosiți. Această sarcină poate fi îndeplinită în doar câteva ore, economisind timp și energie atunci când căutați ceva rapid în viitor.
O altă modalitate de a rămâne organizat este crearea unei liste zilnice de lucruri de făcut la care să vă puteți referi în fiecare zi. Acest lucru vă va ajuta să vă amintiți sarcinile importante și vă va permite să le tăiați pe măsură ce le finalizați.
În cele din urmă, a avea un loc în holul de la intrare pentru chei și alte accesorii mici pe care le accesați frecvent este întotdeauna benefic. Făcând acest lucru veți economisi timp pentru a nu mai fi nevoit să vă agitați în căutarea lor dimineața.
Făcând o listă cu tot ceea ce trebuie să luați cu dvs. într-o anumită zi vă puteți asigura că aveți tot ce este necesar atunci când ajungeți la timp la școală sau la serviciu. Poate fi chiar benefic să faceți acest lucru din timp, astfel încât să existe mai puțin stres atunci când vă pregătiți dimineața.
2. Rămâneți activi
Primul trimestru poate fi o perioadă emoțională, pe măsură ce vă adaptați la faptul că sunteți însărcinată și navigați prin sistemul de sănătate. Este posibil să aveți grețuri matinale, oboseală și alte simptome de sarcină în această etapă.
În timpul primului trimestru de sarcină, bebelușul tău crește în interiorul tău într-un ritm incredibil. Îi puteți observa progresul atât prin imagistică cu ultrasunete, cât și prin analize de sânge.
Corpul tău nu poate produce toți nutrienții necesari pentru un bebeluș în creștere în această etapă, așa că dieta ta trebuie să fie foarte hrănitoare pentru a-i susține dezvoltarea și creșterea. Consumul de fructe și legume din abundență este o modalitate eficientă de a satisface aceste cerințe nutriționale în această perioadă.
Faceți alegeri alimentare mai sănătoase, optând pentru mese proaspete și sănătoase. Alegeți cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și proteine slabe ca principale surse de nutriție.
Fructele și legumele sunt surse excelente de calciu, fier și zinc pentru dezvoltarea bebelușului dumneavoastră în creștere. În plus, acestea conțin acid folic – esențial pentru buna funcționare a creierului – care ajută la asigurarea unei gestații de succes.
Este, de asemenea, momentul ideal pentru a începe să luați vitamine prenatale în primul trimestru, deoarece aceste suplimente oferă acid folic esențial care ajută la protejarea împotriva defectelor tubului neural și a altor malformații congenitale, cum ar fi spina bifida.
În timpul primului trimestru de sarcină, puteți participa în continuare la multe dintre activitățile de dinaintea sarcinii. Doar fiți conștientă că ritmul cardiac poate crește în timpul exercițiilor fizice, așa că adaptați-vă în consecință. Pentru alergători în special, folosiți o suprafață plană și opriți-vă atunci când vă simțiți obosită.
Dacă sunteți nouă în materie de exerciții fizice, începeți prin a merge pe jos sau cu bicicleta câteva minute în fiecare zi. Pe măsură ce corpul dumneavoastră se adaptează la efortul suplimentar al exercițiilor fizice, creșteți treptat durata și intensitatea plimbărilor sau alergărilor.
Asigurați-vă că vă încălziți și vă răcoriți cu întinderi înainte și după fiecare activitate, deoarece acest lucru vă va ajuta mușchii să se recupereze de la efortul depus și va reduce probabilitatea de accidentare.
Multe femei ezită să înceapă să facă exerciții fizice în timpul primului trimestru, dar acesta este de fapt un moment ideal pentru a vă angaja să adoptați un stil de viață mai sănătos. Făcând acest lucru, puteți ajuta la gestionarea oboselii și la menținerea unei greutăți sănătoase înainte și după sosirea sarcinii, făcând viața mai simplă pentru amândoi.
3. Aveți grijă de voi înșivă
Primul trimestru poate fi o perioadă dificilă. Deși poate fi cea mai interesantă etapă a sarcinii, vă puteți simți, de asemenea, epuizată fizic și epuizată. Din fericire, există modalități de a menține un stil de viață sănătos în această etapă crucială și de a menține un nivel ridicat de energie.
Mâncatul sănătos și nutritiv este una dintre cele mai simple modalități de a avea grijă de tine. Pentru a face acest lucru, încorporează în mesele tale o mulțime de produse precum fructe, legume și cereale integrale, precum și proteine și grăsimi sănătoase pentru un plus de satisfacție și pentru a-i oferi organismului tău nutrienții esențiali de care are nevoie.
O dietă hrănitoare va permite organismului tău să absoarbă vitaminele și mineralele esențiale pentru dezvoltarea copilului tău. Aceasta ar putea include alimente precum ouă, leguminoase, nuci și semințe. În plus, este esențial să obțineți mult acid folic în această perioadă; acesta ajută la prevenirea unor defecte congenitale comune, cum ar fi spina bifida și anencefalia.
Femeile însărcinate ar trebui să ia 600 micrograme de acid folic zilnic în timpul sarcinii. Dacă nu luai acest supliment înainte de a rămâne însărcinată, este înțelept să începi cât mai curând posibil după ce afli că ești însărcinată.
Este deosebit de esențial să beți multă apă în această perioadă, deoarece corpul dumneavoastră depune o cantitate incredibilă de muncă suplimentară în primul trimestru și are nevoie de mai mult lichid decât de obicei pentru a se asigura că toate sistemele funcționează în mod optim.
O altă modalitate de a vă asigura că organismul dumneavoastră rămâne hidratat este să dormiți suficient în fiecare noapte în timpul primului trimestru. Țintiți pentru opt până la nouă ore de somn în fiecare noapte în această perioadă.
Pe lângă somn, este esențial să aveți grijă și de sănătatea voastră emoțională în această perioadă. Dacă vă luptați cu depresia sau cu orice alte probleme de sănătate mintală, o rutină de autoîngrijire vă poate ajuta să vă liniștiți mintea și să gestionați stresul.
Dacă vă simțiți copleșit și stresat, luați o pauză de la muncă sau de la treburi pentru a face ceva care să vă reîncarce bateriile. Nu trebuie să faceți acest lucru de fiecare dată când apare ceva; dar atunci când vă simțiți epuizat sau incapabil să vă concentrați, este esențial să vă luați o pauză de la sarcini și să vă concentrați asupra dumneavoastră.
4. Rămâneți sănătoși
Femeile însărcinate trec prin multe schimbări în corpul lor, de la schimbările hormonale până la copilul care crește în interiorul lor. De aceea, este atât de important atât pentru tine, cât și pentru copilul tău nenăscut să aveți grijă de voi înșivă în această perioadă.
Concentrează-te pe consumul de alimente care oferă un echilibru de nutrienți esențiali, cum ar fi acidul folic care se găsește în cerealele îmbogățite pentru micul dejun sau antioxidanții din legumele cu frunze de culoare verde închis. Organismul dumneavoastră are nevoie de un aport amplu al acestor micronutrienți pentru a promova creșterea și dezvoltarea fătului, în special în primul trimestru.
Una dintre cele mai bune modalități de a rămâne sănătoasă în primul trimestru este să bei multă apă, care te hidratează atât pe tine, cât și pe bebelușul tău în creștere, menținând funcționarea optimă a organelor. De asemenea, poate ușura greața sau alte dureri care pot apărea în această perioadă.
Vitaminele prenatale sunt o modalitate excelentă de a te asigura că primești toți nutrienții esențiali în timpul sarcinii, dar dacă nu poți lua o multivitamină zilnică, încorporează în schimb în mesele tale alimente bogate în acid folic, cum ar fi portocalele, căpșunile și legumele cu frunze verzi.
Consumați zilnic cel puțin 600 micrograme de acid folic; acest nutrient esențial ajută la protejarea fătului împotriva defectelor de tub neural, cum ar fi spina bifida și leziunile măduvei spinării.
Fierul este un alt mineral esențial atât pentru dumneavoastră, cât și pentru făt; se găsește în carnea roșie, carnea de pui, fructele de mare, fasolea și alte leguminoase.
Puteți încerca chiar să amestecați fructe cu apă pentru un smoothie nutritiv sau să faceți înghețată din banane congelate pentru a vă satisface poftele. Dar cel mai eficient mod de a vă menține sănătoasă este printr-o dietă globală echilibrată cu alimente integrale care include fructe, legume și proteine slabe – astfel vă veți simți cât mai bine și veți oferi organismului dumneavoastră combustibilul esențial pentru a crește un copil sănătos.