Cum îți ajuți copilul să depășească emoțiile din prima zi de școală

Prima zi de școală poate fi o experiență plină de emoții pentru copilul tău.

Iată câteva moduri în care îl poți ajuta să depășească aceste emoții și să facă tranziția cât mai lină:

 1. Pregătirea înainte de timp: Vorbește-i despre școală cu mult timp înainte să înceapă. Explică-i ce înseamnă să meargă la școală, ce activități va face și că-și va întâlni noi prieteni.
 2. Vizitează școala înainte: Dacă este posibil, vizitează școala împreună înainte de prima zi. Asta îi va permite să se familiarizeze cu clădirea și să se simtă mai confortabil în noul mediu.
 3. Stabilește o rutină: În zilele de dinainte de începerea școlii, creează o rutină care să includă lucrurile pe care le va face și la școală, cum ar fi trezirea la aceeași oră, pregătirea, micul dejun și plecarea la școală.
 4. Discută despre emoții: Încurajează-l să vorbească despre cum se simte în legătură cu prima zi de școală. Ascultă și înțelege ce simți, fie că este entuziasmat sau anxios.
 5. Pregătirea materialelor: Implică-l pe copil în pregătirea materialelor școlare. Lasă-l să aleagă ghiozdanul, rechizitele sau hainele pe care le va purta în prima zi (dacă este posibil).
 6. Vorbește-i despre prieteni: Dacă știe că va întâlni copii noi, discută cu el despre cum să își facă prieteni noi. Ajută-l să înțeleagă că mulți copii se simt la fel ca el și sunt deschiși să-și facă noi cunoștințe.
 7. Gândește pozitiv:  Atitudinea ta pozitivă în legătură cu școala și experiența sa nouă va influența modul în care copilul o percepe.
 8. Planifică timpul după școală: Pregătește activități plăcute pentru după școală pentru a-i oferi ceva pe care să-l aștepte cu nerăbdare după orele de școală.
 9. Mergi cu el școală: Dacă este posibil, asigură-te că ești prezentă la școală în prima zi. Acest lucru îi poate oferi un sentiment de siguranță copilului tău.
 10. Încurajează independența: Ajută-l să se simtă mai încrezător în abilitățile sale. Încurajează-l să facă lucruri pe cont propriu, cum ar fi să își așeze hainele sau să pregătească ghiozdanul.
 11. Răbdare și înțelegere: Fii răbdătoare și înțelegătoare cu emoțiile și preocupările copilului tău. Asigură-l că ești acolo pentru el și că poți să discutați orice îl neliniștește.

Amintește-ți că fiecare copil este unic, iar reacțiile lor față de prima zi de școală pot varia. Fii flexibilă și pregătită să adaptezi abordarea în funcție de nevoile și emoțiile copilului tău.

Latest from Blog

Papricaș de pui

Papricaș de pui este o tocană delicioasă și consistentă originară din Ungaria, preparată cu carne de