Creșterea glicemiei în timpul sarcinii și riscul de autism. Ce spun studiile

Creșterea glicemiei în timpul sarcinii, cunoscută și sub numele de diabet gestațional, este o afecțiune în care organismul mamei nu produce suficientă insulină pentru a gestiona glucoza din sânge. Această afecțiune poate avea consecințe negative atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Studiile au arătat că creșterea glicemiei în timpul sarcinii poate fi asociată cu un risc crescut de autism la copil. Un studiu din 2018, care a analizat date de la peste 2 milioane de copii, a constatat că riscul de autism a fost cu 20% mai mare la copiii născuți din mame cu diabet gestațional.

Un alt studiu, publicat în 2022, a constatat că expunerea la glucoză crescută în timpul sarcinii poate duce la modificări în creierul fătului care pot contribui la dezvoltarea autismului. Studiul a arătat că expunerea la glucoză crescută poate duce la o creștere a numărului de celule nervoase în anumite regiuni ale creierului și la o modificare a modului în care aceste celule comunică între ele.

Mecanismul exact prin care creșterea glicemiei în timpul sarcinii crește riscul de autism nu este pe deplin înțeles. Cu toate acestea, se crede că poate fi cauzată de o combinație de factori, inclusiv:

Inflamația: Creșterea glicemiei în timpul sarcinii poate duce la inflamație, care poate afecta dezvoltarea creierului fătului.

Disfuncția mitocondrială: Mitocondriile sunt organite care produc energie în celule. Disfuncția mitocondrială poate duce la acumularea de toxine în celule, care pot afecta dezvoltarea creierului.

Modificări ale metabolismului: Creșterea glicemiei în timpul sarcinii poate duce la modificări ale metabolismului fătului, care pot afecta dezvoltarea creierului.

Este important de reținut că creșterea glicemiei în timpul sarcinii nu este o cauză sigură de autism. Cu toate acestea, este un factor de risc care trebuie luat în considerare.

Femeile care sunt diagnosticate cu diabet gestațional trebuie să ia legătura cu medicul pentru a-și controla glicemia. Controlul glicemiei în timpul sarcinii poate ajuta la reducerea riscului de complicații pentru mamă și copil.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog