Hormonul anti-Mullerian-ce este, când se testează și ce rol are?

Hormonul anti-Müllerian (AMH), cunoscut și sub denumirea de factorul de inhibare a Müllerian (MIF), este o proteină secretată de către celulele granuloase ale ovarelor. Acest hormon are un rol important în dezvoltarea și funcționarea sistemului reproducător feminin.

Rolul principal al hormonului anti-Müllerian este de a regula dezvoltarea și maturarea foliculelor ovariene. Foliculele sunt structuri în care se dezvoltă ovulele în ovar, iar AMH ajută la controlul numărului și rata de dezvoltare a acestora. Nivelul de AMH poate oferi informații despre rezerva ovariană a unei femei, adică cantitatea de ovule pe care ovarul ei le mai poate produce. Cu cât nivelul de AMH este mai mare, cu atât se presupune că există o rezervă ovariană mai mare.

Testarea nivelului de AMH se face în mod obișnuit în următoarele situații:

  1. Evaluarea fertilității: AMH este adesea utilizat pentru a estima rezerva ovariană a unei femei și pentru a ajuta la determinarea șanselor de concepție. Un nivel scăzut de AMH poate sugera o rezervă ovariană redusă și poate fi un indicator al infertilității.
  2. Controlul tratamentelor de fertilitate: În cazul femeilor care urmează tratamente de fertilizare in vitro (FIV) sau alte proceduri de reproducere asistată, nivelul de AMH poate fi monitorizat pentru a ajusta doza de medicamente folosite în stimularea ovariană și pentru a optimiza șansele de succes ale tratamentului.
  3. Diagnosticarea sindromului ovarelor polichistice (SOP): Nivelul crescut de AMH poate fi un indicator al acestui sindrom, care poate provoca cicluri menstruale neregulate, hirsutism (creșterea excesivă a părului) și alte probleme de sănătate.
  4. Evaluarea menopauzei: AMH poate fi folosit pentru a determina cât de aproape este o femeie de menopauză. Nivelul scăzut de AMH poate indica o apropiere a menopauzei.

În concluzie, hormonul anti-Müllerian este un marker important în evaluarea fertilității și a stării de sănătate a sistemului reproducător feminin. Testarea nivelului său poate oferi informații valoroase în diferite contexte medicale legate de fertilitate și sănătatea reproductive a femeilor.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog