Diastaza abdominală în sarcină-cauze și soluții

Diastaza abdominală în sarcină este o separare a mușchilor abdominali care pot apărea ca urmare a creșterii uterului și a presiunii exercitate asupra musculaturii abdominale în timpul sarcinii. Acest lucru poate provoca o senzație de slăbiciune sau separare între mușchii din partea frontală a abdomenului.

Iată cauzele și soluțiile pentru diastaza abdominală în sarcină:

Cauzele diastazei abdominale în sarcină:

  1. Creșterea uterului: Pe măsură ce uterul se extinde pentru a acomoda creșterea fătului, poate pune presiune asupra mușchilor abdominali, cauzând separarea acestora.
  2. Hormonii: Hormonii eliberați în timpul sarcinii, cum ar fi relaxina, pot slăbi ligamentele și țesuturile conjunctive, permițând mușchilor abdominali să se separe mai ușor.
  3. Moștenire genetică: Unele femei pot fi mai predispuse genetic la dezvoltarea diastazei abdominale.
  4. Creșterea în greutate: Luarea în  greutate în timpul sarcinii poate contribui la creșterea presiunii asupra mușchilor abdominali.

Soluții pentru diastaza abdominală în sarcină:

  1. Exerciții de întărire a mușchilor pelvieni: Exercițiile de Kegel și cele care vizează întărirea mușchilor pelvieni pot ajuta la menținerea unei baze solide pentru mușchii abdominali și la reducerea presiunii asupra lor.
  2. Modificarea exercițiilor fizice: Consultă un specialist în exerciții pentru a dezvolta un program de exerciții adecvat, care să evite sau să minimizeze exercițiile care pun presiune pe mușchii abdominali, cum ar fi crunch-urile sau ridicarea picioarelor din poziție culcată pe spate.
  3. Utilizarea unei centuri de susținere abdominală: Pentru unele femei este confortabilă  utilizarea unei centuri de susținere abdominală sau a unei centuri de maternitate pentru a susține abdomenul în timpul sarcinii.
  4. Corectarea posturii: Încearcă să menții  o postură corectă, evitând cocoșarea și susținând abdomenul în timpul activităților zilnice.
  5. Consultă un specialist: Dacă ai o diastază abdominală severă sau disconfort, consultă un kinetoterapeut. Acesta îți poate dezvolta un program de exerciții personalizat pentru tine și îți poate oferi sfaturi suplimentare pentru gestionarea diastazei abdominale.
  6. După naștere: Pentru diastaza abdominală severă, după naștere, pot fi necesare terapia fizică sau intervenții chirurgicale, dar este important să discuți cu medicul tău pentru a evalua opțiunile și pentru a planifica tratamentul postnatal adecvat.

Este important să discuți cu medicul tău sau cu un specialist în sarcină și sănătatea femeilor pentru a evalua și gestiona diastaza abdominală în mod corespunzător în timpul sarcinii și după naștere.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog

Budincă de banane

Budinca de banane este o desert delicios și ușor de pregătit. Iată o rețetă simplă pentru