Hirsutismul: definiție, simptome, cauze, remedii

Hirsutismul este o afecțiune caracterizată prin creșterea excesivă a părului în zonele corporale în care obișnuit nu se dezvoltă părul la femei. Această creștere excesivă a părului este în mod obișnuit asociată cu caracteristicile masculine, cum ar fi pe față, pe piept, pe spate, pe burtă și pe picioare.

Simptomele hirsutismului includ:

 1. Creșterea excesivă a părului în zonele menționate mai sus.
 2. Părul crescut este de obicei gros și întunecat, contrastând cu firele de păr fine și puține care sunt prezente în mod obișnuit la femei.

Cauzele hirsutismului pot fi variate și includ:

 1. Dezechilibre hormonale: Hirsutismul este adesea asociat cu o creștere a nivelului de hormoni androgeni, cum ar fi testosteronul, în comparație cu hormonii feminini, estrogenii. Această disproporție hormonală poate fi cauzată de tulburări ale glandelor suprarenale sau ale ovarelor.
 2. Sindromul ovarului polichistic (SOP): Este o afecțiune în care ovarele dezvoltă chisturi și pot determina creșterea androgenilor în organism.
 3. Tulburări endocrine: Anumite tulburări ale glandelor endocrine pot afecta nivelul hormonilor și pot duce la hirsutism.
 4. Factori genetici: Unele femei pot avea o predispoziție genetică pentru hirsutism.

Remediile pentru hirsutism pot include:

 1. Tratament hormonal: Medicamentele care reglează nivelul hormonilor androgeni pot ajuta la controlul creșterii excesive a părului.
 2. Epilarea și îndepărtarea părului: Metode precum epilarea cu ceară, epilatoarele electrice sau laserul pot reduce creșterea părului pe termen scurt sau lung.
 3. Medicație anti-androgenică: Anumite medicamente pot bloca acțiunea hormonilor androgeni și pot reduce hirsutismul.
 4. Dieta și exercițiile fizice: Menținerea unui stil de viață sănătos poate ajuta la controlul hirsutismului asociat cu sindromul ovarului polichistic și cu dezechilibrele hormonale.
 5. Consult medical: Înainte de a începe orice tratament, este important să consulți un medic pentru a determina cauza exactă a hirsutismului și pentru a primi un plan de tratament adecvat.

În concluzie, hirsutismul este o afecțiune care poate afecta încrederea în sine a femeilor, dar există opțiuni de tratament disponibile. Consultă un specialist pentru a afla mai multe despre opțiunile de tratament potrivite în funcție de cauza specifică a hirsutismului.

Latest from Blog

Maioneză rapidă

Maioneza este un sos versatil și delicios, perfect pentru sandvișuri, salate, cartofi prăjiți sau chiar ca