Cum poate obține cetățenie română un copil născut în străinătate, cu mama română și tată străin

Pentru a obține cetățenia română pentru un copil născut în străinătate, cu mama română și tată străin, sunt necesari câțiva pași. Cetățenia română se acordă în baza legii cetățeniei, iar procedurile pot varia în funcție de țara în care a avut loc nașterea și de legislația română.

Iată pașii generali pentru obținerea cetățeniei române:

  1. Înregistrarea nașterii: În primul rând, trebuie să înregistrați nașterea copilului la autoritățile locale din țara în care a avut loc nașterea. Acest pas este important pentru a asigura o evidență oficială a nașterii copilului.
  2. Verificarea legislației: Verificați legislația română referitoare la acordarea cetățeniei pentru copiii născuți în străinătate din părinți de cetățenie română și străină. Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți cerințele și procedurile specifice pentru cetățenia română.
  3. Cetățenia pe bază de filiație: În majoritatea cazurilor, copilul născut în străinătate din mamă română și tată străin poate obține cetățenia română pe baza filiației cu mama sa. Acest lucru înseamnă că, dacă mama are cetățenia română la momentul nașterii copilului, atunci copilul poate deveni automat cetățean român.
  4. Documente necesare: Veți fi probabil nevoit(ă) să prezentați diferite documente, cum ar fi certificatul de naștere al copilului, certificatul de căsătorie al părinților (dacă este cazul) și alte documente relevante, care să ateste legătura cu mama de cetățenia română.
  5. Procură notarială sau declarație a tatălui: În unele cazuri, dacă tatăl nu este prezent la nașterea copilului sau nu poate însoți mama la ambasada sau consulatul român din țara respectivă, este posibil să fie necesară o procură notarială sau o declarație autentificată din partea tatălui, prin care acesta să consimtă la acordarea cetățeniei române copilului.
  6. Ambasada sau consulatul român: Contactați ambasada sau consulatul român din țara respectivă pentru a obține informații exacte și actualizate cu privire la procedurile specifice de obținere a cetățeniei române pentru copilul dvs.

Este important să începeți procesul cât mai curând posibil pentru a asigura că aveți toate documentele necesare și că urmați toate etapele corespunzătoare. Procesul de acordare a cetățeniei poate varia în durată, așa că este bine să luați în considerare acest aspect.

Latest from Blog