Confruntarea cu viața de după naștere

person holding babys hand
Photo by Jill Sauve on Unsplash

Cel de-al patrulea trimestru, numit în 2002 după numele pediatrului Harvey Karp, marchează o perioadă de tranziție fizică și emoțională atât pentru dumneavoastră, cât și pentru bebelușul dumneavoastră.

Nou-născuții posedă un reflex instinctiv de apucare, de tresărire și de supt, cu care este nevoie să se obișnuiască; cu toate acestea, ei au nevoie de timp pentru a se adapta la noile lor medii înainte ca aceste instincte să preia controlul.

Îngrijirea unui bebeluș poate fi atât copleșitoare, cât și dezorientatoare. Dar dacă considerați primele trei luni ca fiind cel de-al patrulea trimestru de viață după naștere, acest lucru vă poate ajuta să ușurați tranziția spre maternitate.

Cum să vă cunoașteți nou-născutul

Primele zile ale unui bebeluș pe Pământ pot fi atât emoționante, cât și copleșitoare. Ei au crescut în interiorul uterului, unde au fost în mod constant legănați și mângâiați, dar acum trebuie să navigheze singuri în această lume vastă și necunoscută.

La naștere, simțurile unui nou-născut sunt încă în curs de dezvoltare și nu pot vedea sau înțelege clar lumea din jurul lor. Cu toate acestea, până la vârsta de 12 săptămâni, bebelușii încep să recunoască persoane și fețe familiare, să urmărească obiectele în mișcare și să mențină contactul vizual cu altcineva.

Dr. Suhendra subliniază faptul că aceste etape sunt comune tuturor sugarilor, deși fiecare copil se dezvoltă în ritmul său propriu. Îți poți ajuta copilul să atingă aceste abilități având răbdare și arătându-i multă dragoste, potrivit sfaturilor ei.

Bebelușii pot fi destul de agitați în primele câteva luni. Semnele că ar putea fi obosiți, înfometați, irascibili sau somnoroși trebuie luate în serios; este esențial ca ei să se odihnească suficient în fiecare noapte și să fie hrăniți frecvent în toată această perioadă.

Ajutați-vă bebelușul să aibă un somn bun, creând un mediu care îl face să se simtă în siguranță, în siguranță și reconfortat. Încercați să îi puneți un ursuleț sau o păturică pe spate, așezați-l într-o poziție confortabilă și puneți-i muzică sau sunete liniștitoare pentru a-l relaxa.

S-ar putea ca bebelușului dvs. să îi placă să vă asculte vorbind sau cântându-i. Acest lucru îl ajută să își dezvolte capacitatea de a vă recunoaște vocea și, în cele din urmă, ar putea începe să răcnească sau să bolborosească ca răspuns.

Odată ce bebelușul dumneavoastră împlinește trei luni, poate ține capul ridicat și se poate uita la obiectele de pe podea. În plus, ei încep să distingă culorile și să recunoască fețele.

Al patrulea trimestru de sarcină marchează o perioadă de mare tranziție atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău, așa că este esențial să te pregătești. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să faci față tuturor schimbărilor care te așteaptă:

Nou-născuții au nevoie de multă dragoste și tandrețe, așa că asigurați-vă că le oferiți multă atenție, afecțiune și tandrețe. Acest lucru include îmbrățișarea, cântatul, joaca și vorbitul cu bebelușul dumneavoastră – aceasta îl va ajuta să dezvolte încredere în dumneavoastră ca îngrijitor și să construiască relația voastră.

Să vă cunoașteți partenerul

Al patrulea trimestru este o perioadă incredibilă pentru un nou-născut, pe măsură ce se adaptează la viața din afara uterului. În această perioadă, bebelușii își rafinează și își perfecționează simțurile, învață cum să-și controleze reflexele, se implică mai intim cu tine și cu partenerul tău – plus multe altele!

În unele momente, se poate simți că atât tu, cât și partenerul tău v-ați rătăcit un pic. Este esențial să vă amintiți că ei vă iubesc la fel de mult cum îi iubiți și dumneavoastră; la urma urmei, voi doi sunteți dedicați creșterii unui copil împreună – un sentiment incredibil de minunat.

Dacă vă dați seama că relația cu partenerul dvs. de viață are de suferit, faceți-vă timp pentru voi doi să petreceți timp singuri. Chiar și o scurtă plimbare în jurul blocului sau o cină împreună poate ajuta la reaprinderea flăcării.

Obișnuiți să comunicați unul cu celălalt despre cum vă simțiți și ce are nevoie fiecare de la celălalt. Dacă unul dintre voi se simte resentimentar sau furios, este esențial să abordați acest lucru și să lucrați împreună pentru a-l rezolva.

Este normal ca bebelușii să plângă din când în când, așa că este esențial să recunoașteți când micuțul dvs. are nevoie să fie liniștit. Crearea unui plan din timp pentru modul în care veți gestiona aceste zgomote poate ajuta la liniștirea lor și la prevenirea agitației ulterioare.

O altă strategie utilă este să citiți semnalele copilului dumneavoastră și să răspundeți în mod corespunzător. Acest lucru necesită ceva practică și răbdare, dar în cele din urmă veți începe să înțelegeți ce vrea sau de ce are nevoie copilul dumneavoastră.

Bebelușul dumneavoastră va fi activ și alert, permițându-vă să îi citiți semnalele observând cum reacționează atunci când este ținut în brațe, hrănit sau când i se vorbește. Destul de curând veți ști dacă este agitat, dacă vrea atenție sau pur și simplu are nevoie de o pauză.

