Cum începe dezvoltarea sistemului imunitar la bebeluși și cum poate fi stimulată

Sistemul imunitar este sistemul de apărare al organismului împotriva infecțiilor. El este format din celule, organe și proteine care lucrează împreună pentru a proteja organismul de agenți patogeni, cum ar fi bacterii, viruși și paraziți.

La naștere, sistemul imunitar al bebelușului este încă în curs de dezvoltare. El este protejat de anticorpi, care sunt proteine produse de mamă și transmise bebelușului prin placentă. Acești anticorpi oferă protecție temporară împotriva anumitor infecții.

În primele luni de viață, sistemul imunitar al bebelușului începe să se dezvolte rapid. Bebelușul începe să producă propriile sale celule imunitare, inclusiv limfocite, care sunt celule albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor.

Stimularea sistemului imunitar la bebeluși

Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebeluși, deoarece oferă nutrienții de care au nevoie pentru a crește și a se dezvolta sănătos. În plus, laptele matern conține o serie de substanțe care ajută la stimularea sistemului imunitar al bebelușului.

Iată câteva dintre substanțele din laptele matern care au un efect pozitiv asupra imunității bebelușului:

Anticorpii:

Anticorpii sunt proteine care ajută la lupta împotriva infecțiilor. Laptele matern conține anticorpi care protejează bebelușul împotriva unei game largi de infecții, inclusiv răceala, gripa și diareea.

Imunoglobulinele:

Imunoglobulinele sunt alte proteine care ajută la lupta împotriva infecțiilor. Laptele matern conține o varietate de imunoglobuline, inclusiv IgA, IgM și IgG.

Lactoferina:

Lactoferina este o proteină care se leagă de fier și ajută la prevenirea creșterii bacteriilor.

Lisozimul:

Lizoimul este o enzimă care ajută la distrugerea bacteriilor.

Factorul de creștere a limfocitelor B:

Factorul de creștere a limfocitelor B ajută la stimularea producției de celule albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor.
În plus față de aceste substanțe, laptele matern conține și alte nutrienți care sunt esențiali pentru dezvoltarea sistemului imunitar al bebelușului, cum ar fi vitaminele A, C și E și zincul.

Reține! Alăptarea exclusivă timp de 6 luni este cea mai bună modalitate de a asigura bebelușului  toți nutrienții de care are nevoie pentru a dezvolta un sistem imunitar puternic.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog