Importanța unui sistem de sprijin puternic pentru noile mame

woman in black shirt sitting on chair
Photo by Tyson on Unsplash

Dacă sunteți o proaspătă mamă sau vă gândiți să deveniți mamă, este esențial să aveți un sistem de sprijin eficient. Acesta ar putea include familia, prietenii, co-părinții sau partenerii, precum și comunitatea dumneavoastră.

Cercetările demonstrează importanța de a avea o rețea de sprijin încurajatoare în timpul recuperării postpartum, atât pentru mamă, cât și pentru copil. Este deosebit de utilă pentru femeile care ar fi putut întâmpina provocări în timpul sarcinii sau al nașterii.

Familia și prietenii

Pentru proaspetele mămici, a avea o rețea puternică de sprijin este de importanță capitală. Aceasta ar trebui să includă atât prieteni, cât și membri ai familiei.

Prietenii dvs. pot fi o sursă incredibilă de sprijin și confort atunci când vă confruntați cu momente dificile sau stresante. Aceștia oferă o ureche de ascultare, ajută la formularea de soluții și chiar oferă informații utile despre parenting.

Ei pot împărtăși experiențe și pot oferi un sprijin emoțional pe care s-ar putea să nu îl primiți din partea partenerului sau a membrilor familiei. Aceștia vă pot sugera să căutați ajutor profesional, dacă este necesar, și vă pot oferi o priză pentru a vă exprima emoțiile.

Studiile au demonstrat că femeile care sunt mai conectate la prietenii lor și la rețelele de sprijin social experimentează niveluri mai scăzute de stres și sunt mai optimiste cu privire la creșterea copiilor (Romper). În cele din urmă, a avea un sistem de sprijin solid este benefic pentru bunăstarea ta generală.

O modalitate de a construi o rețea de susținere pentru proaspetele mame este participarea la grupurile locale de mame. Aceste adunări sunt de obicei conduse de profesioniști experimentați în domeniul sănătății mintale perinatale și pot oferi oportunități de a forma prietenii cu alte mame noi care au trecut prin experiențe similare.

Grupurile de joacă, organizațiile de părinți și profesori (PTA) și chiar grupurile de socializare online pot fi opțiuni excelente pentru a găsi prietenii de durată. S-ar putea să nu aveți prea mult timp pentru aceste tipuri de conexiuni, dar este esențial să le faceți parte din viața dumneavoastră.

O altă idee grozavă este să vă întrebați prietenii dacă ar fi dispuși să vă aducă mâncare pentru dumneavoastră și copilul dumneavoastră. Acest lucru poate fi de mare ajutor pentru cei care nu au timp sau energie să pregătească mese pentru familia lor. S-ar putea să fie nevoie să discutați mai întâi această opțiune cu ei, dar dacă acceptă, va fi o soluție fără efort și utilă pentru amândoi.

De exemplu, dacă aveți un prieten care este un bucătar excelent și care ar putea pregăti ceva rapid pentru cină, fără să vă lase să gătiți toată noaptea, întrebați-l dacă ar fi dispus să vă aducă mâncarea atunci când ajunge acasă.

O rețea puternică de sprijin este esențială pentru toate femeile, dar mai ales pentru proaspetele mame care fac tranziția către noul lor stil de viață. Prietenii și familia vă pot oferi alinare atunci când vremurile devin dificile, pot râde cu dumneavoastră atunci când copiii dumneavoastră fac ceva amuzant și vă pot reaminti că, în ciuda tuturor suișurilor și coborâșurilor din viață, ei rămân oamenii dumneavoastră preferați.

Co-părinți sau parteneri

Indiferent dacă sunteți co-părinți sau aveți o relație care include responsabilități parentale, a avea un sistem de sprijin eficient este primordial pentru proaspetele mame. Nu numai că vă dă putere în momentele dificile, dar le oferă copiilor dumneavoastră stabilitate și siguranță.

Unul dintre cele mai esențiale principii pe care trebuie să le rețineți este acela că relația dintre co-părinte și copilul dumneavoastră ar trebui să fie întotdeauna înaintea propriei lor relații cu dumneavoastră. Făcând acest lucru, veți garanta că relațiile de coparenting ale ambelor părți sunt pozitive și sănătoase pentru toți cei implicați – de la voi doi până la copiii lor.

Pentru o relație de co-parenting de succes, amândoi trebuie să comunicați eficient și să păstrați dezacordurile departe de ochii copilului dumneavoastră. În plus, este esențial să stabiliți limite în ceea ce privește comunicarea reciprocă – mai ales dacă este vorba de mesaje text sau e-mailuri – pentru ca toată lumea să rămână la subiect.

O altă modalitate de a face ca relația de coparenting să fie de succes este menținerea unei perspective pozitive. Neglijarea exprimării emoțiilor negative față de co-părintele tău poate duce la conflicte în viitor, așa că fă tot posibilul să nu le lași să afecteze modul în care iei decizii pentru copilul tău.

Pe măsură ce parcurgeți procesul de coparenting, copilul dvs. va începe să formeze relații apropiate atât cu dvs. cât și cu partenerul dvs. Acest lucru este benefic, deoarece le oferă încredere în ei înșiși și capacitatea de a lua decizii pentru ei înșiși.

Cu toate acestea, dacă copilul dumneavoastră este încă foarte mic, poate fi dificil să evaluați ce simte față de noul partener de coparenting. Prin urmare, dacă vă faceți timp pentru a vă prezenta partenerul copilului dumneavoastră, îi veți oferi acestuia ocazia de a se apropia de co-părintele lor și veți contribui la atenuarea oricăror temeri sau resentimente pe care le-ar putea avea față de acesta.

În plus, acordați-vă timp pentru a vorbi cu copilul dumneavoastră despre noul partener de coparenting, astfel încât să se simtă în siguranță știind că această persoană are în vedere cele mai bune interese ale sale. Procedând astfel, vă veți asigura că ei rămân deschiși la acest aranjament pe măsură ce cresc.

Colegii

Sprijinul de la egal la egal este un tip de sprijin bazat pe comunitate pentru femei care poate fi oferit în mai multe moduri. Acesta poate veni de la specialiști de la egal la egal instruiți, doule sau mame cu experiență în a face față depresiei de sarcină și anxietății după sosirea copilului.

Sprijinul de la egal la egal este esențial pentru proaspetele mămici, deoarece le ajută să identifice și să gestioneze nevoile emoționale. În plus, faptul de a avea alți proaspeți părinți cu care să se conecteze și care au experiențe și îngrijorări similare este de neprețuit.

În Statele Unite, specialiștii de la egal la egal certificați sunt instruiți pentru a oferi sprijin pacienților la domiciliu sau în cadrul spitalului. Cu toate acestea, cerințele pentru a deveni un specialist de la egal la egal variază de la un stat la altul.

Programele de sprijin de la egal la egal oferă vizite individuale la domiciliu sau prin telefon de către voluntari care au avut condiții similare de sarcină și postpartum. Aceste vizite pot oferi sprijin emoțional, sprijin informațional și evaluare; sfaturi privind accesul la asistență medicală; materiale scrise; precum și asistență cu servicii sociale și profesionale.

Cercetările pe această temă indică faptul că sprijinul de la egal la egal poate fi eficient în ameliorarea simptomelor de depresie în rândul femeilor însărcinate și postpartum. În plus, această formă de ajutor este eficientă din punct de vedere al costurilor și este accesibilă pentru multe persoane.

Sprijinul de la egal la egal ar trebui să fie oferit pe toată perioada antepartum și neonatală a sarcinii unei mame, precum și după nașterea bebelușului în NICU. Acest tip de asistență este deosebit de valoros pentru mamele care se pot simți izolate în timpul sarcinii sau în perioada postnatală, sau pentru cele care au suferit pierderea unui copil în timpul internării în NICU.

