Mâncatul seara târziu și insomnia- legătura dintre ele

/

Mâncatul seara târziu poate avea un impact asupra calității somnului și poate contribui la apariția insomniei în mai multe moduri.

Iată cum poate afecta mâncatul seara somnul:

  1. Digestia: După ce mâncăm, organismul începe procesul de digestie, care poate fi destul de activ și necesita energie. Dacă mănânci mult sau și gras sau proteine înainte de culcare, digestia grea afecta  somnul, cauzând disconfort sau reflux gastroesofagian.
  2. Creșterea nivelului de energie: Consumul de carbohidrați sau zaharuri înainte de culcare poate determina o creștere temporară a nivelului de energie și poate face adormirea mai dificilă.
  3. Distensia stomacului: Mâncatul seara târziu poate să ducă la distensia stomacului (simțul de stomac plin sau umflat), ceea ce poate fi inconfortabil și poate interfera cu capacitatea de a adormi.
  4. Tulburări digestive: Persoanele cu tulburări digestive, cum ar fi sindromul de colon iritabil sau boala de reflux gastroesofagian, pot avea simptome mai severe în timpul nopții dacă mănâncă târziu.
  5. Niveluri crescute de insulină: Consumul de alimente bogate în carbohidrați sau zaharuri poate determina creșterea nivelurilor de insulină, ceea ce poate influența somnul și poate duce la fluctuații ale glicemiei pe timpul nopții.
  6. Schimbări hormonale: Mâncatul seara târziu poate afecta producția de hormoni care reglează ritmul circadian, cum ar fi melatonina, ceea ce poate perturba ritmul somnului.
  7. Poate deveni un obicei: Mâncatul seara târziu poate deveni un obicei nesănătos, iar crearea unui astfel de obicei poate duce la o programare greșită a corpului și la insomnie.

Dacă nu poți dormi din cauza mâncatului seara târziu sau dacă suferi de insomnie, încearcă să eviți consumul de alimente cu câteva ore înainte de culcare și să optezi pentru mese ușoare și sănătoase în timpul serii. De asemenea, este important să menții un program regulat de culcare și să creezi un mediu de somn adecvat pentru a îmbunătăți calitatea somnului. Dacă ai probleme persistente cu somnul, consultă un specialist în somn sau un medic pentru evaluare și sfaturi suplimentare.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog