Femeile însărcinate se confruntă adesea cu anumite simptome comune. Pentru a vă asigura atât dumneavoastră, cât și copilului nenăscut, este esențial ca acestea să fie gestionate în mod responsabil.
Greața și vărsăturile, denumite în mod obișnuit grețuri de dimineață, reprezintă unul dintre cele mai frecvente simptome ale sarcinii. Aproximativ 50% dintre femeile însărcinate le experimentează la un moment dat în timpul călătoriei lor.
Greața și vărsăturile
Cele mai multe femei se confruntă cu unele grețuri (senzație de rău la stomac) sau vărsături în prima jumătate a sarcinii. Cantitatea și intensitatea simptomelor variază de la femeie la femeie.
Greața și vărsăturile pot fi cauzate de modificările nivelului de hormoni din corpul dumneavoastră în timpul sarcinii, precum și de orice afecțiune medicală pe care o puteți avea sau de medicamentele pe care le luați în timpul sarcinii.
Grețurile ușoare de dimineață pot fi gestionate cu remedii casnice și modificări ale stilului de viață, cum ar fi mâncatul frecvent de mese mici și consumul de multe lichide. Cu toate acestea, dacă vă este greu să țineți mâncarea pe loc sau dacă vomitați de mai mult de trei ori pe zi, solicitați asistență medicală.
Dacă aveți o formă severă de greață și vărsături cunoscută sub numele de hiperemeză gravidică (HG), medicul dumneavoastră va solicita probabil analize de sânge sau de urină pentru a identifica sursa. Acest lucru ajută la diagnosticarea HG, care poate duce la deshidratare și pierdere excesivă în greutate.
Evitați alimentele care provoacă greață, cum ar fi mâncărurile picante, acide sau grase, alcoolul, cofeina și băuturile zaharoase. În schimb, optați pentru opțiuni fade, cum ar fi gelatina, bulionul, băutura de ghimbir sau biscuiții cu salină pentru a vă ajuta să vă liniștiți stomacul.
Consumul unei diete bogate în fibre, care include cereale integrale, fasole, nuci și semințe, poate ajuta la ameliorarea grețurilor. De asemenea, puteți utiliza suplimente precum ghimbirul sau vitamina B6 pentru a combate greața și vărsăturile.
Înainte de a începe să vărsați, beți un pahar de apă pentru a preveni deshidratarea și a agrava greața. În plus, antihistaminicele pot fi luate în siguranță în timpul sarcinii; luați una înainte de culcare pentru un confort optim.
Odihna, evitarea mișcării și evitarea activităților care ar putea declanșa greața pot ajuta la reducerea frecvenței acestora. Furnizorul dumneavoastră obstetrician vă poate sugera, de asemenea, exerciții pentru a ușura greața și vărsăturile.
Furnizorul dumneavoastră obstetrician vă poate sugera medicamente pentru a atenua greața și vărsăturile dacă alte tratamente nu funcționează. Ei pot sugera să luați o combinație de antiemetice, care sunt medicamente concepute special pentru a combate greața.
Unele femei întâmpină dificultăți în a-și controla greața și vărsăturile în timpul sarcinii, în special în timpul celui de-al doilea trimestru. Acest lucru se poate datora unei solicitări mai mari asupra unor organe precum stomacul și intestinele. Disconfortul rezultat poate scădea semnificativ calitatea vieții.
Arsuri la stomac
Sarcina poate fi o perioadă în care femeile se pot confrunta cu indigestie și arsuri la stomac, ambele fiind simptome gastro-intestinale comune care pot fi gestionate cu modificări ale dietei și ale stilului de viață, precum și cu medicamente sigure pentru femeile însărcinate.
Digestia normală are loc atunci când alimentele trec de la gură la stomac printr-o supapă musculară cunoscută sub numele de sfincterul esofagian inferior. Când înghițiți, acest sfincter se relaxează și permite alimentelor să intre în stomac; după ce înghițiți, însă, LES se strânge din nou pentru a preveni orice potențial reflux al conținutului stomacal înapoi în esofag.
Atunci când sfincterul esofagian inferior este slab sau disfuncțional, poate fi mai greu de împiedicat ca alimentele să treacă în esofag și să ducă la refluxul de acid din stomac. Acest lucru poate duce la arsuri la stomac, precum și la alte simptome, cum ar fi durerea toracică și dificultatea de a respira.
Arsurile la stomac pot fi o experiență dureroasă și inconfortabilă; pentru a reduce intensitatea lor, încercați să vă feriți de alimentele care le provoacă. În plus, menținerea hidratării este benefică. Dacă aceste schimbări nu ajută la ameliorarea simptomelor după ce ați făcut modificări în dietă, medicul sau moașa dumneavoastră vă poate sugera să luați antiacide, care sunt sigure în timpul sarcinii, atâta timp cât nu depășiți dozele recomandate.
Alte medicamente care pot fi luate în siguranță în timpul sarcinii includ medicamente supresoare de acid, care acționează prin diminuarea producției de acid gastric. Printre exemple se numără inhibitorii pompei de protoni (IPP).
Dacă vă confruntați cu arsuri la stomac frecvente sau severe în timpul sarcinii, consultați imediat un medic. Acest lucru este crucial mai ales dacă durerea este însoțită de alte simptome precum dificultăți de respirație, greață sau vărsături.
Multe femei pot găsi ameliorare a arsurilor la stomac prin modificarea dietei și prin administrarea de antiacide fără prescripție medicală. Cu toate acestea, țineți cont de faptul că unele antiacide conțin sodiu și aluminiu care ar putea fi periculoase pentru un copil nenăscut.
O altă modalitate eficientă de a reduce arsurile la stomac este consumul mai frecvent de mese mai mici, mai degrabă decât mai multe mese mari deodată, sugerează Dana Elborno, MD de la Northwestern Medicine Central DuPage Hospital din Chicago. Acest lucru previne acumularea de alimente în stomac și poate ajuta la prevenirea disconfortului datorat supraalimentației, potrivit sfatului lui Elborno.
Ea mai recomandă ca femeile cu arsuri la stomac să își ridice capul atunci când dorm noaptea, deoarece dacă stau culcate sau se apleacă pot face ca acidul să se infiltreze mai ușor în esofag.
Dureri de spate și dureri pelviene
Durerea de spate este un simptom comun al sarcinii, adesea cauzat de schimbările de postură sau de creșterea în greutate. De asemenea, poate fi un indiciu al unor afecțiuni mai grave, cum ar fi travaliul prematur.
Cele mai multe dureri de spate în timpul sarcinii sunt cauzate de schimbările hormonale care înmoaie și slăbesc articulațiile care leagă oasele pelviene de coloana vertebrală. Acest lucru vă poate face să vă simțiți mai puțin stabilă, ceea ce duce la dureri de spate atunci când mergeți, stați în picioare, stați jos, vă rostogoliți în pat, vă dați jos dintr-un scaun jos sau dintr-o cadă, vă aplecați sau ridicați obiecte.
Femeile însărcinate se confruntă în mod obișnuit cu două tipuri de dureri de spate: lombare (partea inferioară a spatelui) și pelviene posterioare. În cazul durerii lombare, femeile resimt de obicei un disconfort ascuțit, dureros, care radiază din partea inferioară a spatelui, deasupra taliei, spre unul sau ambele picioare.
Durerea pelviană posterioară este mai frecventă decât durerea lombară și începe de obicei în partea din spate a coapselor sau a feselor. De obicei, începe în timpul celui de-al doilea trimestru ca o senzație de furnicături, arsuri sau împușcături care se deplasează în jos pe una sau ambele părți ale coapselor.
