Dantura în timpul sarcinii- ce este bine să știi

Îngrijirea danturii în timpul sarcinii este esențială pentru sănătatea ta generală și a bebelușului.

 

Iată ce ar trebui să știi despre îngrijirea danturii în timpul sarcinii:

  1. Vizite la dentist: Continuă să-ți faci programările regulate la dentist în timpul sarcinii. Dacă poți, discută cu medicul tău obstetrician pentru a alege momentul potrivit pentru aceste vizite. Dentistul poate monitoriza sănătatea ta orală și poate identifica orice probleme.
  2. Modificări ale danturii: Sarcina poate duce la modificări ale danturii, inclusiv creșterea sensibilității dentare și gingivite (inflamația gingiilor). Este important să fii atentă la aceste simptome și să discuți cu dentistul tău despre ele.
  3. Igiena orală corectă: Continuă să-ți periezi dinți și să folosești ața dentară zilnic. Asigură-te că folosești o pastă de dinți sigură pentru sarcină. Poți consulta medicul sau dentistul pentru alegerea celei mai potrivite paste de dinți.
  4. Grețurile matinale: Dacă ai grețuri matinale, spălarea dinților imediat după aceste episoade poate ajuta la prevenirea deteriorării smalțului din cauza acidului gastric.
  5. Nutriție sănătoasă: O dietă echilibrată cu aportul corespunzător de calciu și vitamina D contribuie la sănătatea danturii. Consumă alimente bogate în nutrienți și evită excesul de zahăr, care poate crește riscul de carii dentare.
  6. Apa și mestecatul gumelor: Apa este cea mai bună băutură pentru hidratarea danturii. Mestecarea gumei fără zahăr după mese poate ajuta la creșterea producției de salivă, care protejează smalțul dentar.
  7. Evitarea radiografiilor: Dacă este posibil, evită radiografiile dentare în timpul sarcinii. Dacă este absolut necesar să faci o radiografie, asigură-te că dentistul știe că ești însărcinată pentru a lua măsuri de siguranță adecvate.
  8. Anestezie și intervenții dentare: În cazul în care ai nevoie de intervenții dentare, asigură-te că dentistul tău știe că ești însărcinată. De obicei, anestezicele locale pot fi utilizate în siguranță în timpul sarcinii.
  9. Informează-te: Învață mai multe despre sarcină și sănătatea orală de la medicul obstetrician și dentistul tău. Întreabă despre orice îngrijorare sau întrebare pe care o ai.
  10. Post-sarcină: După naștere, continuă să ai grijă de sănătatea danturii tale. Dacă ai renunțat la vizitele la dentist în timpul sarcinii, reia programul regulat de control.

Asigurarea sănătății dentare în timpul sarcinii este importantă pentru tine și pentru sănătatea viitorului tău copil. Dintre modificările pe care le aduce sarcina, îngrijirea corectă a danturii este una dintre cele mai importante pentru a evita complicații sau probleme ulterioare.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog