Ghid pe vârste privind administrarea medicamentelor la copii

Administrarea medicamentelor la copii necesită atenție specială și o abordare diferită în funcție de vârsta copilului.

Iată un ghid general privind administrarea medicamentelor la copii, împărțit pe categorii de vârstă:

Nou-născuți (0-1 lună):

 1. Medicamentele: Evitați administrarea de medicamente fără recomandarea medicului. În majoritatea cazurilor, administrarea de medicamente la nou-născuți este limitată și se face sub supravegherea unui medic.
 2. Forme de administrare: Se preferă forme lichide sau picături orale, dar în general, administrarea medicamentelor trebuie făcută sub supravegherea medicului.

Sugar (1 lună – 2 ani):

 1. Dozare corectă: Asigurați-vă că doza de medicament este corectă pentru greutatea și vârsta copilului. Utilizați dispozitive de măsurare precise, cum ar fi seringi dozatoare.
 2. Forme de administrare: Picăturile orale, suspensii sau siropurile sunt opțiuni frecvente. Evitați comprimatele sau capsulele, deoarece pot reprezenta un pericol de înec.
 3. Arome și gust: Alegeți medicamente cu arome plăcute pentru a facilita administrarea.

Preșcolari (2-6 ani):

 1. Explicații simple: Oferiți explicații simple și pozitive despre medicament pentru a diminua temerile.
 2. Autonomie: Încurajați copilul să participe în măsura posibilă la administrarea medicamentului, sub supravegherea unui adult.
 3. Utilizați arome: Medicamentele cu arome pot fi preferate, iar unele pot fi disponibile sub formă de gumă sau tablete masticabile.

Școlari (6-12 ani):

 1. Informații detaliate: Oferiți mai multe informații despre medicament și motivele administrării. Implicați copilul în discuții cu medicul.
 2. Forme de administrare: Comprimatele sau capsulele pot fi luate în considerare de acum, dar asigurați-vă că cel mic le poate înghiți în condiții de siguranță.
 3. Auto-administrare: Învățați-l treptat pe copil să-și administreze medicamentul sub supravegherea unui adult.

Adolescenți (12-18 ani):

 1. Responsabilitate: Încurajați responsabilitatea în administrarea medicamentelor și în discuțiile cu medicul despre tratament.
 2. Constanță: Stabiliți un program constant pentru administrarea medicamentelor, și încurajați comunicarea deschisă despre efectele secundare sau orice preocupare.
 3. Auto-administrare: Învață-i adolescenților să-și administreze medicamentele în mod responsabil și să conștientizeze importanța respectării tratamentului.

Este crucial să consultați întotdeauna medicul sau farmacistul înainte de a administra orice medicament copiilor, și să urmați cu strictețe instrucțiunile și dozajul recomandate.

Latest from Blog