Este esențial să rețineți că acest sprijin nu ar trebui să fie singurul tip de îngrijire pe care familiile NICU îl primesc în timpul sarcinii sau după externarea bebelușului lor din NICU. Alte forme de ajutor, cum ar fi consilierea individuală sau de grup și grupurile de sprijin, îi pot ajuta pe părinții NICU să facă față ieșirii copilului lor din NICU.

Acest studiu a explorat experiențele și percepțiile legate de sprijinul organizat de la egal la egal în timpul sarcinii și al primilor părinți în Anglia, cu un accent special pe femeile de culoare și din minoritățile etnice defavorizate. Patruzeci și șapte de voluntari și 42 de mame au fost intervievați în cadrul unor interviuri calitative semi-structurate; transcrierile au fost apoi analizate cu ajutorul analizei tematice. Rezultatele au arătat că majoritatea femeilor au primit beneficii de la rețeaua lor organizată de sprijin între egali, cum ar fi apartenența, faptul că au o relație de sprijin și încredere cu susținătorul lor între egali și că au putut face alegeri cu privire la modul în care doreau să își petreacă timpul.

Comunitate

Unul dintre cele mai esențiale aspecte ale statutului de proaspătă mamă este acela de a avea un sistem de sprijin experimentat. Fără acesta, mamele se pot simți mai copleșite și mai neîncrezătoare în abilitățile lor de părinte. În plus, faptul că au pe cineva care să le ofere sprijin emoțional și fizic în timpul sarcinii, nașterii și al vieții de părinte le ajută pe mame să facă față schimbărilor fizice și psihologice care vin odată cu aceste etape importante.

Sprijinul comunitar poate lua multe forme, de la împărțirea meselor cu alți părinți până la aderarea la un grup de sprijin care abordează preocupări specifice, cum ar fi alăptarea. Multe grupuri au chiar și platforme online, unde membrii pot interacționa în timp real.

Hudson River Park Mothers Group oferă întâlniri gratuite între mame și grupuri de joacă pentru mamele însărcinate, precum și ateliere de lucru permanente pentru părinții de la nou-născuți până la adolescenți. În plus, această organizație oferă grupuri de sprijin pentru alăptare și servicii pentru femeile care suferă de depresie postpartum.

O altă resursă pentru proaspetele mămici este Nurse-Family Partnership, un program care asociază viitoarele mame cu asistente medicale special pregătite, care oferă confort pe tot parcursul sarcinii și în primul an de viață al copilului. Asistentele sunt disponibile pentru a oferi orice sprijin de care o proaspătă mamă ar putea avea nevoie, de la confort emoțional la sfaturi medicale.

Multe asistente medicale au trecut prin aceleași lupte prin care vor trece noile mame, ceea ce le face surse neprețuite de sfaturi și informații. De exemplu, acestea pot ghida o mamă prin sistemul medical complex, pot explica avantajele anumitor tratamente sau medicamente sau pot împărtăși povești din experiențele lor personale.

Aceste conexiuni pot fi deosebit de utile pentru proaspetele mămici care nu au familia în apropiere sau pentru cele care suferă de depresie postnatală. Asistentele medicale oferă, de asemenea, cuvinte reconfortante de asigurare că totul va fi bine în viitor.

Biblioteca locală sau centrul comunitar reprezintă o altă oportunitate excelentă pentru mame de a se conecta și de a descoperi resursele din zona dumneavoastră. În unele cazuri, aceste instituții găzduiesc chiar și grupuri dedicate mamelor, cum ar fi grupuri de joacă sau cluburi de lectură.

Pentru cele care se simt stânjenite să vorbească față în față, grupul Bad Moms of Long Island de pe Facebook oferă un refugiu sigur în care membrii se pot descărca despre crizele de furie ale copiilor mici și alte momente dificile ale mamelor fără a fi judecate sau criticate. Acest grup este deschis părinților din zona metropolitană din New York, cu discuții despre întâlniri în persoană planificate pentru 2019.

Latest from Blog