Dermatita atopică la nou-născut, cauze, simptome, tratament

Dermatita atopică este o afecțiune a pielii care poate afecta nou-născuții și nu numai. Ea este caracterizată de piele uscată, mâncărime și erupții cutanate.

Iată mai multe detalii despre cauzele, simptomele și tratamentul dermatitei atopice la nou-născuți:

Cauzele dermatitei atopice la nou-născuți:

 1. Factori genetici: Dermatita atopică tinde să se transmită în familie, indicând o predispoziție genetică.
 2. Factori imunologici: Tulburări ale sistemului imunitar pot contribui la dezvoltarea dermatitei atopice.
 3. Factori de mediu: Expunerea la alergeni precum praful, mucegaiul, acarienii sau polenul poate declanșa simptomele. De asemenea, produsele chimice din detergenți sau produsele de îngrijire a pielii pot agrava starea.

Simptomele dermatitei atopice la nou-născuți:

 1. Piele uscată: Pielea devine uscată, aspră și predispusă la iritații.
 2. Erupții cutanate: Pot apărea pete roșii, inflamații și mici vezicule.
 3. Mâncărime: Mâncărimea este un simptom comun și poate fi severă, determinând bebelușul să se scarpine. Acest lucru poate duce la răni și infecții cutanate secundare.
 4. Zgârieturi: Deoarece bebelușii nu își pot controla bine mișcările, se pot zgâria, ceea ce poate agrava iritația.

Tratamentul dermatitei atopice la nou-născuți:

 1. Hidratare: Utilizează creme și loțiuni emoliente fără parfum pentru a menține pielea hidratată. Aplică-le pe pielea bebelușului după baie și ori de câte ori este necesar.
 2. Evitarea alergenilor: Încearcă să reduci expunerea bebelușului la alergeni precum praful și acarienii. Folosește lenjerii de pat din materiale naturale, cum ar fi bumbacul.
 3. Băi scurte și cu apă călduță: Evită băile prelungite și folosește apă călduță, nu fierbinte. Utilizează săpunuri pentru copii cu ingrediente blânde sau doar apă.
 4. Vestimentație: Alege haine din materiale naturale, cum ar fi bumbacul, și evită hainele strânse. Asigură-te că unghia bebelușului este tăiată scurt pentru a preveni zgârierea pielii.
 5. Medicație: În unele cazuri, medicul pediatru poate prescrie creme sau unguente cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația. Acestea trebuie utilizate cu atenție și sub supraveghere medicală.

Este esențial să consulți un medic pediatru pentru diagnostic și recomandări specifice pentru tratamentul dermatitei atopice la nou-născuți, deoarece fiecare caz poate fi diferit. Un plan de îngrijire adecvat poate ajuta la gestionarea simptomelor și la menținerea confortului bebelușului.

Latest from Blog