De ce îngrijirea de sine este esențială pentru mame

woman doing yoga meditation on brown parquet flooring
Photo by Jared Rice on Unsplash

Mamele înțeleg valoarea îngrijirii de sine. Cu toate acestea, cu tot ceea ce ai pe cap, găsirea timpului pentru ceva doar pentru tine poate fi o provocare.

Dacă aveți probleme cu îngrijirea de sine, solicitarea de ajutor profesional este întotdeauna o idee înțeleaptă. Aceștia vă pot ajuta să recunoașteți importanța acesteia și să vă asigurați că vă faceți timp pentru ea.

1. Vă face să vă simțiți mai bine

Mamele trebuie să prioritizeze îngrijirea de sine pentru a-și îmbunătăți starea de bine, pentru a gestiona stresul și pentru a dormi mai bine. Nu numai atât, dar a avea grijă de sine te face, de asemenea, mai rezistentă și, prin urmare, un părinte îmbunătățit.

Când ești mamă, este ușor să pui familia pe primul loc. Cu toate acestea, nu uitați că nevoile dvs. sunt la fel de importante ca și cele ale copiilor și ale soțului – fără să vă faceți timp pentru dvs. ați putea ajunge să vă simțiți resemnată sau epuizată.

Îngrijirea de sine nu trebuie să fie complicată sau să consume mult timp și nu ar trebui să adauge mai mult stres în viața ta deja agitată. Tot ceea ce este necesar pentru o îngrijire de sine de succes este să o faceți parte din rutina dumneavoastră și să vă țineți de ea.

O modalitate de a face acest lucru este să vă rezervați un timp pentru dumneavoastră, liber de copii și de alte responsabilități. Deși acest lucru poate fi o provocare dacă bebelușul dvs. nu a stabilit încă un program de somn consistent, prin găsirea unui aranjament care să funcționeze pentru toți cei implicați, făcând mai probabil că se va întâmpla.

Un alt sfat excelent pentru îngrijirea de sine este folosirea uleiurilor esențiale. Acestea vă pot ajuta să vă relaxați și să vă concentrați asupra respirației, ceea ce reprezintă o modalitate eficientă de a reduce anxietatea și de a vă relaxa.

Dacă aveți dificultăți în gestionarea stresului, încercați să inspirați și să expirați de mai multe ori pe parcursul zilei. Acest exercițiu simplu vă va ajuta să vă mențineți concentrat și concentrat, ceea ce poate fi deosebit de util atunci când vă simțiți copleșit de alte sarcini.

Dacă vă luptați cu probleme de sănătate mintală, este esențial să solicitați ajutorul unui terapeut. Aceștia vă pot învăța tehnici de autoîngrijire și vă pot oferi sprijinul de care aveți nevoie. În plus, se poate oferi îngrijire informată de traume dacă ați trecut prin evenimente traumatice.

2. Vă ajută să faceți față stresului

În calitate de mamă, probabil că aveți multe responsabilități pe cap. Copiii dumneavoastră cresc, gestionați obligațiile profesionale și familiale; cu toate acestea, dacă nu vă faceți timp pentru dumneavoastră, stresul provocat de toate aceste jonglerii poate începe să-i afecteze pe toți cei din jurul dumneavoastră.

Îngrijirea de sine este esențială pentru mame atunci când gestionează stresul, deoarece vă ajută să îl controlați mai bine. Utilizarea unor abilități sănătoase de adaptare vă va îmbunătăți capacitatea de a face față situațiilor dificile și va reduce comportamentele nesănătoase, cum ar fi consumul de alcool sau de droguri, jocurile de noroc, surmenajul, impulsivitatea și alte activități riscante.

Un alt motiv pentru care autoîngrijirea este esențială pentru mame atunci când se confruntă cu stresul este că vă face să vă simțiți bine în pielea dumneavoastră. Arătând și simțindu-vă cât mai bine vă puteți îmbunătăți încrederea și stima de sine, ceea ce duce la o mai bună bunăstare generală.

Îngrijirea de sine poate lua mai multe forme, de la a trage un pui de somn până la a face o pedichiură sau a face ceva care te face să râzi. Nu numai că vă îmbunătățește starea de bine, dar are și potențialul de a avea un impact înălțător asupra celor apropiați – constituind un exemplu încurajator și pentru ei.

Una dintre cele mai bune modalități de a practica autoîngrijirea este să faceți o plimbare afară. Acest act simplu vă poate oferi aer curat și vă poate exercita corpul în același timp.

O plimbare pe îndelete vă poate îmbunătăți sănătatea mintală prin eliberarea de endorfine și ridicarea moralului. Este, de asemenea, o modalitate ideală de a vă relaxa după o zi lungă.

Dacă vă simțiți copleșit sau stresat, ar putea fi benefic să vorbiți cu un psiholog. Un psiholog vă poate oferi diverse instrumente de adaptare care vă pot ajuta să combateți stresul.

3. Te ajută să dormi mai bine

Somnul este una dintre cele mai importante practici de autoîngrijire pe care le poți face pentru tine. Nu numai că reduce stresul, îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și întărește sistemul imunitar, dar îmbunătățește și memoria. Neglijența de a dormi suficient poate avea consecințe negative grave atât asupra bunăstării mentale, cât și fizice – cum ar fi diabetul sau bolile de inimă – așa că asigură-te că dormi suficient!

Faceți-o parte din rutina dumneavoastră de dimineață și de seară! Rezervați-vă cel puțin cinci sau 10 minute dimineața și seara pentru ceva care vă va ajuta să vă simțiți revigorat și plin de energie pentru ziua care urmează. Încercați o sesiune de meditație, o clasă de yoga sau faceți o plimbare liniștită afară.

