Depresia perinatală: Tot ce trebuie să știi

Depresia perinatală este o tulburare de dispoziție care afectează femeile în timpul sarcinii și în primul an după naștere. Este o problemă mai frecventă decât se crede, afectând aproximativ 1 din 7 femei.

Simptome:

Simptomele depresiei perinatale pot varia de la ușoare la severe și pot include:

Tristețe persistentă sau stare de spirit scăzută. Pierderea interesului pentru activitățile care odinioară aduceau bucurie. Schimbări ale apetitului – pierdere sau creștere în greutate. Dificultăți de concentrare, memorie sau luare a deciziilor. Oboseală excesivă. Dificultăți de somn – insomnie sau somnolență excesivă. Sentimente de vinovăție sau lipsă de valoare. Gânduri de moarte sau suicid. Agitație sau neliniște. Pierderea interesului pentru îngrijirea copilului.

Factori de risc:

Există o serie de factori care pot crește riscul de depresie perinatală, inclusiv:

Istoric de depresie sau alte tulburări de dispoziție. Antecedente familiale de depresie. Evenimente stresante din viață, cum ar fi dificultăți financiare, probleme de cuplu sau pierderea unei persoane dragi. Lipsa de suport social. Complicații ale sarcinii sau nașterii. Dificultăți de alăptare. Abuz de substanțe.

Consecințe:

Depresia perinatală poate avea consecințe negative atât pentru mamă, cât și pentru copil. La mamă, poate duce la probleme de sănătate fizică, dificultăți de îngrijire a copilului și probleme de relație. La copil, poate duce la probleme de dezvoltare emoțională și socială, precum și la probleme de învățare și comportament.

Tratament:

Depresia perinatală este o afecțiune tratabilă. Opțiunile de tratament includ:

Terapie: Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este un tip de terapie care poate fi foarte eficientă în tratarea depresiei perinatale. TCC vă poate ajuta să identificați și să modificați tiparele negative de gândire și comportament.

Medicamente: Antidepresivele pot fi prescrise pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei perinatale. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile și beneficiile medicamentelor antidepresive, mai ales dacă alăptați.

Schimbări ale stilului de viață: Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și somn suficient, poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei perinatale.

Grupuri de sprijin: Grupurile de sprijin pot oferi mamelor care se confruntă cu depresie perinatală un spațiu sigur pentru a-și împărtăși experiențele și a primi sprijin de la alte mame care înțeleg prin ce trec.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog