Depresia în sarcină: simptome, riscuri, terapii

Depresia în sarcină, cunoscută și sub numele de depresie antepartum, este o afecțiune care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății fizice și emoționale a femeii însărcinate și asupra copilului ei.

Simptome

Simptomele depresiei în sarcină sunt similare cu cele ale depresiei în afara sarcinii. Ele pot include:

Tristețe persistentă

Pierderea interesului sau a plăcerii pentru activitățile care erau odată plăcute

Dificultăți de concentrare sau luare a deciziilor

Oboseală excesivă

Probleme de somn

Schimbări de apetit

Gânduri de sinucidere

Cauze

Cauzele depresiei în sarcină nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că sunt implicate o combinație de factori, inclusiv:

Modificări hormonale

Stresul

Evenimente traumatice sau stresante din viața femeii

Antecedente de depresie

Riscuri

Depresia în sarcină poate avea o serie de riscuri pentru femeia însărcinată și pentru copil, inclusiv:

Probleme de sănătate pentru femeia însărcinată, cum ar fi hipertensiunea arterială, complicații ale diabetului sau nașterea prematură.

Probleme de sănătate pentru copil, cum ar fi greutate mică la naștere, prematuritate sau probleme de dezvoltare.

Creșterea riscului de depresie postpartum.

Tratament

Tratamentul depresiei în sarcină este esențial pentru a proteja sănătatea mamei și a copilului. Tratamentul poate include:

Terapie psihosocială, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală.

Medicamente antidepresive, care trebuie administrate cu precauție în timpul sarcinii.

Terapie psihosocială

Terapia psihosocială poate fi o opțiune eficientă de tratament pentru depresia în sarcină. Terapia poate ajuta femeia să identifice și să gestioneze factorii care contribuie la depresie și să dezvolte strategii de coping sănătoase.

Medicamente antidepresive

Medicamentele antidepresive pot fi o opțiune de tratament eficientă pentru depresia în sarcină, dar trebuie administrate cu precauție. Unele medicamente antidepresive pot crește riscul de malformații congenitale, dar riscul este relativ scăzut.

Alegerea tratamentului

Alegerea tratamentului pentru depresia în sarcină este o decizie personală care trebuie luată în consultare cu medicul. Medicul va lua în considerare factori precum severitatea simptomelor, antecedentele medicale ale femeii și riscurile potențiale ale fiecărui tip de tratament.

Prevenție

Nu există un mod sigur de a preveni depresia în sarcină, dar există o serie de lucruri pe care femeile le pot face pentru a-și reduce riscul. Mai exact, ar trebui să aibă grijă de sănătatea lor fizică și emoțională, să gestioneze stresul în mod sănătos și să aibă un sistem de sprijin puternic.

Dacă o femeie experimentează simptome de depresie în timpul sarcinii, este important să ceară ajutor medical. Cu tratament, majoritatea femeilor cu depresie în sarcină pot avea o sarcină și o naștere sănătoase.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog