Cum ajutați bebelușul să renunțe la scutec

Trecerea de la scutec la oliță este o etapă importantă în dezvoltarea bebelușului dumneavoastră. Nu există o vârstă universală pentru renunțarea la scutec, însă majoritatea copiilor sunt pregătiți din punct de vedere fizic și emoțional între 18 luni și 3 ani.

Iată câțiva pași care vă pot ajuta să îl sprijiniți pe bebe în această etapă:

Semne că bebelușul este pregătit:

Poate sta singur pe oliță pentru câteva minute. Poate comunica nevoile primare (foame, somn) și își exprimă disconfortul atunci când scutecul este plin. Poate să își dea jos pantalonii sau chilotul ușor. Este  interesat de oliță sau toaletă.

 Alegerea momentului potrivit:

Evitați să începeți antrenamentul la oliță în perioade stresante pentru copil, cum ar fi mutarea într-o casă nouă, nașterea unui frățior sau în timpul unei boli. Alegeți o perioadă când sunteți relaxați și aveți timp să fiți consecvenți cu programul.

Pregătirea:

Achiziționați o oliță confortabilă și colorată, adaptată dimensiunii copilului. Lăsați copilul să exploreze olița prin joacă, așezându-se pe ea îmbrăcat. Citiți cărticele pentru copii despre folosirea oliței.

Instruire pozitivă:

Așezați copilul pe oliță de mai multe ori pe zi, după somn, masă sau băutură. Folosiți cuvinte simple pentru a-i explica procesul. Lăudați copilul pentru fiecare încercare, indiferent dacă reușește sau nu să facă la oliță. Evitați pedepsele sau criticile dacă are accidente.

Rutina și consecvență:

Stabiliți un program regulat pentru folosirea oliței și respectați-l pe cât posibil. Schimbați scutecul copilului imediat după ce este murdar, pentru a-l ajuta să asocieze senzația de umed cu folosirea oliței.

 Accidentele sunt normale:

Este firesc să se întâmple accidente în timpul învățării. Schimbați hainele umede fără prea multă dramă și încercați din nou mai târziu.

Sfaturi suplimentare:

Lăsați copilul să aleagă lenjerie intimă confortabilă. Încurajați autonomia copilului în folosirea oliței. Puteți folosi recompense mici pentru reușite, dar nu mita. Observați dacă bebelușul are semne de infecție urinară (arsuri, urinări frecvente) care pot îngreuna controlul vezicii urinare.

Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare. Renunțarea la scutec poate fi o provocare, dar cu răbdare, consecvență și încurajare, bebelușul dumneavoastră va reuși să își însușească această etapă importantă.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog