Lipsa somnului și obezitatea: care este legătura dintre acestea

/

Lipsa somnului și obezitatea sunt două probleme de sănătate care pot fi interconectate într-o serie de moduri complexe. Există cercetări ample care sugerează că există o legătură între aceste două aspecte, iar relația dintre ele este influențată de mai mulți factori.

Iată ce legătură există între lipsa somnului și obezitate:

  1. Reglarea apetitului: Lipsa somnului poate perturba reglarea hormonilor care controlează senzația de foame și sațietate, cum ar fi leptina și ghrelin. Oamenii care nu dorm suficient pot prezenta o creștere a nivelului de ghrelin (hormonul foamei) și o scădere a nivelului de leptină (hormonul sațietății), ceea ce poate duce la creșterea apetitului și la consumul excesiv de alimente.
  2. Consumul alimentelor nesănătoase: Lipsa somnului poate afecta capacitatea de a face alegeri alimentare sănătoase. Persoanele care sunt obosite pot fi mai tentate să consume alimente bogate în calorii, bogate în zahăr și bogate în grăsimi, deoarece aceste alimente pot furniza energie rapidă.
  3. Activitate fizică redusă: Lipsa somnului poate duce la oboseală și scăderea nivelului de energie, ceea ce poate determina reducerea activității fizice. Oamenii obosiți pot evita exercițiile fizice sau activitățile fizice regulate, ceea ce poate contribui la acumularea kilogramelor în plus.
  4. Stresul și hormonii stresului: Lipsa somnului poate crește nivelul de stres și poate afecta producția de cortizol, cunoscut și ca hormonul stresului. Cortizolul în exces poate influența depozitarea grăsimii în organism, în special în zona abdominală.
  5. Tulburările metabolice: Lipsa somnului poate afecta metabolismul carbohidraților și sensibilitatea la insulină, contribuind astfel la apariția rezistenței la insulină și a diabetului de tip 2, care sunt legate de obezitate.

Este important de menționat că legătura dintre lipsa somnului și obezitate este complexă și poate varia de la persoană la persoană. Cu toate acestea, promovarea unui somn sănătos și regulat, adoptarea unui stil de viață activ și echilibrat și dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase sunt esențiale pentru a preveni atât lipsa somnului, cât și obezitatea.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog

Supă Harira

Supă Harira este o supă tradițională marocană bogată și aromată, perfectă pentru o masă sățioasă și

Tacos de pui

Tacos sunt o mâncare mexicană populară care constă în tortilla de porumb moale umplută cu o

Gulaș de legume

Gulașul de legume este o variantă delicioasă și vegetariană a clasicului gulaș unguresc. Oferă o combinație

Prăjitură cu mălai

Prăjitura cu mălai este un desert tradițional românesc, apreciat pentru gustul său unic și textura sa