Micul dejun bogat în vitamina D și beneficiile sale

/

 Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, esențial pentru oase puternice, contribuie la stimularea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor. Poate reduce riscul de boli cardiovasculare, dar și de depresie și alte probleme de sănătate mintală. În plus, vitamina D poate juca un rol în prevenirea diabetului, a cancerului și a altor boli cronice.

Alimente bogate în vitamina D pentru micul dejun:

Pește gras: Somon, ton, macrou, sardine (proaspete sau conservate).

Ouă: Gălbenușul de ou este o sursă bună de vitamina D.

Cereale fortificate: Alegeți cereale integrale fortificate cu vitamina D.

Lapte fortificat: Alegeți lapte degresat sau semidegresat fortificat cu vitamina D.

Iaurt fortificat: Alegeți iaurt grecesc fortificat cu vitamina D.

Suc de portocale fortificat: Alegeți suc 100% natural fortificat cu vitamina D.

Ciuperci expuse la soare: Ciupercile pot produce vitamina D atunci când sunt expuse la soare.

Recomandări:

Se recomandă expunerea la soare timp de 15-20 de minute pe zi, de 2-3 ori pe săptămână, pentru a sintetiza vitamina D.

Este important să consultați medicul pentru a determina nivelul de vitamina D din organism și pentru a primi o recomandare personalizată.

O dietă bogată în vitamina D poate contribui la menținerea unui nivel optim al vitaminei D și la obținerea beneficiilor sale pentru sănătate.

Exemple de mic dejun bogat în vitamina D:

Omletă cu somon afumat și spanac. Iaurt grecesc cu fructe de pădure și semințe de chia. Cereale integrale cu lapte fortificat și fructe proaspete. Smoothie cu banane, spanac, lapte fortificat și suc de portocale fortificat. Clătite cu făină integrală și ciuperci sotate.

Rețineți că este important să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a vă recomanda un plan alimentar personalizat, adaptat nevoilor dumneavoastră specifice.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog