Influența băuturilor alcoolice asupra somnului- aspecte de luat în considerare

/

Consumul de băuturi alcoolice poate afecta semnificativ calitatea somnului, iar această influență poate varia în funcție de cantitatea și momentul consumului.

Iată câteva aspecte de luat în considerare referitoare la influența băuturilor alcoolice asupra somnului:

  1. Inducerea somnolenței: Alcoolul are unele proprietăți sedative și poate determina somnolență inițială. Mulți oameni au impresia că beau o cantitate mică de alcool vor dormi mai bine.
  2. Fragmentarea somnului: Cu toate acestea, deși poate induce somnul, alcoolul poate duce la o fragmentare a somnului, adică la treziri frecvente în timpul nopții. Acest lucru poate afecta ciclurile de somn și calitatea odihnei.
  3. Scăderea calității somnului profund: Alcoolul poate reduce timpul petrecut în stadiile de somn profund, afectând astfel odihna profundă și refacerea organismului.
  4. Apnee de somn: Alcoolul poate agrava problemele existente ale apneei de somn sau chiar le poate cauza. Consumul de alcool relaxează mușchii gâtului, ceea ce poate duce la o respirație dificilă sau chiar la oprirea acesteia în timpul somnului.
  5. Efectul de rebound: Pe măsură ce alcoolul este metabolizat, corpul poate trece printr-un „efect de rebound”, adică o creștere a activității cerebrale, ceea ce poate contribui la trezirea în timpul nopții.
  6. Suprimarea somnului REM: Alcoolul poate suprima stadiul de somn REM (Rapid Eye Movement), care este asociat cu visele și consolidarea amintirilor. O lipsă a acestui stadiu poate afecta memoria și procesele cognitive.
  7. Necesitatea urinării: Alcoolul poate avea un efect diuretic, ceea ce înseamnă că poate crește necesitatea de a urina în timpul nopții, interferând cu somnul neîntrerupt.

Pentru a asigura un somn sănătos, este recomandat să se evite consumul excesiv de alcool înainte de culcare. Dacă există probleme persistente legate de somn, este întotdeauna recomandat să se consulte un specialist în somn sau medicul de familie pentru evaluare și sfaturi suplimentare.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog