Faptul de a fi un nou părinte poate aduce cu sine o serie de emoții copleșitoare. Găsirea unor modalități de gestionare a acestor sentimente este esențială atât pentru bunăstarea dumneavoastră fizică și mentală, cât și pentru cea a copilului dumneavoastră.
Maternitatea este deseori romanțată ca fiind o experiență fericită, dar poate fi, de asemenea, o provocare. Găsirea unor modalități de gestionare a stresului și a anxietății este esențială pentru a savura această etapă care schimbă viața.
1. Cunoașteți-vă limitele
Pentru mame este adesea o provocare să gestioneze cerințele familiei, muncii și banilor în același timp, ceea ce vă poate face să vă simțiți copleșită și epuizată uneori. Dacă acest lucru vă sună familiar, respirați adânc – aceste cerințe nu trebuie să vă definească cine sunteți; ele fac pur și simplu parte din viață!
Vești bune: stresul poate fi controlat și gestionat într-un mod sănătos. De fapt, gestionarea stresului vă poate face să fiți o mamă și mai bună și să duceți o viață mai sănătoasă în general.
Una dintre cele mai bune modalități de a gestiona stresul și anxietatea este să înveți cum să stabilești limite. A spune nu solicitărilor, oportunităților și experiențelor care te împing dincolo de ceea ce poți gestiona este o modalitate eficientă de a crea limite sănătoase pentru tine.
Este benefic să discutați cu copiii dvs. despre sentimentele și reacțiile dvs. la stres. Făcând acest lucru, le oferiți șansa de a vă vedea cum gestionați stresul în mod pozitiv, ceea ce îi poate inspira chiar să își gestioneze mai bine propria presiune.
O altă modalitate de a gestiona stresul este prin tehnici de conștientizare, cum ar fi respirația profundă sau meditația. Mindfulness poate fi o modalitate excelentă de a vă relaxa și de a vă elibera mintea, în special pentru mamele care se simt adesea tensionate din cauza rolului lor de părinți.
Ținerea unui jurnal sau plimbările sunt ambele modalități eficiente de a gestiona stresul și anxietatea. Făcând acest lucru vă va permite să identificați factorii declanșatori, astfel încât să îi puteți evita în viitor.
Poate fi dificil să recunoști când te simți supraîncărcată sau copleșită, dar fii atentă la corpul tău pentru a detecta semne de avertizare, cum ar fi durerile de cap, amețelile și iritabilitatea. Dacă observați orice schimbare de comportament, consultați un profesionist în domeniul sănătății mintale pentru sfaturi.
2. Luați o pauză
În calitate de mamă, a vă lua timp pentru dvs. poate părea contraproductiv pentru restul zilei, dar poate fi una dintre cele mai bune modalități de a gestiona stresul și anxietatea. O pauză îți va permite să te îndepărtezi de obligații și să te concentrezi asupra ta, oferindu-ți în același timp spațiu pentru a procesa ceea ce se întâmplă în viața ta. De asemenea, vă oferă timp prețios pentru a reflecta asupra a ceea ce trebuie să se schimbe sau să se îmbunătățească.
De asemenea, vă poate oferi timp pentru a evalua dacă relația dvs. este sănătoasă. Dacă există anumite domenii în care există diferențe de vârstă, potențialul de câștig nepotrivit, punctele de vedere privind limitele sau pregătirea pentru căsătorie sau copii, o pauză ar putea fi exact ceea ce a recomandat medicul pentru ca lucrurile să meargă înainte.
Înainte ca oricare dintre voi să decidă să ia o pauză, este esențial ca ambele părți să discute despre acest lucru. Potrivit expertului în relații Kathryn Ford, ambele părți ar trebui să înțeleagă de ce iau o pauză, ce înseamnă pentru ele personal și ce activități intenționează să facă în această perioadă.
Odată ce ați creat reguli de bază pentru când și cât de multă activitate sexuală este permisă în timpul unei pauze, este important să stabiliți niște limite. Acestea ar putea include limite cu privire la cine se poate vedea cu alte persoane în această perioadă și dacă este acceptabil să se angajeze în activități sexuale cu alte persoane.
În cele din urmă, asigurați-vă că niciunul dintre conturile dvs. de social media nu împiedică luarea unei pauze. Multe site-uri schimbă automat setările de confidențialitate ale postărilor, astfel încât acestea să fie ascunse de prieteni și familie.
Indiferent dacă lucrați la o lucrare, studiați pentru un examen sau pur și simplu vă odihniți, luarea de pauze poate fi extrem de productivă. Studiile au demonstrat că atât pauzele scurte, cât și cele lungi pot fi benefice pentru a învăța informații noi, pentru a consolida ceea ce știți deja și pentru a reduce nivelul de stres.
3. Practicați autoîngrijirea
Îngrijirea de sine este o modalitate eficientă de a ușura stresul și anxietatea, precum și de a vă face să vă simțiți mai bine în legătură cu dumneavoastră și cu viața dumneavoastră. Nu numai atât, dar poate, de asemenea, să îmbunătățească bunăstarea fizică și mentală, să reducă riscurile de îmbolnăvire și să crească nivelul de energie.
În funcție de situația dvs. individuală, este posibil să aveți nevoie de diverse forme de autoîngrijire. De exemplu, meditația sau cititul unei cărți vă poate ajuta să vă relaxați și să vă destindeți mintea. În plus, dezvoltarea unor abilități sănătoase de adaptare și a unei conștientizări emoționale sunt esențiale pentru a putea face față în mod eficient stresului vieții.
Începeți prin a identifica domeniile din viața dvs. care au cea mai mare influență asupra stării dvs. de bine. Acestea ar putea include cerințele fizice, emoționale, sociale, spirituale, de mediu și profesionale.
Autoîngrijirea fizică înseamnă să aveți grijă de corpul dumneavoastră prin odihnă, nutriție și activitate. Exemplele includ o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate, somnul suficient în fiecare noapte și asigurarea consumului zilnic al cantității de apă recomandate.
Autoîngrijirea emoțională poate include învățarea modului de a vă regla emoțiile, dezvoltarea empatiei și recunoașterea factorilor declanșatori care le provoacă. De asemenea, ar putea include practicarea afirmațiilor pozitive, ascultarea de muzică, solicitarea de sprijin atunci când este necesar și stabilirea de limite cu ceilalți.
În cele din urmă, autoîngrijirea socială se referă la menținerea relațiilor cu prietenii și familia. Acest lucru poate implica programarea de timp față în față, dezvoltarea de conexiuni prin internet sau telefon sau găsirea unor modalități de a alimenta aceste conexiuni atunci când nu puteți fi prezent în persoană.
Când vine vorba de autoîngrijire, abordarea ideală a fiecăruia va fi diferită. Indiferent ce funcționează pentru dvs. și devine parte din rutina dvs. zilnică, asigurați-vă că o încorporați.
4. Vorbiți cu un prieten
Una dintre cele mai bune modalități de a gestiona stresul și anxietatea este să vorbești cu un prieten. Fie că este vorba de prietena ta sau de cineva din activitățile copiilor tăi, să ai pe cineva care să te înțeleagă și să îți împărtășească experiențele poate fi de mare ajutor.
Este esențial să recunoști că nu toți cei cu care ai o conversație despre sentimentele lor se vor deschide. Pot exista diverse motive pentru acest lucru, cum ar fi normele culturale, lipsa dorinței de a-i supăra pe ceilalți sau pur și simplu un sentiment înnăscut de intimitate și siguranță.
Dacă vă dați seama că un prieten se opune conversației cu dumneavoastră, începeți conversația punând o întrebare deschisă, cum ar fi: „Cum te simți?” Acest lucru îi va da timp să își proceseze emoțiile și apoi să ofere un răspuns perspicace.
O altă modalitate de a-i facilita prietenului tău să își exprime emoțiile este validarea acestora. Fiți sinceri în legătură cu ceea ce simțiți și dumneavoastră și spuneți-le că a fi sensibil și emoțional în anumite circumstanțe este perfect normal.
Întrebați-vă prietenul cum se simte și dacă are nevoie de asistență. Făcând acest lucru vă va face pe amândoi să vă simțiți mai în largul vostru și vă va oferi o perspectivă despre cum să abordați cel mai bine situația pentru un beneficiu optim.
Atunci când vă angajați într-o conversație cu cineva special, asigurați-vă că sunteți un ascultător atent și evitați să puneți întrebări care l-ar putea irita. Vei fi uimit de câte beneficii poate obține prietenul tău doar din timpul de calitate petrecut împreună.
Social media poate fi o sursă excelentă de știri și divertisment, dar poate fi, de asemenea, copleșitoare pentru unii. Pentru a reduce stresul, încercați să vă concentrați asupra lucrurilor care contează cu adevărat pentru dumneavoastră sau pentru familia dumneavoastră – cum ar fi să urmați un curs, să faceți voluntariat sau să învățați o nouă abilitate.
5. Căutați ajutor
Uneori, căutarea de asistență poate fi singura opțiune pentru mamele care se confruntă cu stres și anxietate extreme. Din fericire, găsirea de sprijin poate fi atât simplă, cât și accesibilă.
Sănătatea mintală rămâne stigmatizată, însă un număr tot mai mare de persoane și organizații se deschid în legătură cu depresia, anxietatea, tulburarea bipolară și alte afecțiuni care pot avea repercusiuni grave în viața oamenilor. Acest lucru a creat un nou dialog și a oferit oamenilor noi căi de a căuta tratament.
Nu toată lumea este suficient de curajoasă pentru a cere ajutor, așa că este esențial ca mamele să recunoască momentul în care ar putea avea nevoie de aportul unui profesionist în domeniul sănătății mintale. Printre semnele de avertizare se numără lăcrimarea sau amorțeala excesivă, furia și iritabilitatea, comportamentul agresiv sau o scădere generală a capacității de funcționare normală.
Dacă aceste simptome persistă mai mult de câteva săptămâni sau devin atât de severe încât interferează cu activitățile zilnice, este timpul să vorbiți cu un medic, un terapeut sau un alt profesionist în domeniul sănătății mintale despre obținerea de ajutor.
Uneori, poate fi o provocare pentru mame să ceară asistență, deoarece implică faptul că nu își pot gestiona singure situația. Dar Alturi spune că, dacă îți ajustezi modul în care te gândești să ceri asistență, acest lucru poate contribui în mare măsură la asigurarea faptului că toate nevoile tale sunt satisfăcute și că familia ta este bine îngrijită.
Ea sugerează, de asemenea, să găsiți un terapeut specializat în sănătatea mintală maternă. Căutarea unui director online sau a unui site de recomandări vă poate ajuta să găsiți pe cineva din apropiere care vă poate oferi sprijinul de care aveți nevoie. Dacă vă simțiți ezitantă să primiți ajutor, luați în considerare posibilitatea de a încerca o aplicație de terapie electronică, cum ar fi BetterHelp sau TalkSpace, care permite utilizatorilor să se conecteze cu terapeuți licențiați prin intermediul chat-urilor text sau video.