Alte cauze ale durerilor de spate în timpul sarcinii includ schimbarea centrului de greutate, creșterea excesivă în greutate, postura necorespunzătoare și stresul. Acești factori pot pune o presiune nejustificată asupra ligamentelor care susțin uterul și placenta, precum și asupra mușchilor din coloana vertebrală.
Reduceți durerile de spate prin îmbunătățirea posturii, evitând să stați în picioare sau să stați jos pentru perioade prelungite de timp și făcând exerciții ușoare care să vă întărească mușchii din spate. Dacă aceste măsuri nu vă ameliorează simptomele, discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de terapie fizică.
Medicul dumneavoastră vă poate sugera să luați medicamente pentru a ameliora inflamația spatelui. Paracetamolul este o opțiune sigură și de încredere în acest sens.
Pentru dureri de spate severe sau persistente, medicul dumneavoastră poate sugera relaxante musculare. Aceste medicamente pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la scăderea probabilității de complicații în timpul și după sarcină.
Medicul dumneavoastră va efectua un examen fizic și se va interesa despre istoricul dumneavoastră de sănătate, în special despre orice probleme de spate anterioare. De asemenea, este posibil să utilizeze raze X și alte teste de diagnosticare pentru a detecta orice probleme de bază care ar putea cauza disconfortul dumneavoastră.
Oboseală
Oboseala este un sentiment copleșitor de epuizare care poate afecta atât bunăstarea mentală, cât și cea fizică. Poate fi un simptom temporar sau semnul a ceva mai grav, în funcție de cauza care stă la baza sa.
Oboseala poate indica o problemă de sănătate subiacentă, cum ar fi o infecție sau o problemă hormonală. De asemenea, ar putea fi un indiciu al unei suferințe psihologice, cum ar fi depresia sau anxietatea.
Oboseala poate fi adesea pusă pe urmele unei combinații de factori, cum ar fi o dietă nesănătoasă și obiceiuri de viață nesănătoase. Consumul de alimente cu un conținut scăzut de kilojoule care nu oferă organismului dumneavoastră suficientă energie, consumul excesiv de cofeină sau alcool și lipsa somnului sunt toți factori care contribuie la această afecțiune.
Medicul dumneavoastră vă poate ajuta în gestionarea oboselii prin identificarea cauzei acesteia și apoi prescrierea de medicamente sau alte tratamente pentru a rezolva problema. Acesta vă va întreba despre dieta, stilul de viață, munca și orice alți factori care ar putea contribui la această problemă.
Dacă constatați că aveți prea multe angajamente, ar putea fi necesar să faceți schimbări pentru a vă odihni mai mult și a reduce stresul. Acest lucru ar putea implica luarea unei pauze de la locul de muncă sau de la viața socială, diminuarea timpului petrecut făcând activități care vă plac sau evitarea persoanelor care provoacă prea multă tensiune în viața dumneavoastră.
Fără suficient somn, organismul dumneavoastră nu își poate îndeplini toate sarcinile esențiale, cum ar fi repararea și creșterea mușchilor. Ca urmare, vă simțiți obosit tot timpul și nu puteți finaliza nici măcar sarcini simple.
Este esențial să vă odihniți suficient în fiecare noapte – minimum opt ore. În plus, activitatea fizică regulată ar trebui să facă parte din stilul dumneavoastră de viață.
În plus, este benefic să încercați să limitați consumul de cofeină și alcool, dacă este posibil, deoarece acestea pot contribui la oboseală. Dacă aveți o tulburare de somn, medicul dumneavoastră vă poate sugera tratamente pentru a promova o odihnă mai bună și a reduce oboseala.
Medicul dumneavoastră poate efectua o serie de teste pentru a identifica cauza problemei, inclusiv teste de urină, scanări imagistice și chestionare de sănătate mintală.
Medicul dumneavoastră vă poate cere să țineți un jurnal cu câte ore de somn pe noapte și când vă treziți. Dacă aceste teste nu ajută la ameliorarea simptomelor, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă comande teste suplimentare.