Igiena intimă înainte și după naștere

O igienă intimă corectă este importantă pentru a menține o stare de sănătate bună și a preveni infecțiile.

Înainte de naștere:

Se recomandă spălarea zonei intime de două ori pe zi, cu apă caldă și un săpun delicat, cu pH neutru. Evitați folosirea de produse parfumate sau agresive, care pot irita pielea. Ștergeți zona intimă dinspre anterior spre posterior, pentru a evita contaminarea cu bacterii din zona anală. Purtați lenjerie intimă din bumbac, care permite pielii să respire. Evitați lenjeria intimă strâmtă sau sintetică, care poate favoriza apariția transpirației și a infecțiilor.

După naștere:

Este important să mențineți o igienă intimă riguroasă, deoarece lohiile (sângerarea postpartum) pot favoriza apariția infecțiilor. Spălați zona intimă de două-trei ori pe zi, cu apă caldă și un săpun delicat, cu pH neutru.

Puteți folosi și șervețele umede speciale pentru igiena intimă, dar evitați șervețelele parfumate sau care conțin alcool. Schimbați frecvent absorbantele igienice, la maxim 4-6 ore, pentru a evita umezeala excesivă. Evitați folosirea de tampoane interne în primele 6 săptămâni după naștere, deoarece pot crește riscul de infecție.

Faceți duș zilnic, dar evitați băile prelungite în cadă. Nu faceți sex vaginal până la controlul medical postpartum, care are loc de obicei la 6 săptămâni după naștere.

Sfaturi suplimentare:

Beți multe lichide pentru a vă menține hidratată. Consumați o alimentație bogată în fibre pentru a preveni constipația, care poate pune presiune pe zona perineală și poate favoriza apariția hemoroizilor.

Faceți exerciții Kegel pentru a întări mușchii planșeului pelvin. Observați cu atenție zona intimă și adresați-vă medicului dacă observați semne de infecție, cum ar fi roșeață, umflare, durere, mâncărime sau scurgeri vaginale anormale.

Este important să rețineți că fiecare femeie este unică și este important să vă adaptați rutina de igienă intimă la nevoile dumneavoastră individuale. Discutați cu medicul  pentru a primi sfaturi personalizate.

Latest from Blog