Câte ore trebuie să doarmă o gravidă

/
Sursă foto: Pexels

Somnul adecvat este esențial în timpul sarcinii pentru a-ți menține sănătatea și a asigura dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. În general, este indicat ca o femeie gravidă să se bucure de 7 și 9 ore de somn pe noapte. Cu toate acestea, fiecare femeie este unică, iar nevoile individuale de somn pot varia în funcție de diferiți factori, inclusiv nivelul de activitate, starea de sănătate și stadiul sarcinii.

Pe măsură ce sarcina avansează, este posibil să ai dificultăți în a găsi o poziție confortabilă de dormit din cauza creșterii abdomenului, disconfortului fizic sau a nevoii frecvente de a urina. Iată câteva sfaturi pentru a te bucura de un somn mai odihnitor pe durata sarcinii:

 1. Creați un mediu de dormit confortabil: Asigură-te că dormitorul tău este un loc liniștit, întunecat și răcoros. Folosește perne suplimentare sau o pernă de sarcină pentru a-ți susține abdomenul și a-ți găsi o poziție confortabilă.
 2. Adoptă o rutină de somn regulată: Stabilește o rutină constantă de culcare și de trezire, respectând un program regulat de somn. Aceasta poate ajuta corpul să se pregătească pentru odihnă și să îți ofere o mai bună calitate a somnului.
 3. Evită consumul de lichide înainte de culcare: Redu consumul de lichide cu câteva ore înainte de culcare pentru a minimiza nevoia frecventă de a urina în timpul nopții.
 4. Găsește poziții de somn confortabile: Experimentează cu diferite poziții de somn, cum ar fi dormitul pe o parte cu o pernă între genunchi, pentru a-ți găsi cea mai confortabilă poziție.
 5. Fă exerciții regulate: Exercițiile fizice regulate pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Asigură-te că eviți exercițiile intense înainte de culcare, deoarece acestea pot stimula în loc să relaxeze.
 6. Gestionează stresul: Stresul poate afecta somnul. Exersează tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, respirația profundă sau yoga prenatală, pentru a-ți calma mintea și corpul înainte de culcare.

Este important să-ți asculți corpul și să răspunzi nevoilor sale. Dacă ai dificultăți privind somnul, discută cu medicul tău obstetrician pentru a primi sfaturi și recomandări personalizate.

Cum să ai un somn odihnitor în timpul sarcinii

Schimbările hormonale, creșterea abdomenului și a disconfortului fizic te pot împiedica să ai un somn odihnitor. Cu toate acestea, există câteva strategii și obiceiuri de somn sănătoase pe care le poți adopta pentru a îmbunătăți calitatea somnului pe durata sarcinii. Iată câteva sfaturi:

 1. Creează un mediu de dormit potrivit: Asigură-te că dormitorul tău este un spațiu confortabil, întunecat, liniștit și bine aerisit. Folosește draperii sau jaluzele pentru a bloca lumina, utilizează perdele groase pentru a atenua zgomotele și menține temperatura camerei moderată.
 2. Adoptă o rutină de somn regulată: Stabilește o rutină de culcare și de trezire consistentă.  Culcă-te și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi.
 3. Creează o rutină de relaxare înainte de culcare: Realizează activități care te ajută să te relaxezi înainte de culcare, cum ar fi cititul unei cărți, ascultatul muzicii liniștitoare, luatul unui duș cald sau practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi respirația profundă sau meditația.
 4. Menține un nivel confortabil de temperatură: Asigură-te că temperatura camerei este moderată și că te simți confortabil în pat. Poți utiliza un ventilator sau un umidificator, dacă este necesar.
 5. Găsește poziția de dormit potrivită: Dormitul pe partea stângă este recomandat în timpul sarcinii, deoarece favorizează circulația sângelui și fluxul de nutrienți către făt. Poți utiliza perne suplimentare sau o pernă de sarcină pentru a-ți susține abdomenul și pentru a-ți găsi o poziție confortabilă.
 6. Evită alimentele și băuturile care pot afecta somnul: Consumul de alimente grele înainte de culcare sau băuturile care conțin cofeină ar putea afecta somnul. Încearcă să eviți acestea înainte de culcare și optează pentru gustări ușoare, cum ar fi fructe și nuci.
 7. Menține o rutină de exerciții fizice regulate: Exercițiile fizice regulate în timpul sarcinii pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Asigură-te că eviți exercițiile intense înainte de culcare, deoarece acestea pot stimula în loc să relaxeze.
 8. Gestionează disconfortul fizic: Poți utiliza perne suplimentare pentru a-ți susține corpul și pentru a atenua disconfortul în timpul somnului. Există și perne speciale de maternitate disponibile care oferă suport suplimentar pentru abdomen, spate și șolduri.
 9. Cere sfatul medicului: Dacă ai dificultăți semnificative în a obține un somn odihnitor, discută cu medicul tău obstetrician și cere-i sfaturi și recomandări personalizate.

Reține! Este important să-ți asculți corpul tău și să acorzi atenție nevoilor sale. Succes!

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Latest from Blog