Ce influențează cel mai mult infertilitatea la o femeie

Infertilitatea la o femeie poate fi influențată de o serie de factori, care pot fi grupați în mai multe categorii:

Factori de vârstă:

Fertilitatea femeii scade odată cu vârsta, în special după vârsta de 35 de ani. Ovarele produc mai puține ovule, iar calitatea ovulelor scade. Uterul devine mai puțin receptiv la implantarea embrionului.

Tulburări de ovulație:

Tulburările de ovulație, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (SOP), pot afecta fertilitatea. De asemenea, anumite medicamente pot afecta ovulația.

Factori legați de trompele uterine:

Leziunile sau blocajele trompelor uterine pot împiedica ovulul să fie fertilizat. Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) pot afecta trompele uterine.

Factori uterini:

Anumite anomalii uterine, cum ar fi fibroamele uterine, pot afecta fertilitatea. Cicatricile rezultate din intervenții chirurgicale anterioare pot afecta fertilitatea.

Factori endometriali:

Un endometru subțire sau anormal poate afecta implantarea embrionului. Endometrioza, o afecțiune în care țesutul endometrial crește în afara uterului, poate afecta fertilitatea.

Factori cervicali:

Mucusul cervical anormal poate împiedica sperma să ajungă la ovul. Anumite anomalii cervicale pot afecta fertilitatea.

Factori privind stilul de viață:

Fumatul, consumul excesiv de alcool și obezitatea pot afecta fertilitatea. Stresul poate afecta fertilitatea.

Factori medicali:

Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau bolile autoimune, pot afecta fertilitatea. Anumite tratamente medicale, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia, pot afecta fertilitatea.

Ce spun studiile:

Un studiu din 2017 a constatat că vârsta este cel mai important factor de risc pentru infertilitate la femei. Un alt studiu din 2018 a constatat că SOP este cea mai frecventă cauză de infertilitate la femei. Un studiu din 2019 a constatat că obezitatea poate reduce fertilitatea cu până la 50%.

Concluzie:

Infertilitatea la o femeie poate fi influențată de o serie de factori. Este important ca femeile care se confruntă cu infertilitate să consulte un medic pentru a identifica cauzele și a primi tratament adecvat.

Latest from Blog