Programați-o în calendar! Așa cum nu ați rata meciul de baseball al copilului dumneavoastră sau programarea la dentist, nu neglijați să vă protejați timp pentru dumneavoastră. Fă-l o parte la fel de importantă din calendarul tău săptămânal ca și mersul la sală sau o cafea cu cel mai bun prieten; tratează-l la fel de serios.

Dobândiți obiceiul de a vă deconecta de la telefon: Acesta poate fi un obicei dificil pentru multe mame, în special pentru cele care sunt în permanență în mișcare cu copiii, dar este o strategie eficientă de autoîngrijire care va da roade pe termen lung. Limitați timpul petrecut în fața ecranului la câteva ore pe zi sau chiar puneți deoparte momente specifice în care veți fi liberă de telefon.

Citirea unei cărți, vizionarea unui film sau răsfățul, cum ar fi să vă faceți unghiile sau să faceți o baie, sunt toate practici excelente de autoîngrijire care pot fi făcute de acasă. Făcându-vă timp pentru aceste activități esențiale vă va îmbunătăți starea de spirit și vă va ajuta să vă simțiți o mamă și mai prezentă și mai mulțumită.

4. Te ajută să faci față depresiei

Menținerea sănătății tale mintale ca mamă este primordială, iar autoîngrijirea este esențială mai ales pentru cele care suferă de depresie. Fie că ești la început de drum sau ești părinte de ceva timp, a avea grijă de tine poate îmbunătăți starea de bine și te poate face mai productivă la locul de muncă și cu copiii.

Pentru a prioritiza cu adevărat îngrijirea de sine, trebuie să o tratați cu aceeași seriozitate cu care acordați altor responsabilități, cum ar fi plata facturilor sau cumpărăturile pentru mâncare. Asigurați-vă că vă rezervați timp în fiecare săptămână pentru activități de autoîngrijire și notați acest lucru în calendar.

Chiar și micile acte de autoîngrijire pot avea un impact major asupra bunăstării dvs. mentale, cum ar fi să dormiți suficient sau să vă luați timp departe de copii pentru a citi sau a face exerciții fizice. Aceste activități vă ajută să vă relaxați și să vă decomprimați – ambele esențiale pentru o bună sănătate mintală.

Dacă suferiți de depresie, este esențial să urmați un tratament. Consilierea sau consultarea unui psihiatru poate fi benefică și, de asemenea, este înțelept să apelați la sprijinul prietenilor și al familiei pentru înțelegere, confort și motivație.

Este esențial să vă amintiți că depresia este o afecțiune medicală, nu un indiciu de slăbiciune sau eșec. Cu un tratament adecvat, majoritatea femeilor vor găsi ușurare.

Însărcinată și postpartum, este esențial să discutați orice simptome de depresie cu medicul dumneavoastră. Acesta vă poate îndruma către un terapeut și vă poate prescrie un antidepresiv, dacă este necesar.

De asemenea, ați putea profita de platformele de terapie online care vă permit să vă programați întâlniri de acasă. Aceasta este o opțiune excelentă pentru mamele ocupate care nu au timp să iasă din casă.

Multe mame se confruntă cu anxietate și depresie după ce au copii. Aceste probleme sunt tratabile și adesea provin din traume din trecut. Ca parte a planului tău de autoîngrijire, asigură-te că încorporezi îngrijirea informată de traume în acest amestec.

5. Vă ajută să fiți o mamă mai bună

A fi mamă poate fi o muncă dificilă. Necesită multă energie și trebuie să te asiguri că rămâi în cea mai bună condiție fizică pentru copiii tăi. În plus, poate fi epuizant din punct de vedere emoțional atunci când îi pui pe toți ceilalți pe primul loc – ceea ce duce adesea la epuizare.

Îngrijirea de sine nu ar trebui să fie niciodată ignorată; este ceva pentru care toată lumea ar trebui să-și facă timp în fiecare zi. Nu numai că prioritizarea propriilor nevoi îmbunătățește cât de bine vă îngrijiți copiii, dar îmbunătățește și modul în care vă simțiți în general.

Îngrijirea de sine are multe beneficii, dar unul dintre cele mai esențiale este efectul său pozitiv asupra sănătății mentale. Având grijă de tine, poți preveni ca stresul, depresia și anxietatea să pună stăpânire pe viața ta.

Este esențial să acordați prioritate sănătății dvs. mintale la fel de mult ca și bunăstării fizice. Acest lucru ar putea implica terapie, exerciții fizice sau alte forme de autoîngrijire.

Un terapeut calificat vă poate ajuta să aprofundați motivele pentru care este posibil să nu practicați autoîngrijirea și să vă ofere strategii pentru a încorpora mai mult în activitățile zilnice. Aceștia pot oferi chiar și îngrijire informată de traume, dacă ați trecut prin experiențe traumatice.

Îngrijirea de sine poate necesita un anumit efort, dar rezultatele merită în cele din urmă. Cu mai puțin stres și anxietate, cu modele de somn mai bune și cu o capacitate îmbunătățită de a face față unor evenimente traumatice viitoare – practicarea autoîngrijirii va da roade în mare măsură!

Acordarea priorității îngrijirii de sine atunci când ai copii poate fi o provocare, dar este esențială pentru bunăstarea ta. Acordându-vă prioritate, nu numai că vă veți simți mai bine, dar veți fi mai în măsură să vă serviți familia în cel mai eficient mod. În plus, le demonstrezi copiilor că mamele pot avea în continuare grijă de ele însele, fiind în același timp un exemplu extraordinar pentru ei.

Latest from Blog