Dacă sunteți o mamă care alăptează, este posibil să fie nevoie să împărțiți responsabilitatea pentru hrănirea copilului. Dacă este posibil, apelați la ajutorul familiei sau al prietenilor; nu uitați că s-ar putea să fie la fel de obosiți ca și dumneavoastră!

Ajungeți să vă cunoașteți

Sarcina dvs. a fost o călătorie captivantă, plină de emoții și anticipare. Ați petrecut luni întregi planificând camera copilului, cumpărând rechizite, citind cărți și participând la cursuri – dar, odată cu sosirea bebelușului, cel de-al patrulea trimestru poate fi una dintre cele mai dificile perioade din viața dumneavoastră.

Deși poate fi tentant să pui prea multă presiune pe tine în această perioadă, Lisa Vagi – asistentă medicală moașă certificată la University Hospitals – ne îndeamnă să nu o facem. Deși este normal să te simți copleșită în această perioadă, nu lăsa emoțiile să preia controlul, potrivit Lisei.

Pentru început, al patrulea trimestru este o perioadă de recuperare după naștere; prin urmare, este esențial să îți asculți corpul și să îi urmezi indicațiile. Mâncatul nutritiv, odihnați-vă din belșug și acordați-vă timp pentru voi înșivă sunt toate componente cheie atât în recuperarea fizică, cât și emoțională în această perioadă.

Al patrulea trimestru este o perioadă de adaptare pentru nou-născutul dumneavoastră, deoarece se aventurează în afara uterului și experimentează schimbări de temperatură, imagini, mirosuri și sunete care nu vă vor fi familiare în această etapă.

În plus, trebuie să își dezvolte simțurile și să își controleze reflexele, să învețe cum să interacționeze cu dumneavoastră și cu partenerul dumneavoastră, precum și să se adapteze la viața de bebeluș. Toate aceste sarcini reprezintă obstacole uriașe pentru o creatură atât de imatură – trebuie să le fiți alături în tot acest timp.

Dacă aveți nevoie de asistență pentru a gestiona toate acestea, există o mulțime de resurse din care puteți alege. Doulele postpartum sunt instruite să ofere o ureche nejudecată și grijulie în timp ce noii părinți încearcă să se adapteze la această etapă din viața lor.

Ele vă pot oferi sfaturi privind crearea și menținerea unui program de somn sănătos, vă pot ajuta la pregătirea meselor și vă pot oferi siguranța de a avea grijă de bebelușul dumneavoastră într-un mod care funcționează cel mai bine pentru toți cei implicați.

Trimestrul al patrulea este o perioadă interesantă pentru a vă lega de micuțul dumneavoastră, dar prezintă, de asemenea, tranziții emoționale și provocatoare pentru amândoi. Este esențial să vă amintiți că această etapă va trece repede, dar că creșterea și dezvoltarea bebelușului dumneavoastră vor continua pe tot parcursul primului an de viață.

Cum să vă cunoașteți bebelușul

Trimestrul al patrulea, sau „perioada neclară” dintre sarcină și prima zi de naștere a bebelușului, poate fi una dintre cele mai provocatoare etape pentru proaspetele mămici. Dar, cu pregătire și știind cum să gestionezi emoțiile, poate face tranziția mai ușor de gestionat pentru amândoi.

Al patrulea trimestru este o perioadă de tranziții fizice și emoționale majore pentru dumneavoastră, pentru bebelușul dumneavoastră și pentru membrii familiei. În această perioadă, vei începe să înțelegi ce presupune să fii mamă, precum și să te adaptezi la toate nevoile și dorințele copilului tău.

Corpul nou-născutului este încă în curs de dezvoltare și are informații senzoriale limitate de procesat. În timp ce pot vedea, auzi și mirosi, unele dintre simțurile lor pot fi încă în stadii incipiente.

Urmărindu-vă atent bebelușul și acordând atenție plânsului, gâlgâitului și zvâcnirii sale, puteți înțelege mai bine starea lui de spirit și puteți dezvolta o legătură intimă cu el.

O altă modalitate de a vă conecta cu bebelușul dvs. este prin contactul piele pe piele. Bebelușilor le place să fie ținuți în brațe și beneficiază de confortul și siguranța pe care le oferă acest tip de interacțiune. Prin urmare, asigurați-vă că puteți menține acest tip de conexiune cât mai mult timp posibil.

Chiar dacă bebelușul dumneavoastră a avut o experiență dificilă la naștere, este vital să stabiliți cu el o conexiune piele-pe-piele cât mai curând posibil. Făcând acest lucru, veți întări legătura dintre voi și îi veți permite micuțului dvs. să formeze un atașament sigur cu dvs. – ceea ce este esențial pentru creșterea sa mentală și emoțională.

În timpul celui de-al patrulea trimestru, este posibil ca bebelușul dvs. să fie treaz, agitat și înfometat. Acest lucru este normal, deoarece stomacul lor nu poate acomoda prea multe deodată; astfel, trebuie să se hrănească la fiecare una până la trei ore.

Când bebelușul dumneavoastră are patru luni, alăptarea este momentul ideal pentru a începe. Nu numai că laptele matern îi va susține dezvoltarea și creșterea, dar va crea o legătură specială între voi doi care va dura o viață întreagă.

Latest from Blog