Depresia postpartum – Ce trebuie să știți

Closeup of crop anonymous sad female with green eyes and rainbow light on face looking at camera
Photo by Ennie Horvath on Pexels

Depresia postpartum este o afecțiune gravă a sănătății mintale care apare la 10-20% dintre proaspetele mame și este mai frecventă în rândul femeilor de culoare.

Femeile care suferă de PPD se pot simți deprimate, lipsite de valoare, fără speranță sau vinovate. În plus, acestea își pot face griji în mod excesiv, pot avea dificultăți de somn sau își pot pierde interesul pentru lucrurile care le plăceau cândva.

Simptomele

Facerea unui copil poate fi o perioadă antrenantă, dar pentru unele mame noi, suișurile și coborâșurile sarcinii și postpartum le pot face să se simtă deprimate sau anxioase. Din fericire, depresia postpartum poate fi tratată și multe medicamente antidepresive pot fi luate în siguranță în timp ce alăptați un copil.

Depresia postpartum se poate manifesta în diferite grade și poate dura luni sau chiar ani după nașterea copilului. Semnele includ tristețe, iritabilitate, pierderea interesului/plăcerii în activități, oboseală, probleme de somn, creștere în greutate și sentimente de inutilitate sau vinovăție.

Dacă suspectați depresie postpartum sau aveți oricare dintre semnele enumerate mai jos, adresați-vă imediat furnizorului dumneavoastră de servicii medicale. Cu cât primiți mai repede un tratament, cu atât mai repede se vor rezolva simptomele dumneavoastră.

Medicul dumneavoastră poate depista depresia postpartum sau alte tulburări psihiatrice, cum ar fi psihoza postpartum. Vă va întreba despre sentimentele și simptomele actuale, precum și despre istoricul personal și familial din trecut. Medicul dumneavoastră poate solicita un test de sânge pentru a verifica dacă aveți o boală tiroidiană, deficiență nutritivă sau o altă afecțiune de bază care ar putea să vă cauzeze simptomele.

Cele mai multe simptome ale depresiei postpartum se vor rezolva de la sine, dar ar trebui totuși să vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă vă confruntați cu schimbări semnificative ale stărilor de spirit sau cu alte probleme. Aceștia vor stabili dacă este necesar un antidepresiv sau un alt tratament de sănătate mintală, sau dacă problemele mai complexe necesită asistența unui psihiatru.

Dacă aveți o problemă medicală, cum ar fi o tulburare tiroidiană, medicul dumneavoastră vă poate sugera să vă faceți analize de sânge înainte de a începe tratamentul antidepresiv pentru a exclude această problemă de bază. În plus, anunțați-l dacă alăptați, deoarece anumite medicamente pot trece prin laptele matern la copilul nenăscut.

Depresia postpartum este mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaților, deși se poate întâmpla oricui. Ea poate fi provocată de factori de stres, cum ar fi moartea unei persoane dragi sau o boală gravă în timpul sarcinii; sau de schimbările hormonale din corpul dumneavoastră în timpul și imediat după naștere, care pot perturba echilibrul chimic al acestuia.

Frustrated mother with hand on forehead and closed eyes sitting near African American son near wall in room at home
Fotografie realizată de Keira Burton pe Pexels

Tratament

Dacă vă luptați cu depresia postpartum, este esențial să căutați imediat tratament. Făcând acest lucru, nu numai că vei beneficia tu și copilul tău, dar poate crește și șansele ca toți membrii familiei să se recupereze mai repede.

Depresia postpartum este, de obicei, tratabilă cu terapie și medicamente antidepresive. Aceste medicamente sunt, de obicei, sigure de luat în timpul alăptării și ajută la restabilirea substanțelor chimice din creierul dumneavoastră care reglează starea de spirit, ceea ce duce la îmbunătățirea sentimentelor de bunăstare.

Să vorbiți cu cineva despre sentimentele dumneavoastră este o modalitate eficientă de a le face față. Găsiți un terapeut, un prieten sau un membru al familiei care să vă asculte și să vă ofere o perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă și asupra celei mai bune modalități de a merge mai departe cu viața.

Puteți cere ajutorul furnizorului dumneavoastră de asistență medicală pentru a găsi un terapeut care să lucreze cu dumneavoastră pentru a combate depresia postpartum și să vă ajute să vă restabiliți încrederea în sine. Aceștia au cunoștințele necesare pentru a determina cea mai benefică formă de terapie.

Este esențial să vă amintiți că depresia postpartum nu vă face o persoană rea sau că nu vă iubiți copilul. Multe alte mame au simțit emoții similare cu ale tale în această perioadă.

Cele mai multe femei experimentează simptomele depresiei în câteva săptămâni sau luni. Amânarea căutării de ajutor nu va face decât să înrăutățească situația; consultarea unui medic vă poate garanta că primiți tratamentele adecvate, astfel încât să vă puteți recupera rapid și să începeți să vă bucurați de viața alături de noul dumneavoastră copil.

Există diverse tratamente pentru depresie, fiecare fiind eficient pentru diferite tipuri de tulburări depresive. Deoarece unele terapii au mai mult succes decât altele, este posibil să fie nevoie să experimentați cu mai multe înainte de a găsi combinația potrivită.

Depresia postpartum poate fi tratată eficient cu consiliere/terapie prin vorbire și medicamente antidepresive, ambele trebuind să fie utilizate în combinație cu alte tratamente pentru rezultate optime pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră.

Consilierea și terapia de vorbire sunt adesea benefice pentru femeile care suferă de depresie postpartum, deoarece oferă o perspectivă asupra modului de gestionare a simptomelor lor, precum și a altor probleme de sănătate mintală. Aceasta ar putea include dezvoltarea abilităților de adaptare, gestionarea persoanelor și situațiilor dificile, precum și consolidarea legăturilor cu membrii familiei și prietenii.

Prevenire

Depresia postpartum este o boală comună care poate fi prevenită cu ajutorul consilierii. Consilierea presupune să vorbiți cu cineva despre sentimentele și grijile dumneavoastră, cum ar fi ceea ce simțiți în legătură cu sarcina sau ce face copilul dumneavoastră. De asemenea, puteți apela la medicul dumneavoastră sau la moașa dumneavoastră pentru sprijin.

Dacă credeți că ați putea suferi de depresie postpartum, adresați-vă imediat unui medic sau unui profesionist în domeniul sănătății mintale pentru asistență. Făcând acest lucru, puteți evita simptome mai grave și probleme pe termen lung, fie pentru dumneavoastră, fie pentru copilul dumneavoastră.

Medicul sau specialistul în sănătate mintală vă poate sugera modalități de prevenire a depresiei postpartum, cum ar fi administrarea anumitor ceaiuri din plante (cum ar fi mușețelul), consumul de alimente nutritive și somnul suficient. În plus, prietenii și familia care sunt familiarizați cu simptomele depresiei vă pot oferi sprijin.

Multe persoane care se confruntă cu depresia se simt vinovate sau rușinate de simptomele lor și pot ezita să se deschidă în legătură cu problemele lor. Deși solicitarea de asistență poate fi intimidantă, cu cât căutați mai repede un tratament, cu atât mai bine vă va fi.

Simptomele pot include sentimentul de tristețe, de inutilitate sau de lipsă de speranță; evitarea prietenilor și a familiei; și gândirea la sinucidere. Este posibil să aveți dificultăți de somn sau de alimentație, precum și izbucniri emoționale din când în când. În plus, s-ar putea să nu fiți interesată de noul dumneavoastră copil sau de lucrurile pe care obișnuiați să le faceți cu plăcere.

Studiile au sugerat că consilierea sau terapia cognitiv-comportamentală (CBT) poate ajuta la protejarea femeilor care sunt expuse riscului de depresie postpartum. Aceste programe pot include consiliere de grup, terapie individuală sau manuale de autoajutorare bazate pe CBT.

Un studiu australian din 2007 a repartizat în mod aleatoriu 1 730 de femei care au adus pe lume copii foarte prematuri fie la îngrijire prenatală standard, fie la un grup de intervenție care a beneficiat de debriefing de stres din cauza incidentelor critice și de șase ședințe săptămânale de 2 ore de terapie cognitiv-comportamentală în camera de spital în timpul perioadei postnatale timpurii. La trei luni după naștere, cele din grupul de intervenție au obținut scoruri semnificativ mai mici la EPDS decât cele din grupul de control, ceea ce sugerează că este posibil să fi redus riscul de depresie.

Alte studii au demonstrat că profilaxia cu litiu poate preveni depresia postpartum la femeile care sunt predispuse la aceasta, inclusiv la cele cu tulburări bipolare. Acest lucru se datorează probabil faptului că litiul reduce anxietatea și severitatea simptomelor legate de tulburările bipolare. În plus, îmbunătățește capacitatea mamei de a se lega de copilul ei și face ca rolul de părinte să fie mai simplu.

Sprijin

group of women facing backward
Photo by Becca Tapert on Unsplash

Depresia postpartum (PPD) este o afecțiune de sănătate mintală care afectează una din șapte femei din SUA. Simptomele pot include schimbări de dispoziție, dificultăți în stabilirea legăturii cu copilul și dificultăți de gândire sau de luare a deciziilor.

Dacă dumneavoastră sau cineva apropiat suferă de depresie postpartum, este esențial ca această persoană să caute imediat tratament. Nu numai că acest lucru vă va face să vă simțiți mai bine și vă va permite să petreceți mai mult timp de calitate cu bebelușul dumneavoastră, dar poate, de asemenea, să prevină probleme mai grave în viitor.

După naștere, este normal să vă simțiți tristă și deprimată. Cu toate acestea, dacă aceste sentimente durează mai mult de câteva săptămâni sau interferează cu viața de zi cu zi, atunci este timpul să consultați un medic. Cel mai probabil, veți fi îndrumată fie către un consilier, fie către un terapeut.

Un terapeut vă poate oferi o varietate de instrumente, resurse și strategii pentru a vă ajuta să vă gestionați emoțiile. De asemenea, aceștia vă pot învăța modalități de a gestiona stresul și de a construi un sistem de sprijin încurajator în rândul prietenilor și membrilor familiei.

Vă puteți ajuta prietenul sau partenerul încurajându-l să consulte un terapeut și ascultându-i cu atenție preocupările. Lăsați-i să știe că sunteți disponibil pentru ei pe tot parcursul procesului de recuperare și oferiți-le sprijinul dumneavoastră pe tot parcursul acestuia.

Tratamentul pentru depresie este un pas enorm în direcția cea bună, dar sprijinul dumneavoastră va rămâne esențial. Cu cât puteți face mai mult pentru a o ajuta la recuperare și a-i restabili nivelul de energie, cu atât mai repede se va simți din nou normal.

Se știe, de asemenea, că alăptarea la sân protejează împotriva depresiei postpartum și ar trebui încurajată dacă alegeți să faceți acest lucru. Pentru cele mai bune rezultate, consultați un consultant în lactație cât mai curând posibil după naștere, deoarece alăptarea poate fi o provocare în primele luni după naștere.

Dacă partenera dvs. se luptă cu depresia postpartum, este esențial să îi oferiți sprijin și să discutați cu ea despre cum se simte. Fie că acest lucru înseamnă să îi permiteți să se descarce despre cum se simte, să preluați sarcini casnice pentru ea sau să o invitați în oraș la o cafea – asigurați-vă că îi sunteți alături la fiecare pas.

Dacă credeți că cineva din cercul dvs. de influență ar putea avea PPD gravă, este imperativ să contactați Telefonul Verde Antisuicid și să solicitați o trimitere de urgență. Această linie telefonică de asistență este gratuită și confidențială, cu profesioniști instruiți disponibili Vineri-Sâmbătă-Duminică – 19.00-07.00.

Latest from Blog