Curiozități despre somn: ce nu știai despre el

/

Somnul este un aspect esențial al vieții noastre, dar există multe lucruri interesante și mai puțin cunoscute despre acest proces.

Iată câteva curiozități despre somn:

  1. Fazele somnului: Somnul este divizat în două tipuri principale de faze: REM (Rapid Eye Movement – Mișcarea Rapidă a Ochilor) și non-REM. Faza REM este asociată cu visele intense și mișcările rapide ale ochilor, în timp ce fazele non-REM sunt caracterizate prin relaxare și odihnă profundă.
  2. Paralizie în somnul REM: În timpul fazei REM a somnului, corpul uman este adesea paralizat. Acest lucru se întâmplă pentru a preveni manifestarea fizică a viselor, ceea ce ne-ar putea pune în pericol în timpul somnului.
  3. Visarea nu se întâmplă doar în faza REM: Deși visele intense și viu colorate sunt adesea asociate cu faza REM, visarea are loc în toate fazele somnului, inclusiv în cele non-REM. Cu toate acestea, visele din faza REM sunt de obicei cele de care ne amintim mai mult.
  4. Numărul de vise: O persoană are, în medie, de 3-5 cicluri de somn pe noapte, iar fiecare ciclu poate dura aproximativ 90 de minute. În fiecare ciclu, putem avea mai multe vise.
  5. Sindromul de ipersomnie: Pe lângă insomnie (dificultatea de a adormi) și somnolența excesivă (dificultatea de a rămâne trezi), există și sindromul de ipersomnie, în care oamenii se simt constant obosiți, indiferent cât de mult dorm.
  6. Insomnia cronică: Insomnia cronică poate fi legată de afecțiuni medicale sau de stres, dar poate fi, de asemenea, o afecțiune independentă. Se estimează că aproximativ 10-15% din populație suferă de insomnie cronică.
  7. Somnul polifazic: În anumite culturi și perioade istorice, oamenii practicau somnul polifazic, adică dormeau de mai multe ori pe parcursul zilei în loc de somnul continuu pe timpul nopții.
  8. Somnul și memorarea: Somnul este esențial pentru procesele de învățare și memorare. În timpul somnului, creierul procesează informațiile și experiențele din timpul zilei.
  9. Necesarul de somn: Necesarul de somn variază în funcție de vârstă și persoană. De obicei, adulții au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte, în timp ce copiii și adolescenții pot avea nevoie de mai mult.

Aceste curiozități ne amintesc că somnul este un proces complex și esențial pentru sănătatea și buna funcționare a corpului și minții noastre.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog